13 Νοε 2020



Κερί και μέλισσες.

Πώς κάνουν οι μέλισσες το κερί και από τι είναι φτιαγμένο;

Οι μέλισσες ηλικίας 10 έως 18 ημερών είναι αυτές που παράγουν το κερί. Εκκρίνεται από τέσσερα ζεύγη  αδένων που βρίσκονται από το τέταρτο έως το έβδομο τμήμα της κοιλιακής πλευράς της κοιλίας των εργαζομένων μελισσών.



Οι εργαζόμενοι μεταφέρουν αυτές τις κλίμακες κεριού πίσω με τη βοήθεια των οπίσθιων ποδιών και στη συνέχεια με τα μπροστινά πόδια στο στόμα έτσι ώστε να ζυμώνουν και να διαμορφώνονται, χρησιμοποιώντας την έκκριση των κάτω γνάθων.

Οι μέλισσες βρίσκουν υδατάνθρακες στο νέκταρ (80%) και τη γύρη (40%) και σχηματίζουν δύο τύπους λιπών από αυτά τα σάκχαρα: το κερί (το οποίο είναι ένα στερεό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου) και τα εσωτερικά τους λίπη. , που συσσωρεύονται σε κενά κύτταρα, που ονομάζονται τρόφυτα ή λιποκύτταρα (από λιπώδη ιστό), ειδικά το φθινόπωρο.

Για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι μετασχηματισμοί, είναι απαραίτητη η παρουσία ορισμένων συστατικών που βρίσκονται στη γύρη και είναι άλλα λίπη, ένζυμα ... που δρουν ως εκκινητές και καταλύτες αυτών των χημικών αντιδράσεων. Μερικά από αυτά τα λίπη δεν μπορούν να "παρασκευαστούν" από τις μέλισσες, πρέπει να ληφθούν ήδη "σχηματισμένα" στη διατροφή (γύρη). Αυτοί οι τύποι ουσιών, που δεν παρασκευάζονται", ονομάζονται βιταμίνες.

Υπάρχει 5% λίπος στη γύρη (δεν υπάρχει λίπος στο μέλι). Οι μέλισσες χρειάζονται 5% λίπος στη διατροφή τους για να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Έχει αποδειχθεί ότι οι νέες μέλισσες ηλικίας 10 έως 18 ημερών είναι αυτές που παράγουν κερί, αλλά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης απουσία αυτού του τύπου των μελισσών και ενόψει ενός καλού ερεθίσματος που προκαλείται από έντονη ροή νέκταρ και γύρης, οι μέλισσες είναι περισσότερο Οι παλιοί μπορούν να ενεργοποιήσουν τους κεράσιους αδένες τους και να παράγουν κερί για να χτίσουν τις κηρήθρες ή την σφράγιση με το οποίο καλύπτουν τα κύτταρα με ώριμο μέλι.

(Μελέτη και παρατήρηση με τις κατασκευάστριες, από τις αγαπημένες διαδικασίες για μένα) 

Πηγή: Apiservices, μετάφραση Google


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου