1 Φεβ 2021



Γύρη.

Θρεπτική αξία της γύρης στη διατροφή της μέλισσας.

Οι μέλισσες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, ώστε  να επιτύχουν μία φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη, χρειάζεται κάποια θρεπτικά στοιχεία όπως, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα,λιπίδια, βιταμίνες και νερό.

Η γύρη αποτελεί την κύρια πηγή σε πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα ,λιπίδια και βιταμίνες  για τις μέλισσες(Somerville ,2001).
Η μεγαλύτερη ποσότητα της συλλεγόμενης γύρης  στο μελίσσι, καταναλώνεται από τις εργάτριες μέλισσες, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τη βασίλισσα, τους κηφήνες και  το γόνο  με πολτούς εξειδικευμένης σύνθεσης ανάλογα με την κάστα για την οποία προορίζονται. 
Το υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη των πολτών  αυτών ,προέρχεται  από  τις  εγκρίσεις  των υποφαρυγγικών αδένων ,των παραμανών εργατριών (Keller etc..al.2004).
Η γύρη περιέχει Επίσης σε ένα ποσοστό,1-7% ξηράς ουσίας, διάφορα ανόργανα άλατα όπως, ο φώσφορος, το κάλιο ,το μαγνήσιο, το νάτριο, το ασβέστιο ,το θείο  ο σίδηρος ,ο ψευδάργυρος ,ο χαλκός, το μαγγάνιο, το αργήλιο ,το κάδμιο ,το χρώμιο ,ο μόλυβδος, το νικέλιο ,το σελήνιο ,αρκετά όμως από αυτά σε ίχνη. 
Λίγα είναι γνωστά για τις ανάγκες της μέλισσας σε ανόργανα άλατα. 
Ωστόσο,όλα τα έντομα χρειάζονται σημαντικές ποσότητες, καλίου ,φωσφόρου και μαγνησίου, ενώ ενισχυμένες δίαιτες με ανόργανα άλατα αύξησαν την εκτροφή γόνου, όταν αυτά στην τροφή ήταν σε ποσοστό 0,1 έως 5%

ΠΗΓΉ: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου