13 Νοε 2020



Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ...

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ...

Αν και το άρωμα και η γεύση του μελιού είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά το μελισσοκόμο και τον καταναλωτή, εντούτοις λίγα πράγματα γνωρίζουμε γι' αυτά. 


Υπάρχουν ίσως τόσα είδη αρωμάτων μελιού, όσα είναι και τα φυτά από τα οποία προέρχεται το νέκταρ.

Πολλά από αυτά έχουν μόνο τοπική σημασία και προτιμούνται στην ειδική περιοχή όπου παράγονται, επειδή οι άνθρωποι αυτοί εξοικειώνονται με το άρωμα αυτό από τη νεαρή τους ηλικία. 

Μερικά είδη μελιού είναι άγευστα για τον άνθρωπο, ενώ τα δέχονται πολύ ευχάριστα οι μέλισσες. 

Οι μελισσοκόμοι είναι συνήθως ικανοί να αποφεύγουν να συμπεριλάβουν αυτά τα μέλια στο προϊόν το οποίο πρόκειται να πουλήσουν.

Το λεπτό άρωμα του μελιού είναι ειδικά ευαίσθητο στη θέρμανση και στη μη σωστή 

αποθήκευση. 

Εκτός από την απώλεια του αρώματος, η υπερβολική θέρμανση μπορεί να αλλάξει μερικές γεύσεις και να προσδώσει στο μέλι άλλη γεύση από την επίδραση της θέρμανσης στα σάκχαρα, τα οξέα και τις πρωτεΐνες. 

Το μέλι μπορεί να θερμανθεί, για να καθυστερήσει την κρυστάλλωση και να αποφευχθεί το ξύνισμα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η γεύση του, αν φροντίσουμε ώστε να έχουμε την κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνο θέρμανσης.

Όπως και σε πολλά άλλα φυσικά προϊόντα, έτσι και στα μέλι έχει βρεθεί ότι υπάρχουν σχετικά απλές πτητικές οργανικές ουσίες. 

Σε αναλύσεις που έγιναν, βρέθηκαν 129 ουσίες από εκχυλίσματα μελιού και αναγνωρίστηκαν 81 από αυτές. 

Ενδέχεται τέτοιες αναλύσεις να είναι χρήσιμες για την αναγνώριση του λουλουδιού από το οποίο προήλθε το μέλι. 

Η συμβολή αυτών των ουσιών στη γεύση και το άρωμα του μελιού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. 

Η γεύση του μελιού αποδίδεται γενικά στα σάκχαρα, το γλυκονικό οξύ και την προλίνη που περιέχει. 

Θεωρείται ότι τα διάφορα σάκχαρα, τα οξέα, οι τανίνες και μικρές ποσότητες πτητικών ουσιών συμβάλλουν στη γεύση του μελιού. 

Η γεύση σε μερικά μέλια μπορεί επίσης να οφείλεται σε γλυκοσίδια ή αλκαλοειδείς ουσίες που είναι ειδικές σε μερικά φυτά......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου