4 Δεκ 2020



Κηρόσκορος.

ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ ΚΑΙ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.....

Η επίσκεψη του κηρόσκορου στις κυψέλες έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία κάθε μελισσοκομικής επιχείρησης μικρής ή μεγάλης διότι:


Αχρηστεύει τελείως τις κηρήθρες που θα προσβάλλει. Παρόλο που οι μέλισσες τις καθαρίζουν, δεν χτίζουν εύκολα την ίδια χρονιά τις μολυσμένες κηρήθρες από κηρόσκορο.

Με την προσβολή μικρών μελισσιών δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για λιποταξία.

Καταστρέφουν τα τοιχώματα, τους πάτους των κυψελών αλλά και τους κηρηθροφορείς, ανοίγοντας τρύπες και τρώγοντας το ξύλο για να δημιουργήσουν και στηρίξουν τα κουκούλια τους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τρεις είναι οι τρόποι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κηρόσκορο σε όλα τα στάδια της εξέλιξης του:

Χημικά μέσα, Με την τοποθέτηση διαφόρων χημικών σκευασμάτων πάνω ή κάτω από τις στοιβάδες των πατωμάτων που περιέχουν τις κηρήθρες προς φύλαξη. Δεν ενδείκνυται κανένα χημικό σκεύασμα πλέον, διότι όλα μολύνουν τις κηρήθρες και με την σειρά τους επιμολύνουν το μέλι, (Χαμηλό κόστος).

Τεχνικά μέσα, Ενδείκνυται η τοποθέτηση των κηρηθρών αλλά και των πατωμάτων πριν από την αποθήκευσή τους σε καταψύκτες, έτσι καταστρέφονται και οι τρεις μορφές του κηρόσκορου (αυγό, προνύμφη, τέλειο έντομο), (Χαμηλό κόστος).

Θερμοκρασίες θανάτωσης του κηρόσκορου

-17° Κελσίου, 10 ώρες

-7° Κελσίου, 24 ώρες

- 46° Κελσίου, 1 ώρα και 20 λεπτά

- 49° Κελσίου, 40 λεπτά της ώρας

Βιολογικά μέσα, Ενδείκνυται μόνον το εμπορικό σκεύασμα του βακτηρίου Bacillus thuringiensis με την εμπορική ονομασία Β-401. Είναι το μόνο που έχει πάρει έγκριση για την χρησιμοποίησή του από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, (Υψηλό κόστος).

Ενέργειες μελισσοκόμων

Στα δυνατά μελίσσια τοποθετούμε ένα επιπλέον πάτωμα για να το συντηρήσουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, που θα πέσουν οι εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω από 12 βαθμούς κελσίου, μετά τις μεταφέρουμε στην αποθήκη.

Από τα μικρά και αδύνατα μελίσσια, αλλά και τις παραφυάδες μας, απομακρύνουμε τις κηρήθρες που δεν τις καλύπτουν οι μέλισσες.

Οι κηρήθρες να αποθηκεύονται σε μέρος δροσερό και αν είναι δυνατόν σε χώρο που τον χειμώνα μένουν ανοικτά παράθυρα και δεν υπάρχει θέρμανση.

Στις μελισσοκομικές αποθήκες τοποθετούμε ψιλή σήτα (για κουνούπια) στα παράθυρα αλλά και στις πόρτες. Τις κάνουμε πλέον σκοροστεγανές και όχι απλώς μελισσοστεγανές.

Τοποθετούμε στην αποθήκη μας στην οροφή και κοντά στην πόρτα ένα φωτιστικό που καίει τα έντομα (με την μπλέ λάμπα). Η αγορά του είναι πολύ φτηνή και η κατανάλωση της είναι σχεδόν μηδενική.

Ακόμη και η τοποθέτηση μέσα στις αποθήκες και κοντά στα παράθυρα κουβάδων με νερό, είναι μέρος της λύσης. Πέφτουν αρκετοί κηρόσκοροι μέσα, αρκεί να αλλάζουμε το νερό τακτικά για να μην μυρίζει αλλά και να είναι πάντα καθαρή η επιφάνεια του.

Σε κάθε συντήρηση κυψελών περνάμε με το φλόγιστρο τις γωνίες και τις σχισμές πολύ επίμονα, στοκάρουμε και βάφουμε τις κυψέλες.

Με το που βγάζουμε τις κηρήθρες από τον καταψύκτη, τις τοποθετούμε σε πατώματα που έχουμε καλά συντηρήσει, για την αποφυγή μετάδοσης.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου