13 Νοε 2020



Το Κερί και οι χρήσεις του.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΕΡΙΟΥ.

Εκτός από αυτή τη χρήση από τις μέλισσες, η χρήση του κηρού μέλισσας έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη. 


Το καθαρισμένο και λευκασμένο κερί μέλισσας χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων. 

Οι τρεις βασικοί τύποι προϊόντων μελισσοκηρού είναι το κίτρινο, το λευκό και το απόλυτο μελισσοκέρι. 

Το κίτρινο κερί μέλισσας είναι το ακάθαρτο προϊόν που λαμβάνεται από την κηρήθρα, το λευκό κερί μέλισσας είναι λευκασμένο ή το φιλτραρισμένο, κίτρινο κερί μέλισσας και το απόλυτο κερί είναι το κίτρινο κερί μελισσοκομίας επεξεργασμένο με αλκοόλη........

Η φαρμακευτική χρήση του κηρού από μέλισσες χρονολογείται στην αρχαία Αίγυπτο: όπως αναφέρθηκε από τον Ebers Papyrus (1550 π.Χ.). Αποτέλεσε το κύριο συστατικό πολλών συνταγών για την παρασκευή αλοιφών και κρεμών που βοηθούσαν να θεραπεύουν εγκαύματα, τραύματα και για να απαλύνουν τον πόνο στις αρθρώσεις. 

Ο "πατέρας της ιατρικής", Ιπποκράτης, συνέστησε τη χρήση κεριού από μέλισσα σε περίπτωση πυώδους αμυγδαλίτιδας. 

Στην αρχαία Ρώμη, αρκετοί γιατροί της εποχής χρησιμοποίησαν μια κρέμα γνωστή ως "κρύα κρέμα", η οποία περιείχε ελαιόλαδο, κερί μέλισσας και τριαντάφυλλο για τη θεραπεία εγκαυμάτων, τραυμάτων, κοψίματος, μωλώπων και καταγμάτων.

Το κερί μέλισσας ήταν ένα από τα συστατικά της πρώτης καλλυντικής κρέμας, η οποία δημιουργήθηκε από τον Γαλέν, τον σπουδαίο Έλληνα γιατρό, το 150 π.Χ., αποτελούμενο από κερί μέλισσας και ελαιόλαδο, με γαλάκτωμα νερού (ή τριαντάφυλλο).

Στην παρασκευή τροφίμων, χρησιμοποιείται ως επίστρωση τυριού, με τη στεγανοποίηση του αέρα, προστατεύεται από την αλλοίωση (ανάπτυξη μούχλας). 

Το κερί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο τροφίμων E901, σε μικρές ποσότητες που ενεργεί ως υαλοπίνακα, το οποίο χρησιμεύει στην αποτροπή της απώλειας ύδατος ή χρησιμοποιείται για την προστασία της επιφάνειας ορισμένων φρούτων. 

Κάψουλες μαλακής ζελατίνης και επικαλύψεις δισκίων μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το Ε901. 

Το κερί είναι επίσης ένα κοινό συστατικό της φυσικής τσίχλας.

Επιπλέον, η χρήση του στην περιποίηση του δέρματος και στα καλλυντικά έχει αυξηθεί. 

Το κερί χρησιμοποιείται σε βάλσαμο για τα χείλη, κρέμες χεριών, αλοιφές και ενυδατικές κρέμες και σε καλλυντικά όπως σκιά ματιών, ρουζ, καθώς και σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Η κατασκευή κεριών από καιρό συνδέεται με τη χρήση κηρού μελισσών, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο, και αυτό το υλικό παραδοσιακά συνταγογραφήθηκε για την κατασκευή του πασχαλινού κεριού. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κεριά από μελισσοκέρι συχνά θεωρούνται ότι είναι ανώτερα από άλλα κεριά, επειδή προορίζονται να καούν πιο φωτεινά και μακρύτερα, δεν κάμπτονται και καίγονται "καθαρότερα". 

Το μελισσοκέρι είναι επίσης το συστατικό κεριού που επιλέγεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Το κερί μέλισσας χρησιμοποιείται, επίσης, και κατά τη χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο της αιμορραγίας από τις οστικές επιφάνειες. 

Τα βερνίκια παπουτσιών και τα βερνίκια επίπλων μπορούν να χρησιμοποιούν κερί μελισσών ως συστατικό, διαλυμένα σε τερεβινθέλαιο ή μερικές φορές αναμειγνύονται με λινέλαιο. 

Το μελισσοκέρι που αναμιγνύεται με κολοφώνιο πεύκου χρησιμοποιείται για την αποτρίχωση και μπορεί να χρησιμεύσει ως συγκολλητική ουσία για να προσαρμόσει τις πλάκες καλαμιού στη δομή μέσα σε ένα κιβώτιο συμπίεσης. Χρησιμοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη στην διακόσμηση αυγών και στη γραφή, μέσω αντιστάσεων βαφής. 

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό συνδετικού μέσου χύτευσης μετάλλου μαζί με άλλα πολυμερικά συνδετικά υλικά. 

Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυλίνδρων φωτογράφου......... και άλλα πολλά....

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου