15 Οκτ 2020



Οδηγίες ασφαλούς εισαγωγής γονιμοποιημένης Βασίλισσας.

 Η Βασίλισσα είναι το Α και το Ω για την απόδοση και την ανάπτυξη του μελισσιού.


Οδηγίες εισαγωγής γονιμοποιημένων Βασιλισσών

Η πρώτη ενέργεια που κάνουμε μόλις παραλάβουμε τις Βασίλισσες, είναι να προσθέσουμε δυο σταγόνες νερό, επάνω στο διάτρητο πλέγμα του κλουβιού, που βρίσκονται οι μέλισσες.

Ανοίγουμε τα δύο πλαίσια στο κέντρο της παραφυάδας , όπου υπάρχει ο περισσότερος πληθυσμός , φροντίζοντας η πόρτα από το κλουβί εγκλωβισμού να κοιτάει το έδαφος και όχι το καπάκι της κυψέλης.

Αν το μελίσσι είναι μέχρι 5 πλαίσια , μπορούμε να σπάσουμε το πορτάκι μετά την πάροδο 24 ωρών.

Για μεγαλύτερα μελίσσια των πέντε πλαισίων σπάζουμε το πορτάκι, μετά την πάροδο 48 έως 72 ωρών.

Το κλουβάκι μπορούμε να το τοποθετήσουμε και επάνω στα πλαίσια , ανάμεσα όμως η αποδοχή είναι καλύτερη και μεγαλύτερη.

 Χρήσιμες συμβουλές

-Φροντίζουμε στο ορφανό μελίσσι, να υπάρχουν στα πλαίσια με τον γόνο και αυγά, ενώ πρέπει να είναι ορφανό τουλάχιστον 12 ώρες πριν την εισαγωγή της  γονιμοποιημένης Βασίλισσας.

-Αν είναι ορφανό αρκετές ημέρες πριν, προσέχουμε ώστε να μην υπάρχουν ΒΚ και αν βρούμε τα καταστρέφουμε και βάζουμε πλαίσιο με γόνο που να περιέχει αυγά.

-Να μην είναι αρρενωτόκο γιατί δύσκολα θα την δεχτεί.

-Να βγάλουμε από το κλουβάκι τις συνοδούς μέλισσες, ώστε να μείνει μόνη της η Βασίλισσα.

-Το σμήνος να είναι υγιές, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση φαρμάκων ή αρωματικών ουσιών  κατά την εισαγωγή και μέχρι να σφραγιστεί ο πρώτος γόνος της παραφυάδας.

-Έλεγχος για την επιτυχή ένταξη της Βασίλισσας στην παραφυάδα μπορεί να γίνει μετά από την πάροδο πέντε ημερών από την είσοδο του κλουβιού, αν όμως γίνει μετά την δέκατη ημέρα θα είναι το ιδανικότερο.

-Αν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθετήσουμε κλουβάκι επάνω στα πλαίσια (πάντα το διάτρητο πλέγμα του κλουβιού κοιτάει προς τα πάνω) και όχι ανάμεσα σε αυτά, πρέπει η κυψέλη να έχει σκίαση ή να τοποθετήσουμε φελιζόλ επάνω στο καπάκι.

-Το κλουβί να μην μείνει εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου, γιατί οι μέλισσες και η Βασίλισσα στο εσωτερικό του θα πεθάνουν.

-Αν δεν έχουμε αφαιρέσει τις συνοδούς μέλισσες μέσα από το κλουβάκι, όταν πάμε να σπάσουμε την πόρτα για να απελευθερωθεί η Βασίλισσα, είναι φυσιολογικό να της βρούμε νεκρές ,αν μαζί τους είναι νεκρή και η Βασίλισσα αυτό μας δείχνει ,ότι η παραφυάδα έχει άλλη Βασίλισσα ή είχε Βασιλικά κελιά δικά της που δεν καταστρέψαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου