25 Αυγ 2017



Φονικές οι πρωτοφανείς πλημμύρες σε Λουιζιάνα και Μισισίπι



Αεροφωτογραφία από την πανεπιστημιούπολη του Λουιζιάνα | Patrick Dennis/The Advocate via AP
Ισχυρές και πρωτοφανείς πλημμύρες πλήττουν τη Λουιζιάνα και τον Μισισίπι στις νότιες ΗΠΑ, που αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη πολλές ημέρες, ενώ για τρεις θανάτους κάνουν λόγο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Λουιζιάνα από την Παρασκευή ο κυβερνήτης της περιοχής, Τζον Μπελ Έντουαρντς, που χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο» τις καταρρακτώδεις βροχές.

Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί. Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους στους οποίους δόθηκαν συστάσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή, να φύγουν από τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι των παραποτάμιων αυτών περιοχών απομακρύνονται με ειδικά οχήματα, με πλοία ή με αεροπορικά μέσα.

Σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «έχουμε επίπεδα ρεκόρ πλημμυρών κατά μήκος ποταμιών και ρυακιών». «Είναι μία από τις χειρότερες καταιγίδες που είχαμε ποτέ, με ξαφνικές πλημμύρες», λέει ο Λάιτον Ρικς, πρόεδρος της ενορίας Λίβινγκστον στο πλάι του κυβερνήτη.

Ένας 68χρονος πνίγηκε σχεδόν 25 χλμ. από το Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα και ένας άλλος σκοτώθηκε πέφτοντας σε ένα χαντάκι, αφού παρασύρθηκε από το νερό, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται τη διευθύντρια των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ένας τρίτος άνδρας πέθανε την Παρασκευή, επίσης στη Λουιζιάνα, επιβεβαίωσε μιλώντας στο CNN αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πολιτείας.


Κάτοικοι εκκενώνουν τα σπίτια τους στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα | John Oubre/The Advocate via AP

Οι κύριες οδικές αρτηρίες γύρω από το Μπατόν Ρουζ βρίσκονται κάτω από το νερό και κάτοικοι που κατέφυγαν στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω σε δέντρα ή ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητά τους που κόλλησαν στη λάσπη, διασώθηκαν.

Περίπου 7.500 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι διασώστες είναι επί ποδός.

Οι πλημμύρες αυτές σημειώνονται την ώρα που ένα κύμα καύσωνα που συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας πλήττει ένα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως τη βορειοανατολική ακτή τους το Σαββατοκύριακο.

Στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια, όπου ζουν 10 εκατομμύρια κάτοικοι, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να έχει αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φθάσει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι.


πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου