4 Δεκ 2020



Γιαννιώτικο.

"Γιαννιώτικο" ένα γλυκό με τόπο προέλευσης την ηπειρωτική Ελλάδα.......

Συνταγή

Για 24 τεμάχια περίπου...


• 250 γρ φύλλο κρούστας

• 250 γρ καταΐφι

• 150 γρ καρύδια χοντροκομμένα

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

• 180 γρ βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

• 3 κούπες ζάχαρη (Η μεζούρα μου είναι 250 ml)

(Η μισό κιλό μέλι)

2 κούπες νερό

' Χυμό και φλούδα από 1/2 λεμόνι

•1 ξύλο κανέλας

Σε μια κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά μαζί και από το σημείο που θα αρχίζει να κοχλάζει θα μετρήσετε 7 λεπτά . 

Για την γέμιση θα ενώσετε τα καρύδια με την κανέλα.

(Σε περίπτωση που θέλετε να τα κάνετε νηστίσιμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ηλιέλαιο)

Εκτέλεση

Ανοίξτε το καταϊφι με τα χέρια σας, να χωρίζει ίνα - ίνα.

Το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί. 

Στην συνέχεια, πάρτε μπροστά σας το φύλλο κρούστας, κόψτε το στην μέση και το μισό ξανά στην μέση.

Κόψτε τετράγωνα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας των cupcakes.(λεπτομέρειες στα highlights) . 

Αρχικά βουτυρώστε τις θήκες των cupcakes. Στην συνέχεια βουτυρώστε 3 φύλλα το καθένα ξεχωριστά και βάλτε τα μέσα στην θήκη..έπειτα φτιάξτε ένα μικρό καταϊφάκι με γέμιση καρύδια/κανέλα και βάλτε το μέσα στην φωλιά που δημιουργήσατε με το φύλλο κρούστας. 

Έτσι θα κάνετε και με τα υπόλοιπα. 

Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο στο καθένα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα και κάτι ανάλογα με τον φούρνο. 

Σιροπιάστε με κρύο σιρόπι και ζεστό το γλυκό... αν θέλετε ρίξτε από πάνω λίγα φιστίκια Αιγίνης, η Μεγάρων.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου