25 Αυγ 2017



Θυμάρι ( Thymus spp )

Κοντός φρυγανόμορφος θάμνος που φυτρώνει σε ξηρές άγονες και πετρώδεις περιοχές!! Φυτό πολυετές ανθεκτικό στην ξηρασία!! Τα κλαδιά του είναι σκληρά όρθια με μικρά φύλλα, τα λουλούδια του συνήθως είναι έντονα μωβ.
Βέβαια το συναντάμε και με λουλούδια χρώματος , Ιώδη, ρόδινα, πορφυρά ακόμη και λευκά!! 
Αυτό γίνεται επειδή μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 24 αυτοφυή είδη!!
Το συναντάμε Θράκη (Μαρώνεια), Μακεδονία (Χαλκιδική, πρόποδες Ολύμπου), Νομό Μαγνησίας, Εύβοια, Ήπειρο, Νότια Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους!!
Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετικό είδος, με τις δικές του ιδιαιτερότητες ( ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική σελ 104,105) το βρίσκουμε σε παραθαλάσσιες περιοχές, δηλαδή από 100 μέτρα και ανάλογα με το είδος φτάνει να το συναντάμε σε υψόμετρο έως 2.200 μέτρα!!
Μόνο από την διαφορά υψομέτρου που φυτρώνει, καταλαβαίνουμε ότι η ανθοφορία του, χωρίζεται σε πρώιμη και όψιμη. 

Η πρώιμη ανθοφορία του, ξεκινάει κοντά σε θάλασσα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Το όψιμο ξεκινά μέσα Ιουνίου περίπου και διαρκεί έως τέλος Ιουλίου.

Στοιχεία παραγωγής:
Δίνει νέκταρ και γύρη! Το χρώμα του μελιού είναι ανοιχτό κεχριμπαρένιο με υπέροχο άρωμα και είναι εκλεκτής ποιότητας!!
Η παραγωγή του ανέρχεται στο 10% της ετήσιας παραγωγής μελιού της χώρας μας!! 

Αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε, περιοχή, που να συνδυάζει, πρώιμη και όψιμη ανθοφορία, είναι δυνατόν να διαρκέσει μέχρι και 45 ημέρες, ενώ η κανονική ανθοφορία του διαρκεί έως και 30 ημέρες το περισσότερο!!
Λοφοσειρές με διαφορετική σύσταση του εδάφους, αρκετές πτυχώσεις με διαφορετικές κατευθύνσεις, δηλαδή χαράδρες, πλαγιές με διαφορετικό προσανατολισμό προς διάφορα σημεία του ορίζοντα, εξασφαλίζουν μία πολύ καλή παραγωγή μελιού γιατί, αρχίζει πρώιμα στις χαμηλές πετρώδεις περιοχές, συνεχίζει στις υψηλότερες και γονιμότερες και τελειώνει με τα θυμάρια, που καλύπτουν τις βόρειες πλαγιές των λόφων και τις ανήλιες και υγρές χαράδρες!!

Ευνοϊκές καιρικές δυνθήκες:
Η μελιτοφορία του θυμαριού ευνοείται από βροχές του Απριλίου ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου! 
Βροχές στην διάρκεια της ανθοφορίας του το σταματούν για μερικές ημέρες!
Εμείς θέλουμε υψηλές θερμοκρασίες με νότιους υγρούς ανέμους για καλή νέκταρο έκκριση , ενώ δυνατοί άνεμοι είτε είναι θερμοί, είτε είναι ψυχροί, την σταματούν!!
Αν τώρα έχουμε λίβα τον καυτό νότιο άνεμο της Αφρικής, το θυμάρι ξεραίνεται και καταστρέφεται η ανθοφορία του ολοκληρωτικά!!
Τα μελίσσια σε αυτή την ανθοφορία πρέπει να μπουν δυνατά και σωστά οργανωμένα, για να μπορέσουν να αποδώσουν. 
Τα μελίσσια αναπτύσσουν αρκετούς γόνους, οπότε ο περιορισμός της βασίλισσας κρίνεται αναγκαίος για να υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση. 
Για να δουλέψουν καλά χρειάζονται δυνατούς πληθυσμούς με πολλές νέες συλλέκτριες που δεν έχουν δουλέψει σε προηγούμενη ανθοφορία,είναι δηλαδή ξεκούραστες.
Ενώ δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω ή καλύτερα να υπενθυμίσω ότι μελίσσια που έχουν δουλέψει Ευκάλυπτο, όσο ευνοϊκές και να είναι η καιρικές συνθήκες για το θυμάρι, δεν το δουλεύουν επειδή το άρωμα του ευκαλύπτου καλύπτει το άρωμα του θυμαριού!!!!!!!!

Πηγη: Λιάκος Δ. Βασίλης Επιχειρηματική Μελισσοκομία - Πασχάλης Χρ. Χαριζάνης Επιχειρηματική μελισσοκομία- Evgenia Driva Mελισσοκόμος σχόλια και φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου