23 Αυγ 2017



Βήχιο, χαμολεύκα ( Tyssilago farfata )

Πόα πολυετής ύψους 10-30 εκ. με χοντρό ρίζωμα.

Το άνθος του μοιάζει με κίτρινη μαργαρίτα (ή και του Ταραξάκου) και αρχίζει να ανθίζει μέσα στο Φλεβάρη, ακόμη και σε χιονισμένο έδαφος.
Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει φύλλα όταν ανθίζει. Τα φύλλα του μοιάζουν με του κισσού και θα βγουν μετά την άνθησή του. 

Το συναντούμε σε Ευρώπη, Βόρειο Ασία, Αμερική και σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. 
Στη χώρα μας βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα βουνά και προτιμάει αργιλοασβεστώδη και υγρά εδάφη. Θα το βρείτε ανθισμένο από αρχές Φλεβάρη μέχρι τέλη Απριλίου σε μεγάλο υψόμετρο.
Είναι πολύ γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα. Βήχιον το ονόμασε ο Διοσκουρίδης, που το θεωρούσε το πιο δραστικό αντιβηχικό.

Πέρα από την αποτελεσματικότητά του έχει και ένα σοβαρό μειονέκτημα. Περιέχει ίχνη από τοξικά-καρκινογόνα αλκαλοειδή (pyrrolizidine alkaloids ) που προσβάλλουν το συκώτι, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν καρκινώματα και άλλα. Περισσότερα για τα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή θα βρείτε εδώ: http://www.henriettesherbal.com/PAs/PAs-toxicity.html
Στην Γερμανία και στην Αυστρία κλωνοποίησαν το φυτό και έφτιαξαν ένα κλώνο που δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες, το Tussilago farfara Wein
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
Δίνει νέκταρ και γύρη κίτρινου χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου