Αν ισχυριστώ ότι, εκτός από τον κηφήνα, υπάρχει και εργάτρια μέλισσα που δεν έχει πατέρα, σίγουρα θα ξεσηκώσω θύελλα αντιδράσεων από πολλούς μελισσοκόμους.
Η φύση όμως διαψεύδει τέτοιες αντιλήψεις και παραδοχές, καθώς αυτό λαμβάνει χώρα, εκεί που η μέλισσα, και μάλιστα η εργάτρια, από θύμα παρασίτων γίνεται εκείνη θύτης και παράσιτο, σφετεριζόμενη το θρόνο της βασίλισσας σε άλλες αποικίες μελισσών!
Η Cape honey bee ή Apis mellifera capensis, η μέλισσα του ακρωτηρίου, είναι ένα υποείδος της δυτικής μέλισσας που δύσκολα μπορεί κάποιος να τη διακρίνει από την Apis Mellifera με βάση τον φαινότυπό της.
Η Apis mellifera capensis είναι μοναδική μεταξύ των υποειδών της μέλισσας, επειδή, ενώ οι εργάτριες μέλισσες σε όλα τα άλλα υποείδη γεννούν μόνο απλοειδή, δηλαδή αυγά απ' τα οποία προκύπτουν αρσενικοί απόγονοι, οι συγκεκριμένες εργάτριες μέλισσες μπορούν να γεννούν διπλοειδή, δηλαδή και θηλυκά αυγά, μέσω thelytoky!!!
Δεν είναι όλες οι εργάτριες Apis mellifera capensis ικανές για theletoky, αλλά μόνο εκείνες που εκφράζουν το γονότυπο thelytoky, ο οποίος ελέγχεται από ένα υπολειπόμενο αλληλόμορφο.
Η αναπαραγωγή διπλοειδών θηλυκών χωρίς γονιμοποίηση παρακάμπτει την καθιερωμένη ιεραρχία μιας αποικίας μελισσών. Ένα άτομο που σχετίζεται περισσότερο με τον δικό του απόγονο παρά με τον απόγονο της βασίλισσας θα χρησιμοποιεί τους πόρους μιας αποικίας προς όφελος των δικών του απογόνων.
Μικρά σμήνη εργατριών μελισσών της Apis mellifera capensis γλιστρούν στις κυψέλες άλλων μελισσών (για παράδειγμα, αποικιών της αφρικανικής μέλισσας, Apis mellifera scutellata), όπου αναπτύσσουν ωοθήκες και γεννούν αυγά.
Λόγω των διαφορετικών φερομονών των μελισσών Apis mellifera capensis και της ειδικής τους σύστασης, οι εργάτριες μέλισσες της αποικίας που δέχθηκε την εισβολή, τους δίνουν καλύτερο φαγητό από ό,τι δίνουν στο δικό τους γόνο! Αυτό το φαγητό περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα σάκχαρα, και είναι παρόμοιο με αυτό που δίνεται στη βασίλισσα της κυψέλης.
Λόγω της πλούσιας αυτής τροφοδοσίας, οι προνύμφες των μελισσών Apis mellifera capensis μετατρέπονται σε ψευδοβασίλισσες, έχοντας έναν αριθμό χαρακτηριστικών που προσομοιάζουν στην βασίλισσα μέλισσα της κυψέλης!
Οι εργάτριες Apis mellifera capensis αυξάνονται σταδιακά σε αριθμό εντός της αποικίας, ανταγωνιζόμενοι την ωοτοκία με τη βασίλισσα της αποικίας. Αυτό τελικά θα οδηγήσει στο θάνατο της βασίλισσας και της αποικίας του ξενιστή, με αποτέλεσμα οι παρασιτικές μέλισσες Apis mellifera capensis να αναζητήσουν μια νέα αποικία ξενιστή.
Το πρόβλημα με αυτό το παρασιτικό είδος μέλισσας, έχει εντοπιστεί γεωγραφικά, στην νότια Αφρική. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι παρουσιάστηκε Apis mellifera capensis το 2018 στην Γαλλία.
Πηγές https://www.inaturalist.org/observations/12837236
https://en.wikipedia.org/wiki/Cape_honey_bee
http://beeaware.org.au/archive-pest/cape-honey-bee/#ad-image
http://www.nev.nl/.../proceedings/nummers/13/103-107.pdf
http://www.beekeeping.com/articles/us/battle_of_the_bees.htm
http://sundoc.bibliothek.uni-halle.de/.../04/05H007/t4.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου