Εσωτερικά της Κυψέλης!!!!
Μερικοί χειρισμοί!!!!
Άνοιξη, καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, τοποθετούμε τον γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς, όμως από τον Νοέμβριο και μετά τοποθετούμε τον γόνο στο ανατολικό μέρος της κυψέλης, αρχίζοντας από το προτελευταίο πλαίσιο.
Τα πλαίσια με τις τροφές τα τοποθετούμε στο τέλος του γόνου προς την δυτική πλευρά.
Ο ερχομός της άνοιξης θα βρει το μελίσσι στην δυτική πλευρά της γονοφωλιάς.
Η τοποθέτηση κηρόπανου βοηθά τα μελίσσια να βγάζουν τον χειμώνα πιο καλά, γονεύουν πιο νωρίς, αναπτύσσονται ταχύτερα και καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες τροφών.
Το κηρόπανο δεν πρέπει να είναι νάιλον ή συνθετικό αλλά από βαμβακερό ύφασμα, ελαφρά κομμένο στις τέσσερις γωνίες για να μπορεί να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας. Θεμιτό είναι να εναλλάσσεται με καινούργιο κάθε 2 με 3 χρόνια.
Επιτακτική είναι η ανάγκη τοποθέτησης της χειμωνιάτικης πόρτας, για να κρατήσουμε έξω από την κυψέλη ποντίκια, σαύρες ή κάποιους άλλους επίδοξους εισβολείς αλλά και τον πολύ κρύο αέρα τους χειμωνιάτικους μήνες.
Βέβαια στις νότιες περιοχές της χώρας μας, στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές, τα μελίσσια γονεύουν και συλλέγουν μέλια για ξεχειμώνιασμα ακόμη και τον Νοέμβριο, αφού βρίσκουν ανθοφορίες όπως είναι κάποια είδη ευκάλυπτου, ρεικιού, πολύκομπου, κουμαριάς και πρώιμες ανθοφορίες μουσμουλιών (Eriobotrya japonica).
Η διαλογή και αποθήκευση κηρηθρών είναι αναγκαία προς το τέλος του μήνα.
Ξεχωρίζουμε τις άχρηστες, αυτές δηλαδή που έχουν πάνω τους πολλά κηφηνοκέλια, είναι μαύρες και βαριές από την συνεχή χρήση τους, με μικρά κελιά, με σπασμένα ξύλινα μέρη, κομμένα σύρματα, σπασμένες από το βάρος ή την πολυκαιρία και πέραν των πέντε ετών, τις καταστρέφουμε για να συλλέξουμε το κερί τους.
Προσοχή, αν αποθηκεύσουμε πλαίσια με γύρη εκτός κυψελών, είναι πιθανόν να προσβληθούν από μούχλα....
Τις σκουρόχρωμες αλλά με όμορφα και συνεχή εργατικά κελιά, αυτές που προτιμούν οι βασίλισσες να γεννούν πρώτες την άνοιξη διότι τις βρίσκουν ποιο ζεστές, αλλά και αυτές που προτιμά ο κηρόσκορος, τις αφαιρούμε από τα μελίσσια αρχές Δεκεμβρίου, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από 9 -10 βαθμούς C
Τις ανοιχτόχρωμες τις αφαιρούμε αυτόν τον μήνα και τις τοποθετούμε σε ντάνες 8-10 πατωμάτων σε σκιερό και κρύο μέρος της αποθήκης μας.
Κηρήθρες με γύρη δεν αφαιρούνται από τις κυψέλες, αντίθετα τοποθετούνται κοντά στον γόνο μαζί με τα μέλια.
Κηρήθρες με λίγα μέλια μπορεί να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν για ξεχειμώνιασμα μαζί με τις ανοιχτόχρωμες.
Προσοχή, αν αποθηκεύσουμε πλαίσια με γύρη εκτός κυψελών, είναι πιθανόν να προσβληθούν από μούχλα, ένας ψυχρόφιλος μύκητας αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου και τις καταστρέφει.
Ακόμη και αν τις τοποθετήσουμε στις άκρες των κηρηθρών μέσα στις κυψέλες και δεν τις πατάνε οι μέλισσες και εκεί ακόμη μπορεί να προσβληθούν από την μούχλα......
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου