Κατηγοριοποιήσεις μελισσοκόμων
Οι περισσότεροι είναι μελισσοκόμοι από χόμπι (προσφιλούς ενασχόλησης).
Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως εργάζονται ή κατέχουν μερικές μόνο κυψέλες. βασικός πόλος έλξης, είναι το ενδιαφέρον τους στην οικολογία και την φύση.
Το μέλι είναι ένα υποπροϊόν από αυτό το χόμπι.
Δεδομένου, ότι συνήθως απαιτείται μια σημαντική επένδυση, για τη δημιουργία ενός μικρού μελισσοκομείου και δεκάδες ώρες εργασίας, με τις κυψέλες και τον εξοπλισμό του μελιού, η μελισσοκομική από χόμπι (προσφιλούς ενασχόλησης), σπανίως είναι κερδοφόρα εκτός της Ευρώπης, όπου η έλλειψη των βιολογικών προϊόντων της μέλισσας, μερικές φορές προκαλεί έντονη ζήτηση για το ιδιωτικά παραγόμενο μέλι.
Ο μελισσοκόμος δευτερεύουσας εργασίας, επιχειρεί να βγάλει κέρδος έχοντας μέλισσες, αλλά στηρίζεται σε μια άλλη πηγή εισοδήματος.
Οι δευτερεύουσας εργασίας μελισσοκόμοι, μπορούν να χειριστούν έως και 300 αποικίες μελισσών, οι οποίες παράγουν 10-20 μετρικούς τόνους μελιού, αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ κατ' έτος.
Οι εμπορικοί μελισσοκόμοι, ελέγχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες αποικίες μελισσών.
Οι πλέον εκτενείς, εκμεταλλεύονται έως και 50.000 αποικίες μελισσών και παράγουν, μέλι αξίας εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρώτος σημαντικός εμπορικός μελισσοκόμος, ήταν πιθανότατα ο Petro Prokopovych από την Ουκρανία, που στις αρχές του 19ου αιώνα, απασχολούσε 6.600 αποικίες.
Κατά τη δεκαετία του 1840 στις ΗΠΑ, ο Moses Quinby, ήταν ο πρώτος σημαντικός εμπορικός μελισσοκόμος με 1.200 αποικίες.
Αργότερα (στις δεκαετίες του 1960 -1970), ο Jim Powers από το Αϊντάχο, ΗΠΑ, είχε 30.000 κυψέλες που παρήγαγαν μέλι.
Ο Miel Carlota, βοηθούμενος από τους συνεταίρους Arturo Wulfrath και Juan Speck από το Μεξικό, είχαν τουλάχιστον 50.000 κυψέλες μελισσών από το 1920 έως το 1960.
Σήμερα, η «Adee Honey Farm» στη Νότια Ντακότα, των ΗΠΑ, αριθμεί 80.000 αποικίες και η «Scandia Honey Company» στην Αλμπέρτα, του Καναδά με 15.000 αποικίες, είναι παγκοσμίως, μεταξύ των μεγαλυτέρων μελισσοκομικών επιχειρήσεων.
Παγκοσμίως, οι εμπορικοί μελισσοκόμοι, αριθμούν περίπου το 5% έναντι των μεμονωμένων μελισσοκόμων, αλλά, παράγουν το 60% περίπου, της παγκόσμιας παραγωγής μελιού.
πηγη: wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου