25 Αυγ 2017



Αμερικάνικη Σηψιγονία

Γενικά , η πάθηση Αμερικάνικη σηψιγονία οφείλεται σε ένα βακτήριο που λέγεται Paenibacillus larvae και στα αγγλικά είνα γνωστή σαν American Foul Brood.

Είναι σοβαρή μεταδοτική ασθένεια και το βακτήριο προκαλεί το θάνατο , την σήψη των προνυμφών στο στάδιο της επώασης με αποτέλεσμα να σαπίζουν ενώ είναι ακόμα κλειστές μέσα στα κελιά.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

-30 χρόνια στο φυσικό περιβάλλον (λέπια)

-Υπεριώδη ακτινοβολία

-πάνω από ένα χρόνο στο μέλι

-τουλάχιστον 8 ώρες σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 100° c

-σε φορμόλη

-σε βραστό νερό πάνω από 15 λεπτά

Ανέφερα πρώτα την ανθεκτικότητα των σπόρων, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε την σοβαρότητα της ασθένειας.

Συμπτώματα.

α)Σταδιακή αποδυνάμωση του Μελισσιού σιγά σιγά, που δεν εντοπίζεται, όταν η επίβλεψη δεν είναι προσεκτική. Γίνεται εμφανής, μόνο όταν το κακό έχει εξαπλωθεί.

β)Βλέπουμε διάσπαρτο γόνο, με “βαθουλωμένα καπάκια” και σε μερικά τρύπες.Οι προνυμφες μεταμορφώνονται σε μια σκούρα καφέ υγρή μάζα που αν την ακουμπήσεις με ένα ξυλάκι δημιουργεί μια χαρακτηριστική κλωστή- ίνα και μετά από λίγες μέρες ξεραίνονται σχηματίζοντας μια μεμβράνη γνωστή σαν λέπι, που είναι και η απόλυτη εστία μόλυνσης. Στην προσπάθεια τους να την απομακρύνουν οι εργάτριες μεταφέρουν το βακτήριο παντού.

γ)Όταν ανοίξουμε μολυσμένη κυψέλη έχει μια δυνατή δυσάρεστη μυρουδιά κόλλας. Στο τελικό στάδιο οι κυψέλες είναι τόσο αποδυναμωμένες που δεν έχουν δραστηριότητες και λεηλατούνται από δυνατότερες, οι οποίες προσβάλλονται από το βακτήριο.

Πρόληψη.

- Λεπτομερείς επιθεώρηση των μελισσιών ώστε να απομακρύνονται τα μολυσμένα μελίσσια προς αποφυγεί μετάδοσης της ασθένειας.

- Τα νέα μελίσσια (αφεσμοί κ.λ.π.) να ελέγχονται επιμελώς προτού ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μελισσοκομείο.

- Να αποφεύγονται για τροφή των μελισσιών, τα μέλια αμφιβόλου ποιότητος, που μπορεί να περιέχουν σπόρους σηψιγονίας.

- Οι χειρισμοί του μελισσοκόμου να είναι προσεκτική και να αποφεύγονται ακρότητες ( φύλλα κερήθρας σε σημείο που κόβεται το μελίσσι στην μέση και δεν ζεσταίνεται ο γόνος) που μπορεί να προκαλέσουν κρύωμα του γόνου και ενδεχόμενες σήψις αυτού. Κάθε χρόνο να φτιάχνουμε νέες κερήθρες σε ένα ποσοστό 10% και να χαλάμε τις παλαιές.

Παράγοντες, Αιτίες που ευνοούν την ασθένεια!

- Έλλειψη πρωτείνης

- Παρουσία βαρρόας σε μεγάλο βαθμό

Με τα δυο παραπάνω, δηλαδή μελίσσι με έλλειψη γύρης σε περίοδο εντατικής εκτροφής γόνου ( άνοιξη ) έχοντας βαρρόα που τρέφεται από το αίμα των μελισσών, στερεί από τις παραμάνες, πρωτείνες που είναι απαραίτητες για την παρασκευή Β.Π. που με την σειρά τους δεν ταίζουν επαρκώς την Βασίλισσα και τις νεαρές προνύμφες.

Θεραπεία ή καλύτερα αντιμετώπιση της αρρώστιας χωρίς αντιβιοτικά!
Μετάγγιση και μερικές φορές διπλή μετάγγιση. Δηλαδή μεταφέρουμε τις μέλισσες σε μια κυψέλη απολυμασμένη με φύλλα κηρήθρας βάζοντας τα μισά κεριά απ όσα πλαίσια είχε το άρρωστο μελίσσι αρχικά.

-Βάζουμε κυψέλη απολυμασμένη με φύλλα κερήθρας στην θέση της παλαιάς αφού τοποθετήσουμε μπροστά της ένα μεγάλο χαρτί ή χαρτόνι, τινάζουμε τα πλαίσια από την παλαιά κυψέλη ένα ένα ώστε να πέσουν επάνω στο χαρτόνι οι μέλισσες και τα σπόρια της Α.Σ. 

Οι μέλισσες μπαίνουν στην κυψέλη και εμείς προσεκτικά, παίρνουμε τα απορρίμματα που έχουν πέσει από το τίναγμα μαζί με τα πλαίσια και τα καίμε. 
Αφού καούν τα σκεπάζουμε με χώμα ώστε να αποφύγουμε επαφή με άλλες μέλισσες. Στην κυψέλη βάζουμε και ένα πλαίσιο με γόνο ( όσο το δυνατόν μικρότερο γόνο ) τον οποίο αφαιρούμε και τον καίμε 3 ημέρες μετά την αρχή της τροφοδοσίας!
Οι αποικία χωρίς γόνο ( ελάχιστος ), προλαβαίνει να απαλλαγεί από τους σπόρους προτού επανεμφανιστεί νέος γόνος σε αυτή, μετά από 3 ημέρες μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με αραιό σιρόπι.
Δηλαδή βάζοντας τα μισά πλαίσια (φύλλα κηρήθρας) από τα πλαίσια που είχε αρχικά το μολυσμένο μελίσσι μαζί με το πλαίσιο με τον μικρό γόνο που βάζουμε από υγιή μελίσσι, το αφήνουμε νηστικό για 3 ημέρες, την τέταρτη ημέρα, αρχίζουμε να τροφοδοτούμε το σμήνος και μετά από τρείς ημέρες τροφοδοσία, δηλαδή την έκτη ημέρα από την αρχική μετάγγιση του σμήνους, βγάζουμε το πλαίσιο, και το καταστρέφουμε!
Δεν ξεχνάμε αφού τελειώσουμε να απολυμάνουμε τα εργαλεία μας και συγχρόνως να περάσουμε με φλόγιστρο την κυψέλη ( θερμοκρασία φλόγιστρου πάνω από 300 βαθμούς) ! 

Την κυψέλη την αφήνουμε για να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη χρονιά αφού προηγουμένως την ξανά περάσουμε άλλη μια φορά με το φλόγιστρο!
Θεραπεία, αντιμετώπιση της αρρώστιας, με αντιβιοτικά!


Αξίζει να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε το άρρωστο σμήνος με αντιβιοτικά μόνο εάν είναι δυνατό.
Όλα τα αντιβιοτικά ενεργούν και καταστρέφουν το βακτήριο και όχι τον σπόρο. Αυτός είναι και ο λόγος που καίμε τα πλαίσια, τα οποία έχουν εκατομμύρια σπόρους. Χορηγούμε τεραμυκίνη ( η δόση είναι 10 γραμμάρια τεραμυκίνης ) ανά μολυσμένο μελίσσι και την βάζουμε σε σιρόπι 1 λίτρου αναλογίας ένα μέρος ζάχαρης με ένα μέρος νερό.
Η εφαρμογή ( χορήγηση σιροπιού ) γίνεται 3 φορές ανά 7 ημέρες. 
Μετά την πρώτη χορήγηση Βάζουμε κυψέλη απολυμασμένη με φύλλα κερήθρας στην θέση της παλαιάς, αφού τοποθετήσουμε μπροστά της ένα μεγάλο χαρτί ή χαρτόνι, τινάζουμε τα πλαίσια από την παλαιά κυψέλη ένα ένα ώστε να πέσουν επάνω στο χαρτόνι οι μέλισσες και τα σπόρια της Α.Σ. 
Οι μέλισσες, μπαίνουν στην κυψέλη και εμείς προσεκτικά, παίρνουμε τα απορρίμματα που έχουν πέσει από το τίναγμα μαζί με τα πλαίσια και τα καίμε. Αφού καούν τα σκεπάζουμε με χώμα ώστε να αποφύγουμε επαφή με άλλες μέλισσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου