(Ξυνίδα)
Έχει μονάχα θετικά να μας δώσει η παρουσία της στο έδαφος.Δημιουργεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα έναν πυκνό χλοοτάπητα κάτω από τα δέντρα και με το τέλος των βροχοπτώσεων ξεραίνεται μεμιάς και τον Απρίλιο εξαφανίζεται, χωρίς να αφήνει το παραμικρό ίχνος παρουσίας.
Οι παλιότεροι την χαρακτηρίζουν ως τον φυσικό τρόπο εμπλουτισμού του εδάφους με συστατικά, κυρίως άζωτο.
Τα οφέλη της είναι πολλά. Εξουδετερώνει στα σημεία που φύεται πολλά άλλα βλαβερά ζιζάνια, οι ρίζες της ανοίγουν πολυάριθμους πόρους στο έδαφος, παρακρατεί υγρασία για αρκετούς μήνες, δεσμεύει άζωτο και το αποδεσμεύει την άνοιξη που τα ελαιόδεντρα το έχουν ανάγκη, και πολλά άλλα.
Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού ανθίζει από το Μάρτιο και δίνει νέκταρ και πορτοκαλί γύρη.
(Ο Ασφόδελος) είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
Ανθίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και δίνει μεγάλες ποσότητες γύρη και νέκταρ.
(Μολόχα – Malva silvestris) Αγριολούλουδο.
Ανθίζει αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τον Οκτώβριο. Προσφέρει νέκταρ στις μέλισσες. Πολύ ανθεκτικό φυτό στις καιρικές μεταβολές
(Κουτσουπιά)
Είναι φυλλοβόλο δένδρο με ύψος μέχρι 5 μέτρα, το οποίο συχνά αναλαμβάνει διακοσμητικό ρόλο. Έχει όμορφα άνθη και πλούσιο φύλλωμα, έτσι προσφέρει σκιά σε δρόμους, αυλές, πάρκα, στις πόλεις και στα χωριά μας. Τα μελίσσια επισκέπτονται τα άνθη της κουτσουπιάς και συλλέγουν νέκταρ σε πολύ καλές ποσότητες, αλλα και γύρη σε μικρότερες ποσότητες.
(Λεβάντα)
Πολυετής θάµνος, που ευδοκιµεί σε δροσερές, ηµιορεινές περιοχές ολόκληρης της χώρας. Ανθίζει Μάιο-Ιούνιο, δίνοντας µέλι µε εξαιρετικό άρωµα και γεύση σε µεγάλες ποσότητες!!!
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου