28 Νοε 2020



Φυλές Μελισσών.

Φυλές μελισσών , μακεδονική φυλή!!

-Macedonica (Μακεντόνικα)!!

Είναι εξαπλωμένη από τη χερσόνησο της Χαλκιδικής και φτάνει πίσω στα σύνορα της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας. 


Είναι και αυτή σκουρόχρωμη μέλισσα, χρησιμοποιεί αρκετή πρόπολη στην κυψέλη, τοποθετεί πολλά κεριά-γέφυρες στα ενδιάμεσα των πλαισίων. 

Αρκετά ήρεμη μέλισσα σε σχέση με την Κεκρόπια και της Θράκης, μοιάζει πολύ με την Κάρνικα και εκτιμάται πως έχει προέλθει από πολλές διασταυρώσεις με αυτήν. 

Σμηνουργεί με την πρώτη ευκαιρία και αυτό μάλλον το οφείλει στην από αιώνες εκτροφή της στα παραδοσιακά κοφίνια!!!

-Cecropia (Κεκρόπια): 

Είναι η κατεξοχήν ελληνική φυλή. 

Η Κεκρόπια απαντάται στα δυτικά και νότια της Ελλάδας.

Πρόκειται για σκούρα μαύρη μέλισσα και ανήκει στον οικογενειακό κύκλο των καρνιολανικών. Χτίζει κεριά στο ενδιάμεσο των κηρηθρών.

Ο γόνος ξεκινά νωρίς την άνοιξη και αναπτύσσει εκρηκτικά μεγάλες κοινωνίες.

Είναι σχετικά επιθετική φυλή, καλή παραγωγός μελιού, μέτρια ανθεκτική στις ασθένειες, εξαιρετικά οικονόμα μέλισσα με μεγάλη αντοχή στον κρύο χειμώνα.

Έχει αρκετά μεγάλη τάση για σμηνουργία.

-Carnica (Κάρνικα).

Οι βασίλισσες και οι κηφήνες είναι μαύροι. Πρόκειται για εξαιρετικά ήρεμη φυλή (καρνιολανική), προερχόμενη από Σλοβενία, νότια Αυστρία, Βαλκάνια.

Έχει ικανοποιητική αντοχή σε ασθένειες και παράγει λευκά σφραγίσματα μελιού. 

Είναι πολύ σκληραγωγημένη μέλισσα, προικισμένη με μακριά προβοσκίδα.

Ξεκινά τον γόνο αρκετά νωρίς την άνοιξη (εκρηκτική ανάπτυξη) και αναπτύσσει ικανοποιητικούς πληθυσμούς. 

Χρησιμοποιεί ελάχιστη πρόπολη, κάνει οικονομία τροφών σε περιόδους ξηρασίας. 

Χωρίς αμφιβολία, είναι η ιδανική μέλισσα για περιοχές με πρώιμη άνθηση λουλουδιών.

-Buckfast X Cecropia (Μπάκφαστ Χ Κεκρόπια)!!!

Υβρίδιο. Η διεθνής μέλισσα του μοναχού Άνταμ. Διασταυρώθηκε το 1985 στο εργαστήριό του με την ελληνική φυλή Cecropia. 

Είναι από τις πιο ήπιες φυλές μελισσών, ασήμαντη τάση προς λεηλασία, ήρεμη πάνω στα πλαίσια, σφραγίζει το μέλι με άσπρο κερί, αποθηκεύει μέλι στον εμβρυοθάλαμο για καλό ξεχειμώνιασμα, περιορίζει τον γόνο σε περιόδους ξηρασίας είναι αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες και στον κρύο χειμώνα.

Στο πρόγραμμα εκτροφής χρησιμοποιούνται και τεχνητή σπερματέγχυση και φυσική γονιμοποίηση. 

Διασταυρώνεται με άριστα αποτελέσματα με την ελληνική φυλή όσο και με την Κάρνικα. Σμηνουργεί πολύ δύσκολα.

-Caucasia (Καυκάσια)!!

Caucasia, εξωτερικά μοιάζει πολύ με την Carniolan Bee, είναι ήρεμη και υπάκουη. Πλεονέκτημα ότι η Caucasia μέλισσα έχει τη μεγαλύτερη γλώσσα όλων των φυλών. 

Χρειάζεται λεπτομέρεια στην επιλογή, για το θέμα της ιδιοσυγκρασίας.

Αυτή γίνεται διαρκώς με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης, από το 1985. Υψηλής παραγωγικότητας μέλισσα σε όλα τα προϊόντα της κυψέλης, κατάλληλη για όψιμες ανθοφορίες. Στα πλεονεκτήματά της είναι πως δεν αποθηκεύει μέλι κοντά στην περιοχή του γόνου, χρησιμοποιεί ελάχιστο αριθμό κηρυθρών για την αποθήκευση μελιού, δηλαδή τις γεμίζει μέχρι πάνω, γεγονός που θεωρείται εξαιρετικό πλεονέκτημα για το σφραγισμένο ώριμο μέλι κατά την εξαγωγή του. 

Η φυλή αυτή θεωρείται ιδανική για περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα, με συχνές βροχοπτώσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι λιγότερο ανθεκτική σε νοζεμίαση (Nosema Apis) αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές φυλές μελισσών.

-Apis Mellifera Ligustica - Ligustica queen honey bee (Ιταλίδα βασίλισσα ιταλική μέλισσα)

Γεωγραφία – Προέλευση: Η ιταλική μέλισσα προέρχεται από την ηπειρωτική Ιταλία νότια των Άλπεων και τη βόρεια Σικελία. Είναι γενετικά διαφορετικό υποείδος από τα υποείδη από τη ιβηρική χερσόνησο και από την Σικελία και ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο που αποτελείται από τις: ligustica, carnica, macedonica, sicula, cecropia.

Συμπεριφορά – Βιολογία: (+) Πολύ παραγωγική. Άριστη στην αναζήτηση τροφής.

Παρουσιάζει ισχυρή διάθεση στην αναπαραγωγή και γεννά συνήθως τα πλαίσια με σειρά.

Θαυμάσιοι οικοδόμοι κηρηθρών. Μέτρια τάση συρροής (γόνεμα).

Σφραγίζει τα κύτταρα μελιού με λαμπρά άσπρα επιστεγάσματα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μελικυριδίων.

Εύκολος εντοπισμός της βασίλισσας.

Χρησιμοποιεί τη λιγότερη πρόπολη.

Ισχυρή συμπεριφορά καθαρισμού της κυψέλης.

Ανταποκρίνεται εύκολα στην εκλεκτική αναπαραγωγή.

Ευγενική με τον μελισσοκόμο.

καλή μέλισσα αρχαρίων

Ανθεκτική στην ευρωπαϊκή σηψηγονία !

Επιρρεπέστερη σε ληστεία, παραπλάνηση και μετατόπιση από τις άλλες κύριες φυλές της Ευρώπης. Έχουν  μεγάλη κατανάλωση μελιού, η οποία απαιτεί άφθονα αποθέματα ή τάισμα για να ξεχειμωνιάσει.

Είναι ευαίσθητη στη νοζεμίαση και στο γυψόγονο.

Πετά σχετικά κοντά, τείνει να προμηθεύσει με νέκταρ στις πιο σύντομες αποστάσεις από την Carnica, και μπορεί επομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματική στις φτωχότερες ροές από νέκταρ.

Η εκτροφή γόνου εάν δεν ταϊστεί αρχίζει αργά την Άνοιξη.

Η εκτροφή γόνου διαρκεί έως τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, ανεξάρτητα από την ροή νέκταρ.

Στερείται τη δυνατότητα να ωριμάσει το μέλι της ρείκης πριν το σφραγίσει.

Χτίζει πολλές γέφυρες ανάμεσα στα πλαίσια.

Στην διασταύρωση με άλλες φυλές οι απόγονοι μπορεί να είναι επιθετικοί.

Εμφάνιση - Μορφομετρία: είναι σχεδόν ίδιο μέγεθος όπως η carnica, cecropia, αλλά διακρίνονται εύκολα από τις καφετιές και κίτρινες ζώνες. Είναι η πιο ξανθιά ευρωπαϊκή φυλή.

Έχουν μήκος γλωσσών από 6,3 μέχρι 6,6 εκατοστά.

-Ρωσική μέλισσα!!

Σε γενικές γραμμές, η φήμη της ρωσικής ποικιλίας μεταξύ των μελισσοκόμων έχει κερδίσει ένα καλό. Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά του είναι τα υψηλής ποιότητας μέλια του καλοκαιριού (και κατά συνέπεια η δυνατότητα συλλογής σε πολύ μεγάλες αποστάσεις) και, φυσικά, εξαιρετική παραγωγικότητα και άνεση.

Οι έμπειροι μελισσοκόμοι συστήνουν να εργάζονται αποκλειστικά με αυτό το είδος μελισσών. Επιπλέον, πιστεύεται ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίγονται κυψέλες με ρωσικές μέλισσες χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη. Διαφορετικά, για να αποφύγετε προβλήματα με τη μορφή τσιμπήματος δύσκολα θα πετύχετε. Όταν εργάζεστε με την ρωσική μέλισσα είναι επίσης επιθυμητή η χρήση ειδικών γαντιών. Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις του ίδιου του μελισσοκόμου, όταν πραγματοποιούν τυχόν χειρισμούς στην κυψέλη, πρέπει να είναι ήρεμες και ομαλές.

Συμπέρασμα

Παρά τα πάντα, η κεντρική ρωσική ποικιλία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες σήμερα, ειδικά για αναπαραγωγή σε ψυχρές περιοχές της χώρας μας. Ωστόσο, η απόκτηση τέτοιων μελισσών εξακολουθεί να γίνεται μόνο από έμπειρους μελισσοκόμους που γνωρίζουν καλά το είδος τους. Οι εργαζόμενοι της ρωσικής φυλής, αν και ανεπιτήδευτοι, τους αρέσει πολύ η καλή φροντίδα τους. 

Εάν ο μελισσοκόμος αισθάνεται ανασφαλής, τα έντομα θα το παρατηρήσουν γρήγορα και θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται πολύ επιθετικά - θα δαγκώνουν το συντομότερο δυνατό. 

Γενικά, οι αρχάριοι μελισσοκόμοι δεν πρέπει να επιλέγουν ένα τέτοιο τύπο μέλισσας, όπως το ρωσικό για το μελισσοκομείο τους. Carpathian, καυκάσιος και ειρηνική bakfast (για θερμές περιοχές) σε αυτή την περίπτωση θα ταιριάζει πιθανότατα πολύ καλύτερα.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου