1 Οκτ 2020



Μουσταλευριά.

 ΠΑΡΙΑΝΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

5 φλ. κομμένο μούστο

3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα

1 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα

Για το γαρνίρισμα

1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

1/2φλ. καρύδια και φουντούκια

κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η παραδοσιακή μουσταλευριά Πάρου γίνεται με φρέσκο μούστο, αλεύρι, σιμιγδάλι ή νισεστέ. 

(Αν ο φρέσκος μούστος δεν είναι πολύ γλυκός, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μουσταλευριά. Γι αυτό, πάντα δοκιμάζουμε το μούστο για να ελέγξουμε τη γλυκύτητά του.



(Απαραιτήτως όμως για την κλασική μουσταλευριά χρησιμοποιούμε 

«κομμένο μούστο»)

Βάζουμε τον κομμένο μούστο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ένα σύρμα (όχι με κουτάλα) για να μη σβολιάσουν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μέλι, τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την κοπανισμένη μαστίχα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει για περίπου 10′, ώστε να ψηθεί το αλεύρι και να πυκνώσει το μείγμα.

Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε σε ατομικά μπολάκια ρηχά, σε πιάτα βαθιά ή σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. 

Αφού κρυώσει θα κοπεί σε κομμάτια.



Πασπαλίζουμε την Παριανή μουσταλευριά όσο είναι ακόμα ζεστή με καβουρδισμένο σουσάμι καρύδια και φουντούκια, και μπόλικη κανέλα. 

Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά τη σερβίρουμε ατομικά σε μπολάκια ή σε κομμάτια αν τη βάλαμε από την αρχή σε μεγάλο ρηχό σκεύος.

Η μουσταλευριά διατηρείται για 2 -3 ημέρες εκτός ψυγείου σε δροσερό σημείο. 

Όμως αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, είναι καλύτερα να τη βάλετε στη συντήρηση του ψυγείου, καθώς εκεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου