Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, αναγνωρίζουν τις εκπληκτικές, μοναδικές και θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου.
Πόσοι όμως απ' αυτούς καταναλώνουν σκόρδο? Η αλήθεια είναι ότι το σκόρδο, λόγω γεύσης μάλλον απωθεί, παρά σε κάνει να θες να το φας.
Η Mary Poppins μας δίνει τη λύση, όπως οι γονείς μας, που στην προσπάθειά τους να μας κάνουν να καταπιούμε το πικρό φάρμακο, μας ξεγελούσαν με λίγη ζάχαρη!
Just a spoonful of sugar helps the medicine go down!
Κι επειδή η ζάχαρη δεν είναι και ό,τι καλύτερο, τη λύση έρχεται να τη δώσει ο διατροφικός δυναμίτης που λέγεται μέλι!
Όταν το μέλι συναντάει το σκόρδο, η κατανάλωσή τους είναι και ευχάριστη αλλά και τα οφέλη στην υγεία μοναδικά!
Το Σκορδόμελο:
-Τρέφει το δέρμα, το αναζωογονεί και του χαρίζει λάμψη.
-Έχει αντισταμινική δράση, δηλαδή δράση κατά των αλλεργιών.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό και με την αντιμικροβιακή του δράση.
-Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και είναι αντιθρομβωτικό.
-Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
-Βοηθάει στη αντιμετώπιση λοιμώξεων και εσωτερικών φλεγμονών.
-Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα.
-Καταπολεμά μυκητιάσεις.
-Βελτιώνει την πέψη και αμβλύνει τις γαστρεντερικές διαταραχές.
-Ενισχύει τις αρθρώσεις.
-Βοηθάει στο κρυολόγημα, τη γρίππη και άλλες ιώσεις.
-Έχει αντικαρκινική δράση, κ.ά.
Συνταγή Σκορδόμελου:
Θα χρειαστούμε 300 gr μέλι και 12 σκελίδες σκόρδου.
Σπάμε τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και ένα απότομο χτύπημα, έτσι ώστε από την εκχύμωση της αλιίνης και αλιινάσης να προκύψει η αλλισίνη.
Ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου στο μέλι και ανακατεύουμε σε γυάλινο βάζο που να κλείνει ερμητικά.
Διατηρούμε το βάζο για ένα μήνα σε θερμοκρασία δωματίου και σε σκοτεινό μέρος ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση.
Είναι επίσης σημαντικό να γυρίζετε απαλά το βάζο κάθε μέρα για να βεβαιωθείτε ότι όλο το σκόρδο παραμένει επικαλυμμένο με μέλι.
Προσοχή, το βάζο μας να μην είναι γεμάτο.
Μετά την πάροδο ενός μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως έως και μία κουταλιά της σούπας.
Κι όσο για τις ασθένειες...
Σκασίλα μας και... σκορδοκαΐλα μας!
Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου