25 Αυγ 2017



Ηλίανθος, ήλιος, ηλιοστρόφι, λιοδρόμι ( Helianthus annuus )

Καλλιεργούμενο ετήσιο φυτό έως 3.5 μέτρα ύψος, με άνθη μεγάλα διαμέτρου από 8 έως και 60 εκ. 

Ανθίζει Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο δίνει γύρη ωχροκίτρινη και άφθονο νέκταρ ανοιχτόχρωμο ( κίτρινο ) που κρυσταλλώνει γρήγορα. Το νέκταρ εκκρίνεται στη βάση του ανθηλίου! Η συγκέντρωση των ζαχάρων φτάνει το 32%. Τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει σημαντικές εκτάσεις στη βόρειο Ελλάδα.
Τα μειονεκτήματα της ανθοφορίας, είναι!!

-Η γρήγορη φθορά των συλλεκτριών, επειδή η συλλογή είναι κοπιαστική και επικίνδυνη στις ξερικές καλλιέργειες και τις χρονιές που δεν έχουμε βροχές!! 

Αυτό γίνεται γιατί κατά την συλλογή το κόμμι ( κόλλα που βγάζει το άνθος ), που η ποσότητα του μπορεί να αυξάνει ανάλογα με την ποικιλία ή το υβρίδιο του ηλίανθου, κολλά επάνω στο σώμα των συλλεκτριών, που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται το τρίχωμα τους ( μαυρίζουν ) και σχίζονται τα φτερά τους!! 
Έτσι πεθαίνουν πολύ γρήγορα!!

-Στα παραπάνω προστίθεται και ότι λόγω της μεγάλης νεκταροέκκρισης ( 15 έως 45 κιλά ανά κυψέλη ) προκαλείται μπλοκάρισμα του γόνου με αποτέλεσμα να πέφτουν γρήγορα τα μελίσσια!


Για να έχουμε καλά αποτελέσματα πάμε γερά μελίσσια με πολλούς γόνους , αφού ξεκινήσει η μελιτοφορία και αφού γεμίσει το πάτωμα ( 10 με 12 ημέρες ) τα μεταφέρουμε σε γυρεοδοτικές ανθοφορίες γιατί έπεται και το Πεύκο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου