13 Φεβ 2021



Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.....

Η χρήση του καπνού στην μελισσοκομία ως μέσο για την καταστολή της επιθετικότητας των μελισσών εχει προϊστορία τουλάχιστον 8.000 χρόνων.

Με την χρήση του καπνού επιτυγχάνουμε την εξουδετέρωση της φερομόνης συναγερμού που εκκρίνουν οι εργάτριες φύλακες ωστε να ειδοποιήσουν την κυψέλη για επερχόμενο κίνδυνο.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται οτι ο καπνός επηρρεάζει το νευρικό σύστημα των μελισσών με συνέπεια την καταστολή τους και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον μελισσοκόμο να προχωρήσει ανεμπόδιστος στους χειρισμούς που εχει σχεδιάσει να κάνει στο μελίσσι.

Πρέπει να τονίσουμε οτι μπορεί ισως να εξουδετερώνονται οι φερομόνες συναγερμού ομως με το κάπνισμα το μελίσσι εισέρχεται σε μια άλλη κατάσταση κατα την οποία  θεωρεί οτι υπάρχει φωτιά και οι μέλισσες καταναλώνουν τροφές ενόψει ενδεχόμενης φυγής ωστε να μπορούν κυρίως να χτίσουν κηρήθρες στην νεα τοποθεσία που θα βρεθούν.

Το μελίσσι τότε αποδιοργανώνεται απο τις μέχρι τότε διαδικασίες που ακολουθούσε και αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολλή ώρα.

Ειναι προφανές οτι το δυνατό και επίμονο κάπνισμα επιτείνει την ανησυχία και τον πανικό των μελισσών και εχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.


ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ.....

Κάποιοι καίνε τις μέλισσες με τον καυτό καπνό που βγάζει το καπνιστήρι τους.

Για τον λόγο αυτό στο πάνω μέρος του υλικού που θα κάψουμε πρέπει να τοποθετήσουμε χλωρά φύλλα από κυπαρίσσι τα οποία θα ψυχράνουν τον καπνό που εξέρχεται.

Ορισμένοι χρησιμοποιούν χλωρά φύλλα από ευκάλυπτο και για την καταπολέμηση της Βαρρόα.

Κάποιοι χρησιμοποιούν πάρα πολύ καπνό προκαλώντας πανικό στις μέλισσες αντί απλά να εξουδετερώσουν τις φερομόνες.

Ενα κάπνισμα στην είσοδο είναι αρκετό.

Αλλο ένα κάπνισμα στην κορυφή των πλαισίων εάν δείχνουν ανήσυχες είναι αρκετό.

Κάποιοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου καπνό για να μην προκαλέσουν τις μέλισσες πιθανώς για κάποιον απο του πιο πάνω λόγους.

Κάποιοι φυσούν με καπνό και ανοίγουν αμέσως την κυψέλη.

Εαν περιμένουμε για λίγο η αντίδραση θα είναι διαφορετική.

Γι'αυτό εαν κάποιες φορές δεν έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε κάποιες κυψέλες είναι προτιμότερο να καπνίσουμε την επόμενη κυψέλη και να επανέλθουμε στην προηγούμενη.

Πολλοί δεν θέλουν να καπνίσουν τις μέλισσες διότι θεωρούν ότι αυτό τους κάνει κακό και το θεωρούν αφύσικο.

Πρέπει να επισημάνω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν οι μέλισσες και όπως προαναφέρθηκε αυτό γίνεται εδώ και τουλάχιστον 8.000 χρόνια πριν χωρίς να επιβαρύνει τις μέλισσες.

- Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι με τον πολύ καπνό εξουδετερώνονται και οι φερομόνες της βασίλισσας και αυτό έχει συνέπειες στην συνοχή του μελισσιού.

- Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως έχουμε πει σε άλλες αναρτήσεις χρησιμοποιούμε σπρέι νερού.

- Όταν τρυγάμε ανοικτά μέλια για να μην μυρίζει το μέλι καπνίλα δια βρέχουμε τις μέλισσες με νερό

- Όταν αντιμετωπίζουμε ένα επιθετικό μελίσσι το ραντίζουμε με νερό ώστε να βαρύνουν τα φτερά τους και να μην μπορούν να πετάξουν εύκολα.


- Όσον αφορά το κάπνισμα των μελισσιών υπάρχει σχετική διάταξη που προβλέπει  πως πρέπει να γίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.


- Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση

μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον :


α.- Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.


β.- Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.


γ.- Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).


δ.- Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.


- Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 10η πρωϊνή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση)......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου