13 Οκτ 2020



Ανθοφορίες του χειμώνα.

 Ανθοφορίες που υπάρχουν τον Χειμώνα. Εδώ περιέχονται τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά που ανθίζουν και γενικά μπορούν να εκμεταλλευτούν οι μέλισσες την περίοδο του Χειμώνα.


1. Αγράμπελη ή κληματίδα η κιρρώδης (Clematis cirrhosa ) 

Η κληματίδα η κιρρώδης είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ανθίζει το Χειμώνα. Αναρριχάται μόνο σε πουρνάρια παρέα με τον αρκουδόβατο (ένα άλλο αναρριχώμενο φυτό). Οι μέλισσες την επισκέπτονται για το νέκταρ και την άσπρη γύρη της. Μια γύρη πολύ σημαντική για ένα καλό ξεκίνημα. Μελίσσια που κεραφίζουν στις αλκυονίδες πολύ δύσκολα χάνονται το Χειμώνα.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

2. Αμυγδαλιά (Prunus dulcis) 

Η αμυγδαλιά είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό δέντρο και σηματοδοτεί την έναρξη της επερχόμενης Άνοιξης αλλά και την έναρξη της μελισσοκομικής περιόδου. Η αμυγδαλιά ανθίζει πρώτη, από τέλος Ιανουαρίου έως και το Μάρτιο ανάλογα με την ποικιλία. Αμυγδαλιά και μέλισσες, αιώνες τώρα μαζί, συνεργάζονται αρμονικά προαναγγέλλοντας ένα καινούργιο ξεκίνημα κάθε χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

3. Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis) 

Το δενδρολίβανο είναι άριστο χειμωνιάτικο μελισσοκομικό φυτό πολύ ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Την ίδια ανθεκτικότητα παρουσιάζει και η ανθοφορία του, δεν επηρεάζεται εύκολα από δυνατούς ανέμους ή χαμηλές θερμοκρασίες. Το χιόνι, οι πολλές βροχές και οι πάγοι ελάχιστα το επηρεάζουν, αφού μόλις ανεβεί λίγο η θερμοκρασία κατά τις μεσημεριανές ώρες, τα λουλούδια μπορούν και προσφέρουν γύρη.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

4. Μεσπιλιά ή Μουσμουλιά (Mespilus japonica) 

Καρποφόρο δέντρο που χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό. Από τους πλέον πτωχούς μήνες του έτους είναι ο Νοέμβριος. Δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ένα,δύο μελισσοκομικά φυτά αποκλειστικά αυτής της εποχής. Τα λουλούδια της μουσμουλιάς είναι πολύ ανθεκτικά στα καιρικά φαινόμενα, βροχή, αέρας, άλλωστε η εποχή άνθισης χαρακτηρίζεται από ευμετάβλητο καιρό, προσελκύουν πολλά είδη εντόμων, κυρίως όμως μέλισσες και βομβίνους.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

5. Μολόχα (Malva sylvestris) 

Από τα πιο συνηθισμένα αγριολούλουδα της ελληνικής υπαίθρου. Διετής ή πολυετής αυτοφυής πόα, γνωστή περισσότερο ως ζιζάνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία από τις φωτογραφίες δεν θα δούμε γύρη αποθηκευμένη στις τσέπες(άρα εκούσια συλλογή) αλλά να στέκεται στο τρίχωμα (άρα ακούσια συλλογή). Αυτό οφείλεται στο σχήμα του άνθους, που αναγκάζει τη μέλισσα να έρθει φέρει σε επαφή το κεφάλι και το θώρακα της με τη γύρη, κατά τη συλλογή του.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

6. Κρανιά (Cornus mas) 

Η κρανιά είναι φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δέντρο. Η κρανιά ανθίζει πριν την εμφάνιση των φύλλων, νωρίς τον χειμώνα (Ιανουάριο- Φεβρουάριο). Είναι από τα πρώτα που προσφέρουν τροφή στις μέλισσες και αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών. Σαν μελισσοκομικό φυτό η κρανιά είναι πραγματικός θησαυρός. Mε τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, λειτουργεί σαν σφουγγάρι, μαζεύεται ολόκληρο μελίσσι στα άνθη του, σχεδόν από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Δίνει μεγάλες ποσότητες φρέσκιας γύρης μέσα στον χειμώνα. 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

7. Βρούβα, Λαψάνα, Σινάπι, (Sinapis alba) 

Ετήσιο φυτό με ύψος εκ. και διακλαδισμένο βλαστό με τρίχες. Απαντάται σε καλλιεργούμενα και χέρσα χωράφια με αυξημένο ασβέστιο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα άνθη είναι κίτρινα και σχηματίζουν ταξιανθία βότρυ. 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

8. Αγριοράδικο (Taraxacum officinalis Weber) 

Πολυετές αυτοφυές φυτό που φυτρώνει σε όλο τον κόσμο και φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Αυτοφύεται σε ακαλλιέργητους αγρούς και σε λιβάδια σαν ζιζάνιο. Δίνει νέκταρ για 2 περίπου εβδομάδες αλλά κυρίως μεγάλες ποσότητες γύρης. Δουλεύει ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος σηματοδοτώντας την έναρξη εκτροφής γόνου στα μελίσσια. Η περίοδος µελιτοφορίας επιµηκύνεται από ζεστές ηµέρες.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

9. Ξυνάκι, Ξυνήθρα, οξαλίδα, αγριολάπαθο (Oxalis spp)

Ετήσια πόα, Ζιζάνιο των ελαιώνων, βολβόριζο, δυσκολοεξόντωτο. Το ότι είναι και δυσκολοεξόντωτο ζιζάνιο αποτελεί και πλεονέκτημα για την μελισσοκομία αφού η χειμωνιάτικη ανθοφορία του, είναι κάθε χρόνο σταθερή, προσφέροντας γύρη και νέκταρ στις μέλισσες για πρώιμη ανάπτυξη. 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

10. Κρόκος ( Crocus sativus ), Αγριόκροκος (Crocus sp.) και (Crocus sieberi)

Βολβόριζα φυτά τα οποία ανθίζουν ανάλογα το είδος από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο με μόνο υπέργειο τμήμα το ανθοφόρο στέλεχος. Όμορφα λουλούδια που προσελκύουν τις μέλισσες για τη γύρη και το νέκταρ ενίοτε.

Τα μελισσοσμήνη εκτρέφουν γόνο σε μια εποχή κρίσιμη για την ανανέωση του πληθυσμού. Σε εκτάσεις που δεν οργώνονται και δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, ο αγριόκροκος είναι συνηθισμένο είδος της Ελληνικής μελισσοκομικής χλωρίδας.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

11. Τσιντόνια (Chaenomeles speciosa) 

Γνωστή ως Ιαπωνικό κυδώνι ή καλλωπιστική κυδωνιά ή λουλουδένιο κυδώνι ή Magua στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική είναι ένα θαυμάσιο καλλωπιστικό μελισσοκομικό φυτό του χειμώνα απ' τον οποίο έχουμε τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης. Δίνει πολλή γύρη την εποχή που την χρειάζονται πολύ τα μελίσσια. Είναι ένα ακανθώδες φυλλοβόλο ή ημιαειθαλής θάμνος προερχόμενος από την Ανατολική Ασία. Ανθίζει από τα μέσα Ιανουαρίου(στη νότια χώρα)-μέσα -τέλη Φλεβάρη(στην βόρεια χώρα) (για 1,5 μήνα περίπου!!). Ανθίζει σε γυμνά κλαδιά κάτι που κάνει την Τσιντόνια να φαίνεται εντυπωσιακή από απόσταση. Τα λουλούδια είναι συνήθως κόκκινα.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

12. Σενέκιο ( Senecio angulatus )

Κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και αναπτύσσει μια μάζα από παχύφυλλο φύλλωμα που μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι τα 3 μέτρα, αν έχει καλό υποστήριγμα φτάνει πάνω από τα 6 μέτρα. Το φυτεύεις τώρα και σε ένα μήνα περίπου έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά, έχει πράσινα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα. 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

13. Φιλύκι, χρυσόξυλο, Ράμνος ( Rhamnus alaternus )

Γένος που περιλαμβάνει 100 περίπου είδη αειθαλών ή φυλλοβόλων θάμνων μικρών δέντρων με ύψος, που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα.
Τα περισσότερα κατάγονται από τις εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαίριου, ενώ ορισμένα απαντούν αυτοφυή στη Βραζιλία και τη νότια Αφρική.

14. Χειμώνανθος (Chimonanthus praecox)
Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος μέχρι 4m.Φύλλα μακρόστενα, μεγάλα που αναπτύσσονται την άνοιξη μετά την ανθοφορία.


Φυτό άγνωστο στην χώρα μας, αλλά με ευρύτατη διάδοση στην γειτονική μας Ιταλία και γενικά στην Ευρώπη και προέρχεται από την μακρινή Κίνα.

15. Χαρουπιά, ξυλοκερατιά, κερατιά, τερατσιά, κουντουριδιά ( επιστ. έλλοβος, κερατέα ) (Ceratonia siliqua )
Δέντρο αειθαλές , ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών και στην τάξη των Κυαμωδών.
Το είδος Ceratonia siliqua θεωρείτο ότι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του γένους, πράγμα που δεν ευσταθεί μετά την περιγραφή ενός ακόμα είδους, που περιλαμβάνει δύο υποείδη:


16. Φουντουκιά, Λεπτοκαρυά(Corylus avellana)
Τα είδη της είναι ψηλά δέντρα που φτάνουν σε ύψος και τα 35 μέτρα ή θάμνοι με ύψος 3-4 μέτρα. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, ενώ εναλλάσσονται και φέρουν τρίχες. 
Τα άνθη της φουντουκιάς έχουν διαφορές μεταξύ τους και τα αρσενικά σχηματίζουν μακριές ταξιανθίες ενώ στα θηλυκά οι ταξιανθίες είναι μικρές και περιβάλλονται από λέπια.


17. Σκαρολάχανο,παρθενούδι, σκαρόχορτο, σκαροβότανο, σκυλολάχανο, πρωτοθέριγο, πρωτοθέριγος, πρωτοθέρης, βροντοθέρι, φλώμος ( Mercurialis annua )
Είναι δηλητηριώδες μονοετές φυτό, δίοικο, ( δηλαδή άλλα φυτά είναι αρσενικά και άλλα θηλυκά ) έχει ύψος έως 50 εκατοστά, με στέλεχος διακλαδιζόμενο από τη βάση του, τρυφερό, λείο, ευθύ, τετραγωνικό, κλαδωτό.


18. Σενέκιο, μαρτιάκος, Σενέτσιο , Σηνέτσιο,, Ογλίγορας, μουλαρόχορτο, Γληγοράς ( Senecio vernalis )
Πόα μονοετής ύψους 20-60 εκατοστά.
Τα άνω φύλλα αγγίζουν το μίσχο, ενώ τα χαμηλότερα έχουν δικό τους κοντό κοτσάνι.


19. Ρείκι ανοιξιάτικο, ερείκη δενδρώδεις,ασπρόρεικο,ντρίζα,τσάρο (Εrica alborea)
Το Ανοιξιάτικο Ρείκι είναι αειθαλείς θάμνος ύψους μέχρι 3 μέτρα. Ανθίζει από Φεβρουάριο στα χαμηλά παραθαλάσσια ζεστά μέρη, και στα ορεινά μέχρι και τέλους Μαΐου. 


20.  Ρείκι φθινοπωρινό,χαμόρεικο, σουσούρα, έρεικας,πυρένι,κισούρι, ξούρα (Erica verticillata)
Ανθίζει κλιμακωτά από Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο.
Αρχίζει από περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, και συνεχίζει προς τις χαμηλότερες και θερμότερες μέχρι τον Δεκέμβριο που ανθίζουν οι παραθαλάσσιοι ερεικώνες.


21. Πολύκομπος, Πολυκόμπι, κλαδόχορτο, Σιδερόχορτο ( Polygonum aviculare ).
Είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, γιατί δίνει νέκταρ και γύρη υψηλής θρεπτικής αξίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε περίοδο, που την βρίσκουμε δύσκολα. 
Σε χέρσες περιοχές η περίοδος ανθοφορίας είναι πολύ μεγάλη, αρχίζοντας μέσα Μαΐου και διαρκεί έως και Δεκέμβριο. 


22. Μιμόζα (Αcacia dealbata)
H μιμόζα (Mimosa) είναι γένος που αποτελείται από 400 με 500 είδη ποών και θάμνων και ανήκει στη τάξη των ψυχανθών.


23. Μαόνια (Mahonia aquifolium)
Αειθαλής θάμνος, ύψους έως 1,5 μέτρα με διάμετρο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 μέτρα.



24. Κουμαριά (Albutus unedo)
Η Κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής με ύψος περίπου τα 4 μέτρα, αλλά μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο.
Ο κορμός της έχει χαρακτηριστικό ξηρό φλοιό.

25. Ίριδα, αγριόκρινος (Ιris inguilaris)
Η ίρις είναι γένος αγγειόσπερμων μονοκοτυλήδονων φυτών, της τάξης των Λειριωδών (Liliales), της οικογένειας των Ιριδοειδών που περιλαμβάνει περί τα 100 είδη πολυετών πoών στις εύκρατες χώρες.


26. Ζοχαδόχορτο, σφουρδάκλα, σφουρδακύλα ( Ranunculus ficaria ή Ficaria Verna )
Πόα πολυετής, κονδυλόριζος, με κοντούς άτριχους βλαστούς, που έχουν ύψος μέχρι 30 εκατοστά.



27. Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.
Ο Εχίνοπας είναι καλλωπιστικός θάμνος ή μικρό δένδρο που μπορεί να φθάσει τα 3-4 μέτρα ύψος, με λεπτά κλαδιά μακριά και σχεδόν χωρίς φύλλα.



28. Ελέβορος , Σκάρφι,Κάρπη,Καρπί (Helleborus cyclophyllus ή Helleborus Orientalis )
Τον βρίσκουμε στα ξέφωτα των ορεινών δασών, τα άνθη του εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, μετά το λιώσιμο των χιονιών.


29. Βήχιο, χαμολεύκα ( Tyssilago farfata )
Το άνθος του μοιάζει με κίτρινη μαργαρίτα (ή και του Ταραξάκου) και αρχίζει να ανθίζει μέσα στο Φλεβάρη, ακόμη και σε χιονισμένο έδαφος.
Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει φύλλα όταν ανθίζει. Τα φύλλα του μοιάζουν με του κισσού και θα βγουν μετά την άνθησή του. 


30. Ανεμώνη, αγριοπαπαρούνα, αγριολαλές ( Anemone pavonina )

Τα φύλλα της είναι λογχοειδή άμισχα, ενώ δεν έχει πέταλα!!
Έχει από 7 έως 10 σέπαλα ελλειπτικά, που μπορεί το χρώμα τους να ποικίλει, από ρόδινο, λευκό, ερυθρό ή κυανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου