26 Φεβ 2021



ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ?

Σε θεωρητική βάση και μέχρι το 1996 θεωρούνταν μαγικό το ότι οι μέλισσες μπορούν και πετούν,


καθώς όλοι οι έως τότε μαθηματικοί υπολογισμοί και οι νόμοι της αεροναυπηγικής, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το πως αυτά τα μικρά φτερά ανυψώνουν το βαρύ σώμα μιας μέλισσας. Όλα συνηγορούσαν στο ότι η πτήση των μελισσών είναι αεροδυναμικά αδύνατη!

Κι όμως, η μέλισσα πετάει!

Το 1996 ανακαλύφθηκε ότι οι μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους μικροσκοπικές ροές αέρα που μοιάζουν με ανεμοστρόβιλο, γνωστές ως στροφές κορυφής (LEVs).

Τελικά, έπειτα από πολλά πειράματα και μετρήσεις βρέθηκε ότι η αιτία της ανύψωσης ήταν η δυνατότητα των φτερών της μέλισσας να συναντήσουν τα μόρια του ατμοσφαιρικού αέρα με ιδανική γωνία ανύψωσης. Tο χτύπημα των φτερών των μελισσών καλύπτει μια μικρή επιφάνεια ενός τόξου περίπου 90 μοιρών.


Μάλιστα, ενώ η συχνότητα κίνησης των φτερών αντιστοιχεί σε περίπου  230 κινήσεις το δευτερόλεπτο, όταν η μέλισσα μεταφέρει επiπλέον βάρος, τα καταφέρνει ρυθμίζοντας την γωνία φτερουγίσματος, ενώ η συχνότητα φτερουγίσματος παραμένει σταθερή.

Ο τρόπος πτήσης των μελισσών θεωρείται ότι μπορεί να βρει εφαρμογές στην ανάπτυξη ανεμιστήρων, στροβίλων ή μικροσκοπικών ιπτάμενων οχημάτων.


https://www.youtube.com/watch?v=IbS5KHzC-Y0

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου