Η Τσιντόνια είναι φυλλοβόλος θάμνος με μονά ή διπλά άνθη που μοιάζουν με της μηλιάς και έχουν ποικιλία χρωμάτων.
Είναι ιθαγενές στην ανατολική Ασία, στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα.
Αυτά τα φυτά σχετίζονται με το κυδώνι (Cydonia oblonga) και το κινέζικο κυδώνι (Pseudocydonia sinensis), που διαφέρουν ως προς τα οδοντωτά φύλλα, και τα λουλούδια που έχουν φυλλοβόλα σέπαλα και στυλ που είναι ενωμένα στη βάση.
Τα φύλλα διατάσσονται εναλλάξ, απλά, και έχουν οδοντωτό περιθώριο.
Τον 16ο αιώνα εισήχθη στην Ιαπωνία, από την οποία πήρε και το όνομα.
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη.
Είναι επίσης κατάλληλο για την καλλιέργεια ως μπονσάι .
Ανθίζει από τα μέσα Ιανουαρίου(στη νότια χώρα)-μέσα -τέλη Φλεβάρη(στην βόρεια χώρα) (για 1,5 μήνα περίπου!!).
Ανθίζει σε γυμνά κλαδιά κάτι που κάνει την Τσιντόνια να φαίνεται εντυπωσιακή από απόσταση.
Τα λουλούδια είναι συνήθως κόκκινα.
Τα άνθη της, κόκκινα ή πορτοκαλοκόκκινα με κίτρινους στήμονες (ανθήρες) διαμέτρου 3-4,5 cm, με πέντε πέταλα, και είναι συνήθως έντονο πορτοκαλί-κόκκινο, αλλά μπορεί να είναι και λευκά ή ροζ .
Τα λουλούδια είναι συνήθως κόκκινα.
Τα άνθη της, κόκκινα ή πορτοκαλοκόκκινα με κίτρινους στήμονες (ανθήρες) διαμέτρου 3-4,5 cm, με πέντε πέταλα, και είναι συνήθως έντονο πορτοκαλί-κόκκινο, αλλά μπορεί να είναι και λευκά ή ροζ .
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στα κρύα και στον παγετό, αυτό την κάνει ιδανική για την καλλιέργεια της.
Προτιμά μεσημβρινές και ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα και προτιμάει δροσερά εδάφη.Φτάνει σε ύψος τα 2,5-3 μέτρα περίπου.
Προτιμά μεσημβρινές και ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα και προτιμάει δροσερά εδάφη.Φτάνει σε ύψος τα 2,5-3 μέτρα περίπου.
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα.
Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί όπως κόκκινο, ροζ, άσπρο, δίχρωμα κ.α.
Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί όπως κόκκινο, ροζ, άσπρο, δίχρωμα κ.α.
Οι κιτρινοπράσινοι καρποί της μπορεί να είναι αρωματικοί και σκληροί και μοιάζουν σαν κυδώνι , ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων, ζελέδων, κομπόστες και λικέρ.
Ο καρπός περιέχει επίσης περισσότερη βιταμίνη C από τα λεμόνια ( έως 150 mg/100 g ).
Είναι στυφοί γι' αυτό δεν είναι καλό να τρώγονται ωμοί.
Ο καρπός είναι ένα μήλο με πέντε χωρίσματα.
Δίνει πολλή γύρη την εποχή που την χρειάζονται πολύ τα μελίσσια(χειμώνα).Είναι στυφοί γι' αυτό δεν είναι καλό να τρώγονται ωμοί.
Ο καρπός είναι ένα μήλο με πέντε χωρίσματα.
Οι μέλισσες είναι όλη την ημέρα μέσα στα άνθη της για συλλογή γύρης και μικρές ποσότητες νέκταρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου