1 Φεβ 2021



Το νέκταρ και το μέλι.

Οι φυσικές τροφές του μελισσιού.

Το νέκταρ  και το μέλι.

Το νέκταρ είναι η φυσική πηγή ενέργειας των μελισσών και είναι πολύ σημαντικό για την εκτροφή του γόνου(διεγείρει  την εκτροφή), τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας μέσα στην Κυψέλη. 

Το μέλι είναι πολύ καλή πηγή αποθηκευμένης ενέργειας μέσα στην Κυψέλη. 
Οι μέλισσες δείχνουν απρόθυμες να το χρησιμοποιήσουν όσο διάστημα υπάρχει νεκταροέκκριση. 
Το χρησιμοποιούν μόνο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο νέκταρ και το έχουν απόλυτη ανάγκη. Ακόμα και αν είναι σε υπερεπάρκεια δεν διεγείρει το μελίσσι, να εκθρέψει γόνο, εκτός από την άνοιξη, περίοδο που υπάρχει η φυσική αύξηση του πληθυσμού του μελισσιού κι η απόλυτη ανάγκη του για την εκτροφή του γόνου.
Εκτός από ενέργεια το νέκταρ και το μέλι προσφέρουν στο μελίσσι, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες καθώς και αρωματικές ουσίες, οι οποίες ασκούν μικροβιοκτόνο δράση και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του μελισσιού.

Η γύρη.

Είναι η μοναδική τροφή ανάπτυξης του μελισσιού. 
Δίνει στο μελίσσι τις πρωτεΐνες, τα λίπη ,τις βιταμίνες ,τα ιχνοστοιχεία,τα  μεταλλικά άλατα και τους υδατάνθρακες.
Είναι απόλυτα αναγκαία για την ανάπτυξη των ιστών του γόνου και των νεαρών ενηλίκων μελισσών. 
Η ποιότητα της γύρης διαφέρει μεταξύ των διαφόρων ειδών των φυτών Και εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σε πεπτή πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα.
Οι μέλισσες έχουν ανάγκη από γύρη με περιεκτικότητα σε πεπτή πρωτεΐνη μεγαλύτερη από 20%. 
Τα αμινοξέα μπορούν να ανακατασκευαστούν από άλλα αμινοξέα.
Υπάρχουν όμως 10 αμινοξέα τα οποία δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν. 
Είναι τα λεγόμενα απαραίτητα ή ουσιώδη αμινοξέα, τα οποία οι μέλισσες πρέπει να προμηθευτούν από τη γύρη και πρέπει να υπάρχουν σε  συγκεκριμένες αναλογίες στην πεπτή πρωτεΐνη.
Η δυνατότητα επιτυχούς αναπλήρωσης των τροφών που ξοδεύονται για τη διατήρηση του μελισσιού με αυτές που συλλέγουν οι συλλέκτριες ή προσφέρονται  από  τον μελισσοκόμο είναι θεμελιώδους σημασίας
Για την υγεία του μελισσιού.

πηγη: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου