1 Σεπ 2017



Πολύκομπος, Πολυκόμπι, κλαδόχορτο, Σιδερόχορτο ( Polygonum aviculare ).

Ετήσιο ή διετές φυτό με πολλούς λεπτούς και μακρύς βλαστούς που έρπουν στο έδαφος και μαζί με τα φυτά που περιπλέκονται, σχηματίζουν ένα σύνολο, που πάνω στο έδαφος, φαίνεται σαν πράσινο χαλί. 

Τα φύλλα του είναι μικρά και πολλά ροδόλευκα άνθη, είναι σε όλο το μήκος, των βλαστών του.
Ο πολύκομπος είναι αυτοφυές φυτό και το συναντάμε σε μεγάλες εκτάσεις, το βλέπουμε σε ακαλλιέργητα χωράφια, αλλά αναπτύσσεται ιδιαίτερα στα σταροχώραφα. 

Λόγω της μεγάλης του ανάγκης, σε σχετικά αρκετή υγρασία, η ανάπτυξη του δεν είναι σταθερή. Αν υπάρχουν καλοκαιρινές βροχές, ευνοείται και αναπτύσσεται ιδιαίτερα, στις καλαμιές των σταροχώραφων, που μετά τον θερισμό, καλύπτουν ολόκληρες πλάκες χωραφιών, από άκρη σε άκρη.
Είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, γιατί δίνει νέκταρ και γύρη υψηλής θρεπτικής αξίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε περίοδο, που την βρίσκουμε δύσκολα. 

Σε χέρσες περιοχές η περίοδος ανθοφορίας είναι πολύ μεγάλη, αρχίζοντας μέσα Μαΐου και διαρκεί έως και Δεκέμβριο. 
Οι καλοκαιρινές βροχές και η υψηλή εδαφική υγρασία, βοηθούν ιδιαίτερα στη νεκταροέκκρισή του. 
Το διάστημα Ιουλίου, Αυγούστου τα μελίσσια συλλέγουν μέλι και γύρη, αν τώρα ευνοηθεί η ανθοφορία του τα μελίσσια μπορούν να τρυγηθούν 2 και 3 φορές, ενώ παρατηρείται μπλοκάρισμα γόνου από γύρη. 
Αυτές τις χρονιές η χρήση γυρεοπαγίδων είναι αναγκαία, όχι μόνο για το μπλοκάρισμα του γόνου, αλλά επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητος και μπορούμε συλλέγοντας την, να την εμπορευτούμε. 
Η γύρη είναι κίτρινη, προς πορτοκαλί και τα μπαλάκια που φτιάχνει η μέλισσα, από τα μεγαλύτερα που συναντάμε. 
Το μέλι είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο, αλλά είναι από τα πλουσιότερα μέλια σε ένζυμα, έχει υψηλά ποσοστά μεταλλικών αλάτων, που του δίνουν μεγάλη θρεπτική αξία και αντέχει περισσότερο στη θέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου