1 Σεπ 2017



Μπανανιά ( Musa ).

Είναι βοτανώδες φυτό, όχι δέντρο, παρά το ότι διαθέτει ένα φαινομενικό κορμό και αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 6 μ.


Ο κορμός, ή ψευδό στέλεχος, αποτελείται από σφιχτό περίβλημα φύλλων, τα οποία αναδύονται από ένα βλαστάρι σε ένα υπόγειο όργανο αποθήκευσης που ονομάζεται κορμός.
Περίπου 30 φύλλα αναδύονται από έναν βλαστό σε περίοδο 7-8 μηνών προ της άνθησης. Το μεγάλο άνθος«καρφί» διαθέτει χωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη.
βρίσκεται στη βάση των θηλυκών ανθών, σε ένα σύμπλεγμα πολλών «χεριών» σε κάθε δέσμη. Βοτανολογικά, ο μπανανόκαρπος είναι ένα σαρκώδες φρούτο, αλλά οι εμπορικές καλλιέργειες δεν έχουν σπόρους, είναι στείρες.


Μετά από 2-3 μήνες, τα τσαμπιά ή δέσμες που ζυγίζουν τυπικά 20-25 κιλά είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε βλαστάρι μπανάνας ανθίζει μόνο μια φορά προτού ξανά πεθάνει, αλλά νέα φυτά βγαίνουν από τον κύριο μίσχο ( πατάτα )για να παράγουν θηλυκά φυτά, τα οποία θα δώσουν την επόμενη συγκομιδή.
Ανθίζει από Μάιο μέχρι και τέλους Σεπτεμβρίου ενώ μερικές φορές ( μου έτυχε ) μέχρι και αρχές Νοεμβρίου. Υπέροχο μελισσοκομικό φυτό το οποίο δίνει υπερβολικές ποσότητες νέκταρος και αρκετή γύρη!! 

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε ( είναι βέβαια και λόγω εποχής, που δεν βρίσκουν τίποτα ) την χαρά κατά την διάρκεια της συλλογής, με το κούνημα των φτερών, την λαχτάρα τους που με αυταπάρνηση, δεν διστάζουν να χωθούν μέσα στο άνθος, αν και στενός ο χώρος και το κυριότερο το ότι πέφτει το άνθος στο γκαζόν και το ακολουθούν για να μην πάει τίποτα χαμένο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου