16 Νοε 2020



Έλαιο ρίγανης, το ισχυρότερο φυσικό αντιβιοτικό.

Η Ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae), η οποία περιλαμβάνει επίσης και άλλα γαστρονομικά βότανα όπως το δενδρολίβανο, το δυόσμο, το βασιλικό, το φασκόμηλο, το θυμάρι και τη λεβάντα. 

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, C και Ε, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο,ο χαλκός, το βόριο, και η νιασίνη κ.α.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης, χρησιμοποιείται για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια στην περιοχή της Μεσογείου. 

Τα εκπληκτικά οφέλη του στην επούλωση πληγών ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε ως τοπικό αντι-βακτηριακό για το δέρμα και τις πληγές. 

Το εκχυλίσμα γίνεται μέσω απόσταξης των φρέσκων φύλλων και λουλουδιών της ρίγανης, επιστημονικά γνωστό ως ¨Origanum Vulgare¨ και είναι γεμάτο δραστικά φυτοχημικά και σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Με πάνω από 40 διαφορετικά είδη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θεραπευτικά οφέλη του έλαιου ρίγανης, δεν υπάρχουν σε πολλές off-the-shelf ποικιλίες που υπάρχουν στα καταστήματα τροφίμων, και θα πρέπει να βρείτε για φαρμακευτική χρήση, την θεραπευτική ποιότητα έλαιου ρίγανης που επισημαίνεται ως Origanum Vulgare .

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα φυσικό:

    Αντιβακτηριακό

    Αντι-ιικό

    αντιμυκητιασικό

    Αντιοξειδωτικό

    Χωνευτικό

    Αντιαλλεργικό

    Αντιπαρασιτικό

    Αντιφλεγμονώδη

Οι φυτοχημικές ενώσεις του έλαιου ρίγανης:

Το έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε φαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές φυτοχημικές ενώσεις με ευεργετικές, φαρμακευτικές και αντιοξειδωτικές δράσεις. 

Οι 2 βασικές του φαινόλες είναι οι εξής:

Θυμόλη:

Η Θυμόλη είναι μια οργανική ένωση, του αιθέριου ελαίου της ρίγανης. 

Είναι ένα φυσικό μυκητοκτόνο με αντισηπτικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι η θυμόλη έχει ισχυρή αντιμυκητιασική δράση. Παραδείγματα μυκήτων τους οποίους μπορεί να αναστείλει αποτελεσματικά είναι είδη των γενών Aspergillus, Penicillium, Trichoderma, Cladosporium και Epidermophyton. 

Επιπρόσθετα, η θυμόλη έχει αποδεδειγμένη αντιβακτηριδιακή δράση. 

Κάποια από τα βακτήρια τα οποία αναστέλλονται από τη δράση της θυμόλης είναι οι Staphylococcus aureus, Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. 

Η θυμόλη σχετίζεται, επίσης, με αντιοξειδωτική δράση. Πειράματα στο εργαστήριο (σε ποντίκια) έδειξαν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και επουλωτική δράση της θυμόλης επί των τραυμάτων. 

Η θυμόλη έχει επιπλέον ιδιότητες εκκριματολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιβηχικές

Καρβακρόλη:

Η καρβακρόλη είναι μια ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ εμφανίζει και αντιαιμοπεταλιακές και αντικαρκινικές δράσεις. 

Μια μελέτη με επικεφαλή τον Supriya Bavadekar το 2012 αναφέρει οτί η καρβακρόλη διεγείρει την απόπτωση και τον θάνατο σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. 

Το 2015, μια άλλη μελέτη με τη χρήση αρουραίων με καρκινογόνες ενέσεις ϋΜΗ έδειξε ότι η καρβακρόλη στα 40 mg / kg αντιστραφεί τις καρκινογόνες επιδράσεις σε κύτταρα του παχέος εντέρου. 

Η καρβακρόλη είναι επίσης αποτελεσματικότατη έναντι διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κάντιντα (Candida albicans), ο σταφυλόκοκκος, το βακτήριο E. coli, το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, το βακτήριο Κλεμπσιέλλα, ο μήκυτας aspergillus, η γαρδίαση, η ψευδομονάδα, και το βακτήριο της λιστέρια. 

Η αιτία των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων της πιστεύεται ότι είναι διατάραξη της κυτταρικής μεμβράνης των παθογόνων βακτηρίων. 

Επιπλεόν ενώσεις του έλαιου ρίγανης :

 Τερπένια – γνωστά για τις ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες τους.

 Ροσμαρινικό οξύ – ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βοηθά στη θεραπεία του αλλεργικού άσθματος, την πρόληψη του καρκίνου και της αρτηριοσκλήρωσης. 

Επίσης, λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιισταμινικό που βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης υγρών και του οιδήματος που προκαλείται από τις αλλεργίες.

  Ναριγκίνη – αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και βοηθά ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά του έλαιου ρίγανης.

  Β-καρυοφυλλένιο(Ε-BCP) – αυτή η ουσία αναστέλλει τη φλεγμονή και είναι επίσης ευεργετική για την οστεοπόρωση την αρτηριοσκλήρωση, καθώς για το μεταβολικό σύνδρομο. 

H φαρμακευτική χρήση του έλαιου ρίγανης:🌞

1. φυσικό αντιβιοτικό-αντιβακτηριακό:

Σχεδιασμένα ειδικά για βακτηριακές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά είναι η συνηθέστερη λύση των γιατρών για τις περισσότερες περιπτώσεις. 

Αλλά τα οφέλη που παρέχει το έλαιο ρίγανης αποδεικνύονται μεγαλύτερα από ορισμένα αντιβιοτικά, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες. 

Δυστυχώς, τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται από γιατρούς έχουν τρομακτικές παρενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: η αντίσταση στα αντιβιοτικά, η καταστροφή ωφέλιμων βακτηρίων (προβιοτικά), η μείωση της απορρόφησης βιταμινών και προκαλούν βλαβές στη μεμβράνη του πεπτικού συστήματος προκαλώντας το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ηπατικές και νεφρικές βλάβες, καρδιοπάθειες, αγγειίτιδες κ.α. 

Η ανησυχία της ιατρικής κοινότητας για την αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη, με αποτέλεσμα να συμβουλεύουν τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων μόνο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης. 

Ευτυχώς για μας, η φύση αγαπά την ισορροπία και έχει εναλλακτικές να προσφέρει. 

Το ριγανέλαιο θεωρείτε από κάποιους ότι είναι το καλύτερο φυσικό αντιβιοτικό.

Το έλαιο ρίγανης και η καρβακρόλη που περιέχει είναι ένα απο τα ισχυρότερα φυσικά αντιβακτηριακά για όλα σχεδόν τα είδη των παθογόνων βακτηριδίων. 

Η ιατρική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο αντιβακτηριακό δυναμικό του εγχύματος, του αφεψήματος και του αιθέριου έλαιο της ρίγανης (Origanum vulgare), έναντι 111 Gram-θετικών βακτηριακών απομονώσεων που ανήκουν σε 23 διαφορετικά είδη. 

Το έγχυμα και το αιθέριο έλαιο της ρίγανης εμφάνισαν αντιβακτηριακή δραστικότητα έναντι του Staphylococcus saprophyticus, S. aureus, Micrococcus roseus, Μ kristinae, Μ nishinomiyaensis, Μ lylae, Μ luteus, Μ sedentarius, Μ varians, Bacillus megaterium, Β thuringiensis, Β . alvei, Β circulans, Β brevis, Β coagulans, Β pumilus, Β laterosporus, Β polymyxa, Β macerans, Β subtilis, Β firmus, Β cereus και Β lichiniformis. 

Ο Staphylococcus aureus είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες βακτηριακής μόλυνσης που προκαλεί ασθένειες, δηλητηρίασεις και σοβαρές λοιμώξεις. 

Μία συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε κατά πόσο το έλαιο ρίγανης βελτίωσε την επιβίωση ποντικών που μολύνθηκαν με Staphylococcus aureus . 

Έξι από τους 14 (43%) των ποντικών που πήραν έλαιο ρίγανης, έζησαν περισσότερο από 30 ημέρες, ένα ποσοστό επιβίωσης σχεδόν τόσο υψηλή όσο το ποσοστό επιβίωσης 7 από 14 (50%) των ποντικών που έλαβαν χημικά αντιβιοτικά. 

Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι το έλαιο ρίγανης μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι των τύπων των βακτηρίων που μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. 

Αυτά περιλαμβάνουν τα Pseudomonas aeruginosa και E. coli , και τα δύο εκ των οποίων είναι κοινές αιτίες ουροποιητικών και αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Πολλές μελέτες έχου δείξει ότι το έλαιο ρίγανης είναι εξίσου αποτελεσματικο με τα συμβατικά αντιβιοτικά στην πλειοψηφία των παθογόνων βακτηρίων. 

2. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η Ρίγανη ( Origanum spp) έχει δείξει σημαντικές αντι-φλεγμονώδεις δράσεις in vitro και in vivo σε πολλές μελέτες. 

Οι ισχυρότεροι αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες στην ρίγανη είναι το ροσμαρινικό οξύ, το ολεανολικό οξύ, και το ουρσολικό οξύ. Επίσης υπάρχει ένα ενεργό συστατικό στο έλαιο ρίγανης που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (E-BCP), το οποίο -σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία- μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης, παθήσεων που έρχονται συνήθως με το πέρασμα των χρόνων. 

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την ινομυαλγία, σύμφωνα με την Κλινική Wolfe στο Τενεσί των ΗΠΑ.

3. Μείωνει την χοληστερόλη:

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πετρέλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. 

Σε μια μελέτη, 48 άτομα με υψηλή χοληστερόλη πήραν συμβουλές για δίαιτα και υγεινό τρόπο ζωής για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους. 

Τριάντα δύο συμμετέχοντες πήραν επίσης 0,85 ουγγιές (25 ml) ελαίου ρίγανης μετά από κάθε γεύμα. 

Μετά από τρεις μήνες, εκείνοι που το πήραν το έλαιο ρίγανης είχαν χαμηλότερη «κακή» χοληστερόλη LDL και υψηλότερη «καλή» HDL χοληστερόλη , σε σύγκριση με εκείνους ακολούθησαν μόνο τις διατροφικές και τρόπου ζωής οδηγίες. 

Η Καρβακρόλη, η κύρια ένωση στο έλαιο ρίγανης, έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθήσε στη μείωση της χοληστερόλης σε ποντίκια που τράφηκαν με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά πάνω από 10 εβδομάδες.

Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε καρβακρόλη παράλληλα με τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν σημαντικά χαμηλότερη χοληστερόλη στο τέλος των 10 εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν μόλις δόθηκε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά . 

Η μείωση της χοληστερόλης από την επίδραση του έλαιου ρίγανης πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα των φαινόλων καρβακρόλη και θυμόλη.

4. Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Μία μελέτη συνέκρινε το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των 39 πιο αντιοξειδωτικών βότανων, και διαπίστωσε ότι η ρίγανη έχει την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. 

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ρίγανη περιείχε 3-30 φορές τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών των άλλων βότανα που μελετήθηκαν, η οποία περιελάμβανε και θυμάρι, μαντζουράνα και βαλσαμόχορτο. 

Η ρίγανη έχει επίσης 42 φορές το αντιοξειδωτικό επίπεδο των μήλων και τέσσερις φορές υψηλότερη από τα βατόμουρα, γραμμάρια ανά γραμμάριο. 

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στο περιεχόμενο του ροσμαρινικού οξέος. 

Επειδή το έλαιο ρίγανης είναι πολύ συμπυκνωμένο, ελάχιστη ποσότητα έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη.

5. Βοηθάει στη θεραπεία των μυκητησιακών λοιμώξεων 

Το πιο γνωστό είδος παθογόνου ζυμομύκητα ονομάζεται Candida και είναι η πιο κοινή αιτία των λοιμώξεων απο μύκητες σε όλο τον κόσμο. 

Σε μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα, το έλαιο ρίγανης έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πέντε διαφορετικούς τύπους των Candida , όπως εκείνες που προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα και στον κόλπο. 

Στην πραγματικότητα, ήταν περισσότερο αποτελεσματική από οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο που εξετάστηκε. 

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έχουν επίσης βρει ότι η καρβακρόλη, μία από τις κύριες ενώσεων ελαίου ρίγανης, είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον του Candida του στόματος. 

Τα υψηλά επίπεδα του μύκητα Candida έχουν συσχετιστεί με ορισμένες συνθήκες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. 

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα της αποτελεσματικότητας του ελαίου ρίγανης στις 16 διαφορετικά στελέχη Candida κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο ρίγανης είναι μια σοβαρή εναλλακτική θεραπεία για λοιμώξεις από τον Candida.

6. Βελτιώσει τΙς παθήσεις του εντέρου:

H Ρίγανη μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου με μια σειρά από τρόπους. 

Εντερικά συμπτώματα όπως η διάρροια, ο πόνος και το πρήξιμο συχνά μπορεί να προκληθούν από τα παράσιτα του εντέρου. 

Μια μελέτη έδωσε 600 mg ελαίου ρίγανης σε 14 άτομα που είχαν τα συμπτώματα του εντέρου, ως αποτέλεσμα ενός παρασίτου. Μετά καθημερινή θεραπεία για έξι εβδομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση των παρασίτων, και 77% ήχαν πλήρως θεραπευτεί.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης μείωση των συμπτωμάτων του εντέρου και η κούραση που σχετίζεται με τα συμπτώματα.

Το έλαιο ρίγανης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από μια άλλη κοινή πάθηση του εντέρου που είναι γνωστή ως «διαρροή του εντέρου.» 

Αυτό συμβαίνει όταν το τοίχωμα του εντέρου καταστραφεί, επιτρέποντας τα βακτηρίδια και τις τοξίνες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια μελέτη σε χοίρους, το έλαιο ρίγανης προστατεύσε το τοίχωμα του εντέρου από τη ζημία και το εμπόδισαν από το να κάνει «διαρροές». 

Επίσης μείωσε τον αριθμό των E. coli βακτηρίων στο έντερο.

7. Εχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες:

Η φλεγμονή στο σώμα συνδέεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. 

Η έρευνα έχει δείξει ότι το έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή . 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο ρίγανης, μαζί με έλαιο θυμαριού, μείωσε τους δεικτές φλεγμονής στο αίμα σε ποντικούς που είχαν τεχνητά επαγόμενη κολίτιδα. 

Η Καρβακρόλη, ένα από τα βασικά συστατικά του έλαιο ρίγανης, έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής. 

Μια άλλη μελέτη εφαρμόσε απ 'ευθείας διαφορετικές συγκεντρώσεις καρβακρόλης προς τα πρησμένα πόδια ή τα αυτιά των ποντικών. 

Η Καρβακρόλη μειωσε την διόγκωση του πέλματος κατά 35-61% και το πρήξιμο του αυτιού κατά 33-43%.

8. Παυσίπονο-αναλγητικό για την ανακούφιση του πόνου:

Το έλαιο ρίγανης έχει διερευνηθεί για τις ιδιότητες του κατά του πόνου. 

Μια μελέτη σε ποντίκια δοκιμάσε συμβατικά παυσίπονα και αιθέρια έλαια , συμπεριλαμβανομένου του ελαίου ρίγανης, για την ικανότητά τους να ανακουφίσουν τον πόνο. 

Βρήκε ότι το έλαιο ρίγανης μείωσε σημαντικά το άλγος σε ποντίκια, με αποτελέσματα παρόμοια με τα συνήθως χρησιμοποιούμενα παυσίπονα φενοπροφένη και μορφίνη. 

Μια παρόμοια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο ρίγανης όχι μόνο μείωσε τον πόνο σε αρουραίους, αλλά ότι η απόκριση ήταν δοσοεξαρτώμενη. 

Δηλαδή, όσο περισσότερο έλαιο ρίγανης έπερναν οι αρουραίοι, τόσο λιγότερο πόνο φάνηκε να αισθάνονται.

9. Ιδιότητες κατά του καρκίνου:

Η ρίγανη ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με ένα χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Αν και τα ιατρικά οφέλη της ρίγανης, όπως είναι τα αντι-φλεγμονώδη και οι αντιμικροβιακές δραστηριότητες, είναι γνωστές, παρ 'όλα αυτά, λίγα ιατρικά στοιχεία είναι διαθέσιμα σχετικά με την επίδρασή του ελαίου ρίγανης κατά του καρκίνου, ιδίως όσον αφορά το μηχανισμό δράσης. 

Μια έρευνα μελέτησε την επίδραση του εκχυλίσματος ρίγανης ( Origanum vulgare) στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, κυττάρων αδενοκαρκινώματος στο κόλον (Caco2). 

Το εκχύλισμα ρίγανης οδήγησε σε διακοπή της ανάπτυξης και σε κυτταρικό θάνατο με έναν δοσο-χρονο-εξαρτώμενο τρόπο. 

Οι αλλαγές στην περιεκτικότητα γλουταθειόνης, καθώς και η αύξηση της οξειδωμένης μορφής της, πιθανόν εμπλέκονται στους μηχανισμούς δράσης του εκχυλίσματος ρίγανης, που προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. 

Και οι δύο εξωγενείς και ενδογενείς οδοί αποπτωσης φαίνεται να ενεργοποιούνται από το εκχύλισμα ρίγανης. 

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ρίγανη που βρέθηκε κυρίως στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να ασκήσει προ-απόπτωτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι επιλεκτικές για τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, ολόκληρο το εκχύλισμα, είναι υπεύθυνο για τα παρατηρούμενα κυτταροτοξικά αποτελέσματα κατά των καρινικών κυττάρων. 

Αλλές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρβακρόλη, μία από τις ενώσεις του ελαίου ρίγανης, απέδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα εναντίον καρκίνου του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού, με αναστολή και επιλεκτικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων. 

Πώς να Φτιάξετε Έλαιο Ρίγανης:

Η απόσταξη ελαίου ρίγανης απαιτεί μια ειδική διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας ριγανέλαιο στο σπίτι. 

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας έλαιο ρίγανης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Συστατικά:

1 μέρος φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα.

3 μέρη ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας.

Αποστειρωμένο βάζο με καπάκι.

Διαδικασία:

Βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. 

Μόλις αρχίσει να βράζει, σβήστε τη φωτιά.

Τοποθετήστε το λάδι της επιλογής σας και τα ψιλοκομμένα φύλλα ρίγανης στο βάζο.

Βάλτε το βάζο στο ζεστό νερό και αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά. 

Έτσι θα ζεσταθεί  το λάδι και απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια της.

Αφαιρέστε το δοχείο από το νερό και τοποθετήστε το δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για μία έως δύο εβδομάδες. 

Ανακινείτε καλά το βάζο ανά 2-3 μέρες.

Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες, στραγγίστε το έλαιο (για να φύγουν τα φύλλα) και τοποθετήστε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Αποθηκεύστε το λάδι σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος.

Έλαιο Ρίγανης: Χρήσεις & Προφυλάξεις:

Πως να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης:

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης.

Για εσωτερική χρήση: Αραιώστε το έλαιο (1 σταγόνα έλαιο ρίγανης με 1 σταγόνα ελαιόλαδο) και βάλτε το κάτω από τη γλώσσα σας. 

Κρατήστε το για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το στόμα σας. Επαναλάβετε τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα. 

Εναλλακτικά μπορείτε να διαλύσετε μια σταγόνα έλαιου ρίγανης σε ένα ποτήρι με νερό ή χυμό και να το πιείτε. 

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως 2 εβδομάδες.

Για ενεργό λοίμωξη, η χορήγηση είναι 3 σταγόνες που διαλύουμε σε μια κουταλιά ελαιόλαδο, 2 φορές την μέρα, για 15 μέρες, σε απόσταση 4 ωρών από γεύματα. 

Για πρόληψη 2 σταγόνες, 1 φορά την μέρα για 10 μέρες μια εβδομάδα διακοπή και συνεχίζουμε εώς 2 μήνες. 

Σε μακροχρόνια χρήση επειδή το έλαιο ρίγανης μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφάει τον σίδηρο, μπορεί να χρειαστεί προσθήκη σιδήρου σε κάποιες περιπτώσεις πολύμηνης δοσολογίας. 

Η προσθήκη συμπληρωμάτων σιδήρου σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με απόσταση 6 ωρών από το έλαιο

Παρόλο που δεν έχουμε ακόμα κλινικές μελέτες σχετικά με το έλαιο ρίγανης στον κορονοιό, τα πρώτα εργαστηριακά στοιχεία δείχνουν οτί η καρβακρόλη η βασική ουσία του ελαίου ρίγανης, είναι ένας δυνητικός αναστολέας της πρωτεΐνη M pro. 

Η πρωτεΐνη M pro έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας και εξαιρετικά ισχυρός στόχος για την αναστολή του νέου COVID-19, οπότε τα πρώτα στοιχεία δείχνουν οτί το έλαιο ρίγανης πιθανόν να έχει σημαντική ανασταλτική δράση στην λοίμωξη από τον νέο κορονοιό.

Εισπνοές: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 2-3 σταγόνες έλαιο ρίγανης

Προφυλάξεις:

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα πλήρως φυσικό προϊόν, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την χρήση του.

Πρώτα απ’ όλα δεν συνιστάται να το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην άυξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποδυναμώσει το τοίχωμα, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα. 

Επίσης, το έλαιο ρίγανης σε μακρά χρήση μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφάει τον σίδηρο, οπότε προτείνετε η ταυτόχρονη χρήση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.

Καλό είναι τα περισσότερα βότανα να τα διακόπτουμε κάθε 2 -3 μήνες χρήσης για 1 μήνα, το αφέψημα όπως και το έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου σε μακροχρόνια χρήση, οπότε χρειάζονται μικρές διακοπές ανά διαστήματα

Όχι χρήση για αυτούς που έχουν χαμηλό σίδηρο η καρβακρόλη αγαπά το σίδηρο τον δεσμεύει

"Η Φύση δεν δαμάζεται παρά μόνο αν υποταχθείς σ’ αυτήν"

πηγη:Δρ. Ιωαννης Καργας Ακτινολόγος-Τεχνολογος, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου