Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Οι ενήλικες μέλισσες, ηλικίας 1 έως 14 ημερών, λαμβάνουν τις πρωτεΐνες από την γύρη που οι συλλέκτριες συλλέγουν και φέρνουν στην κυψέλη.
Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Οι ενήλικες μέλισσες, ηλικίας 1 έως 14 ημερών, λαμβάνουν τις πρωτεΐνες από την γύρη που οι συλλέκτριες συλλέγουν και φέρνουν στην κυψέλη.
Φυλές μελισσών , μακεδονική φυλή!!
-Macedonica (Μακεντόνικα)!!
Είναι εξαπλωμένη από τη χερσόνησο της Χαλκιδικής και φτάνει πίσω στα σύνορα της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η Ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae), η οποία περιλαμβάνει επίσης και άλλα γαστρονομικά βότανα όπως το δενδρολίβανο, το δυόσμο, το βασιλικό, το φασκόμηλο, το θυμάρι και τη λεβάντα.
- ΚΑΡΥΔΟΠΑΣΤΑ -
Λογική του να φτιάξεις τη δική σου καρυδόπαστα (ή καρυδοβούτυρο) είναι ίδια με αυτή του φυστικοβούτυρου.
Μελισσοκομικοί χειρισμοί τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου...
Ο μήνας αυτός είναι ο πιο σημαντικός για την επόμενη χρονιά και μπορούμε να πούμε ότι είναι η αρχή για το 2021....
Η ώρα της λιγούρας είναι γνωστή στους περισσότερους.....το απογευματάκι μαζί με το καφεδάκι ή μετά από την μεσημεριανή ξεκούραση έρχεται η όρεξη για γλυκό.
Τι λέτε λοιπόν να καλύψετε την απογευματινή σας λαχτάρα για γλυκό με ENERGY BALLS με μέλι, που ειναι υγιεινά και έχουν και σοκολάτα......
περί βασιλισσών......
Κάθε μελισσοκόμος μπορεί να βγάλει εύκολα πολλές και καλές βασίλισσες, κάθε χρόνο.
Πώς κάνουν οι μέλισσες το κερί και από τι είναι φτιαγμένο;
Οι μέλισσες ηλικίας 10 έως 18 ημερών είναι αυτές που παράγουν το κερί. Εκκρίνεται από τέσσερα ζεύγη αδένων που βρίσκονται από το τέταρτο έως το έβδομο τμήμα της κοιλιακής πλευράς της κοιλίας των εργαζομένων μελισσών.
Μικρά και χρήσιμα......
Συνένωση αδύνατων μελισσιών – απομάκρυνση γηρασμένων και εξαντλημένων βασιλισσών.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ...
ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ...
Αν και το άρωμα και η γεύση του μελιού είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά το μελισσοκόμο και τον καταναλωτή, εντούτοις λίγα πράγματα γνωρίζουμε γι' αυτά.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΕΡΙΟΥ.
Εκτός από αυτή τη χρήση από τις μέλισσες, η χρήση του κηρού μέλισσας έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη.
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Καθηγητής της Γλωσσολογίας
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η γλώσσα των μελισσών
Η μέλισσα ανήκει στα πιο αξιοθαύμαστα είδη της Δημιουργίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν είκοσι χιλιάδες είδη μελισσών. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί επτακόσια είδη. Οι μέλισσες παράγουν μέλι εδώ και εκατόν πενήντα εκατομμύρια χρόνια. Στις πινακίδες της γραμμικής γραφής Β παραδίδεται με τη μορφή me-ri.
Το γεγονός ότι το κοινωνικό είδος της μέλισσας Apis meliifera έχει μια παρουσία μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ετών επάνω στον πλανήτη γη μαρτυρεί από μόνο του ότι αυτό το εν πολλοίς αβελτίωτο ακόμη είδος δε χρειάστηκε την βοήθεια του ανθρώπου, ως ενός άλλου ζωικού είδους, για να επιβιώσει.
Το μελίσσι ως ένας (υπερ)οργανισμός διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα σύστημα επικοινωνίας των ατόμων που το συγκροτούν, ανάλογο με Το ορμονικό σύστημα των πολυκύτταρων οργανισμών, το οποίο ως γνωστόν επηρεάζει και συντονίζει τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των διάφορων οργάνων του.
Στον υπεροργανισμό που μελετάμε, στο μελίσσι, οι λειτουργίες Π.χ. της ουλλογής τροφής, της κατασκευής του σκελετού (κηρηθρών), της ρύθμισης της θερμοκρασίας του κλπ. γίνονται από τις εργάτριες μέλισσες.
Η συλλογή της τροφής από το μελίσσι που ζεί ελεύθερα στη φύση, πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα στη διάρκεια ενός έτους, τουλάχιστον για τις εύκρατες περιοχές της γής.
Η γονιδιακή δομή του μελισσιού
Ο πολλαπλασιασμός του μελισσιού
Παρόλο ότι η μέλισσα Α. melljfera ως είδος απέχει φυλογενετικά πάρα πολύ από την αμοιβάδα, εν τούτοις υπάρχουν μεταξύ των δυο αυτών ειδών χαρακτηριστικές ομοιότητες.Ο βιολογικός κύκλος του μελισσιού
Το μελίσσι είναι κατ' αρχήν ένας πολυετής οργανισμός.Οι μέλισσες απαιτούν για την επιβίωσή τους πρωτεΐνες (αμινοξέα), υδατάνθρακες (ζάχαρα), λιπίδια (λιπαρά οξέα, στερόλες), βιταμίνες, ανόργανα άλατα(άλατα), και νερό. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες πρέπει να βρίσκονται στην διατροφή σε καθορισμένη ποιοτική και ποσοτική αναλογία για τη βέλτιστη ανάπτυξη και ευζωία του πληθυσμού.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟΥ....
Η μοναδική περίπτωση εμφάνισης μελισσιών με 30 πλαίσια τον Οκτώβριο στο πεύκο είναι όταν συνενώνουμε δυο μελίσσια που το καλοκαίρι είχαν με επιτυχία το καθένα, έναν όροφο.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ....
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Το µελίσσι θα πρέπει να αντιµετωπίζεται σαν µια οντότητα, καθώς κάθε µέλισσα δε
µπορεί να επιβιώσει µόνη της.
Βασίλισσα σε Αρρενοτόκο μελίσσι!!!
Υπάρχει εύκολος τρόπος για να δώσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα σε αρρενοτόκο μελίσσι... (δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την κυψέλη, ούτε να ετοιμάσουμε κάποια άλλη που θα βάλουμε στην θέση της)...
Φθινόπωρο.... μερικές σκέψεις φθινοπωρινές
Οι εργασίες αυτού του μήνα που τελειώνει, επικεντρώνονται στη παραγωγή πευκόμελου για τους περισσότερους μελισσοκόμους.
Μέθοδος με δύο βασίλισσες........
Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, η φυσική ύπαρξη δύο παραγωγικών βασιλισσών σε μία κυψέλη είναι σπάνια.
Εσωτερικά της Κυψέλης!!!!
Μερικοί χειρισμοί!!!!
Άνοιξη, καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, τοποθετούμε τον γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς, όμως από τον Νοέμβριο και μετά τοποθετούμε τον γόνο στο ανατολικό μέρος της κυψέλης, αρχίζοντας από το προτελευταίο πλαίσιο.
Ο κύκλος ζωής μιας μέλισσας περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αυγού, την ανάπτυξη μιας προνύμφης, ενός σταδίου κατά το οποίο το έντομο υφίσταται πλήρη μεταμόρφωση, ακολουθούμενη από την εμφάνιση του ενήλικου.