1 Σεπ 2017



Μελίλωτος ο Φαρμακευτικός, (melilotus officinalis)

Η λατινική ονομασία του βοτάνου σημαίνει (Μελίλωτος ο φαρμακευτικός). Ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών. Φύεται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρειο Ασία.
Στη χώρα μας συναντούμε εννέα είδη του και δύο παραλλαγές.
Ο ινδικός, κοινώς νυχάκι ή τριφύλλι της πιτσιλιάς, ο ιταλικός ο οποίος είναι πιθανότατα ο κάλλιστος του Διοσκουρίδη, ο λευκός που λέγεται και άγριο τριφύλλι, ο μεσσηνιακός που πιθανόν είναι ο ήμερος λωτός του Διοσκουρίδη και λέγεται κοινώς τριφύλλι, ο φαρμακευτικός που ονομάζεται στη Ζάκυνθο νυχάκι, ο σπειρόμενος στα λιβάδια για κτηνοτροφή κ.ά.
Μονοετής ή διετής πόα με ύψος από 40 έως 100 πόντους. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και Ιούνιο. Τα άνθη του είναι κίτρινα και αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα.
Δίνει γύρη και νέκταρ.


Εξαιρετικό φυτό για παραγωγή μελιού. Αγαπάει ασβεστώδη εδάφη και αναπτύσσεται σε παρόμοιες συνθήκες με την μηδική ( ph 6,5-7,5 και έδαφος να στραγγίζει καλά ) . 
Φυτρώνει σε χέρσους τόπους και αγρούς ξερικών καλλιεργειών.
Μελέτη στην Αμερική ( Golfz 1988) βάζει τον φαρμακευτικό μελίλωτο κοντά στην κορυφή των σπουδαιότερων φυτών για παραγωγή μελιού.
Έχει το άνθος κοντή στεφάνι, που επιτρέπει στις μέλισσες, να συλλέγουν νέκταρ και γύρη. Προτιμούν οι μέλισσες το μέλι του από τα άλλα φυτά και λέγεται ότι έχουν βρεθεί, να ταξιδεύουν μέχρι και 4,5 χλμ απόσταση, για να συλλέξουν από τα άνθη του.
Αν υποφέρει από ξηρασία το φυτό την εποχή της ανθοφορίας του, ρίχνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την παραγωγή νέκταρος. Το μέλι που παράγεται είναι από τα καλύτερα, έχει χρώμα απαλό κίτρινο, με μικρή υγρασία (12%-18%) μέτρια γεύση αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα.


πηγη:Πασχάλης Χρ. Χαριζάνης Μέλισσα και Μελισσοκομική Τεχνική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου