1 Οκτ 2020



Πευκόμελο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟΥ.......

Το πευκόμελο, είναι από τις άριστες κατηγορίες μελιού της χώρας μας. 


Παράγεται σε περιοχές και εποχές που δεν ραντίζονται ή ψεκάζονται με φυτό προστατευτικές ουσίες, μακριά από το επιβαρυμένο περιβάλλον των πόλεων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των μελισσιών με βιολογικό τρόπο. 

Είναι αρκετά πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σε πρωτεΐνες και αμινοξέα που του προσδίδουν υψηλή διαιτητική αξία, έχει μικρότερες συγκεντρώσεις σακχάρων γεγονός που συμβάλλει σε βραδεία κρυστάλλωση. 


Οι ιδιότητές αυτές το κάνουν περιζήτητο, όχι μόνο σαν αμιγές μέλι αλλά και σαν μέλι "υποδομής" στις διάφορες αναμίξεις (χαρμάνια) που γίνονται στις άλλες κατηγορίες μελιού. 

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina helénica αποτελούν το κυριότερο στήριγμα της ελληνικής μελισσοκομίας. 

Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από τα πεύκα. 


Το πεύκο, μάλιστα, θεωρείται το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας μας. 

Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Ζάκυνθος και η Ρόδος.....

ΓΕΥΣΗ

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό!

ΑΡΩΜΑ

Ιδιαίτερο. Κάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.

ΧΡΩΜΑ

Το πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Εκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ

Το πευκόμελο κρυσταλλώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. 

Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. 

Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Στην Ελλάδα το 70% περίπου της ετήσιας παραγωγής μελιού προέρχεται από 

μελιτώματα. 

Μετά το πευκόμελο το επόμενο γνωστό μέλι από μελίτωμα είναι του ελάτου. Καλύπτει περίπου το 5-7% της ετήσιας παραγωγής στη χώρα μας......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου