1 Οκτ 2020



Μπακλαβάς Κύμης.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΚΥΜΗΣ (ΚΟΥΜΙΩΤΙΚΟΣ) ΜΕ 🍯 ΜΕΛΙ..... 

(Ποσότητα: 20-25 κομμάτια)



ΥΛΙΚΑ:

Για τον μπακλαβά

500 γρ. φύλλο Βηρυτού

450 γρ. καρυδόψιχα

140 γρ. φρυγανιά τριμμένη

60 γρ. ζάχαρη, η 40 γρ.μελι.

1 ½ κουταλιές της σούπας κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

1 κάψουλα βανιλλίνης

280 ml. σπορέλαιο

80 ml. βούτυρο αγελάδος

μοσχοκάρφια


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.

470 γρ. μέλι 

50 ml. νερό

1 ξύλο κανέλας

μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. 

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. 

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Χρησιμοποιούμε ένα μέτριο ταψί, κρατάμε στην άκρη 4 φύλλα για το τελείωμα του μπακλαβά, ξεκινάμε στρώνοντας 5 φύλλα στο ταψί, τα οποία βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με γέμιση όλη την επιφάνεια, κατόπιν καλύπτουμε με ένα φύλλο το οποίο διπλώνουμε στην μέση και συνεχίζουμε με την γέμιση και το διπλωμένο φύλλο εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Καλύπτουμε με τα 4 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε, κλείνουμε τις άκρες και χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Τοποθετούμε ένα μοσχοκάρφι πάνω σε κάθε κομμάτι. 

Καίμε το σπορέλαιο και περιχύνουμε τον μπακλαβά. 

Ψήνουμε στους 180°C για 50 λεπτά, περίπου. 

Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για μερικά λεπτά. 

Μόλις βγει καυτός ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε με σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. 

Αφήνουμε 4-5 ώρες μέχρι να «δέσει» ο μπακλαβάς και σερβίρουμε.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ...

• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από καρύδι, ψιλοκομμένο αμύγδαλο με την φλούδα, φιστίκι και σουσάμι, σε ανάλογες ποσότητες.

• Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με βούτυρο ή ελαιόλαδο.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου