1 Σεπ 2017



Μαρούβιο, Λουμίνια, σκυλόχορτο, καλάνθρωπος, μαρμαράκι, πικροπάνι, μαυροβότανο, σάρωμα, κανδύλι ( Ballota nigra- Marrubium Peregrinum ή Marrubium vulgare )

Πόα πολυετής, που φτάνει σε ύψος μέχρι και 80 εκατοστά.
Οι βλαστοί του φυτρώνουν από την ρίζα , 8 μέχρι 10 μαζί, με ή χωρίς διακλαδώσεις και είναι τετράγωνης διατομής.

Συνώνυμα του βοτάνου είναι τα Marrubium nigrum foetidum (Bauh.), Marrubium nigrum (Grantz.), MARUBIASTUM (Riv.), Μέλαν ή μέγα πράσιον, Νόπρασον, Νωδεράς, Νωχελές, Νώφρις, Γνώθουρις, Γνωτέρα. 
Στη χώρα μας το συναντούμε με τις ονομασίες Πιπερίζα, Ποπερίτσα, Σιδερολάπαθο, Αγριομελισσόχορτο, Βρωμόχορτο, Σκυλόχορτο.
Άλλα συγγενή είδη με το Αγριομελισσόχορτο είναι η Βαλλωτή η οξυβαφώδης (BALLOTA acetabulosa), την οποία συναντούμε με τα ονόματα φουρφούλια (Τήνο), Φαρφαλιά (Σύρος), Φλουτουριά (Σκύρος), Αγγαραστά, Αποπουλιά (Σίφνος), Ανεμοφωλιά (Αίγινα), Νεροβαμβακίδα (Πελοπόννησο), Λυχναράκι, Λουμίνια, Χορτολουμίνια, Μακρομάργο. 

Τους κάλυκες του φυτού αυτού τους κάνουμε λυχναράκια, λουμίνια για καντήλια. Άλλο είδος είναι η Βαλλωτή η τριχωτή ή Χνοώδης  (BALLOTA hirsute) ή B.Italica που στη χώρα μας ονομάζουμε Βρωμόχορτο. Τέλος είναι η Βαλλωτή η ψευδοδίκταμνος (BALLOTA psedodictamnus) γνωστό ως  Μαρρούβιον, Ασπροπικρολούδι, Μαυρομάργο.
Είναι ένα αρωματικό φυτό με γεύση πικρή ( από εκεί πήρε και το όνομα Marrubium (που σημαίνει πικρός χυμός ) που υπάρχει στην χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε ορισμένες περιοχές στην Τουρκία.

Το γένος έχει 40 περίπου, χνουδωτά φυτά, επτά εκ των οποίων εντοπίζονται και στην Ελλάδα.
Τα φύλλα του είναι καρδιόσχημα, έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο και στηρίζονται σε κοντό, μίσχο.
Τα μικρά, άτονα σε χρώμα λουλούδια του, σχηματίζουν δακτυλίδια γύρω απ΄ τους μίσχους.
Τα λουλούδια ανάλογα το είδος έχουν χρώμα σε άτονο λευκό, μωβ και ροζ.
Τα άνθη σχηματίζουν ταξιανθίες ( σπονδύλους ) που μπαίνουν ανάμεσα στα φύλλα.

Σε κάθε βλαστό έχουμε περίπου δέκα ταξιανθίες, που κάθε μία έχει 25 έως 40 μικρά άνθη, που όταν ξεραθούν στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, κολλάνε στο τρίχωμα των ζώων και των περαστικών.
Είναι γνωστό φαρμακευτικό φυτό και χρησιμοποιείται για το βήχα και τους σπασμούς καθώς επίσης ηρεμεί και τη νευρική καρδιά.. 

Είναι καταπληκτικές οι καραμέλες για το βήχα που περιέχουν το φυτό αυτό.
Φυτρώνει σε ηλιόλουστα πετρώδη λιβάδια, σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές καθώς σε κήπους και στις άκρες των δρόμων.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους.


Ανθίζει από τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, αλλά η ανθοφορία του κρατάει μέχρι και το Φθινόπωρο.
Αυτή η μακρά ανθοφορία του οφείλεται στην κλιμάκωση που υπάρχει στην άνθισή του.
Ξεκινάνε να ανθίσουν οι ταξιανθίες, των κατώτερων τμημάτων των βλαστών και στην συνέχεια, προοδευτικά αυτές στα ψηλότερα τμήματα .
Δίνει νέκταρ σε μεγάλες ποσότητες και γύρη.


πηγη:haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου