6 Ιαν 2021



Μελιτοεξαγωγέας.

Ο Μελιτοεξαγωγέας!!

Ο τρύγος ολοκληρώνεται από τη διαδικασία της φυγοκέντρισης του μελιού, μέσω αυτής της απλής μηχανής, και της εξαγωγής του, με μεταφορά του στη συνέχεια στα βαρέλια αποθήκευσης.


Η αγορά ενός μελιτοεξαγωγέα είναι αρκετά σημαντική, για το λόγο αυτό γράφω όλα αυτά που θα πρέπει να προσέξετε για την επιλογή του.

– Ο Μελιτοεξαγωγέας να είναι ανοξείδωτος.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και μελιτοεξαγωγείς που έχουν κάποια μέρη γαλβανιζέ, όπως τις ανέμες, και κοστίζουν 3-5% φθηνότερα από τους πλήρως ανοξείδωτους.

Εκτιμώ πως για την μικρή αυτή οικονομική διαφορά, δεν αξίζει να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο εκτός από πλήρως ΙΝΟΧ. Τόσο απλά!

– Λόγω της μεταφοράς, αρκετές φορές οι μελιτοεξαγωγείς μπορεί να φέρουν εξωτερικά γδαρσίματα ή άλλα σημάδια.

Εάν αυτά είναι πολύ έντονα, μπορεί να σημαίνουν ότι η μηχανή καταπονήθηκε πολύ κατά την μεταφορά της, και άρα ίσως έχουν προκληθεί βλάβες. 

Εάν είναι μικρές και μόνο αισθηιτκής μορφής, τότε εκμετταλευτείτε το ζητώντας μία περαιτέρω έκπτωση από το μελισσοκομικό κατάστημα που το διαθέτει.

– Εάν θέλετε να δείτε το μηχάνημα σε λειτουργία, ζητήστε από το κατάστημα να το λειτουργήσει παρουσία σας. 

Μπορείτε να βάλετε και άδεια πλαίσια, και να δείτε μέχρι κάποιο βαθμό, το πόσο σταθερή είναι η μηχανή, πόσο εύκολο είναι το χειριστήριο της, κτλ.

Γνώμη μου είναι να αποφύγετε τους μελιτοεξαγωγείς που φέρουν τη μηχανή τους στο πάνω μέρος, πάνω από το καπάκι . 

Στη θέση αυτή η μηχανή λερώνεται εύκολα με μέλια, πρόπολες, ενώ είναι εύκολο να προσεγγιστεί από παιδιά, με τους αυτονόητους κινδύνους. 

Καλό θα ήταν η μηχανή να βρίσκεται από κάτω, σε όχι τόσο εμφανές και προσβάσιμο σημείο!! 

Και μία ακόμα συμβουλή για τη χρήση και καθαρισμό του μελιτοεξαγωγέα σας. 

Όπως για όλα τα ανοξείδωτα εργαλεία που έρχονται σε επαφή με το μέλι, ξεπλένουμε μόνο με άφθονο καυτό νερό και ποτέ με χρήση οποιουδήποτε απορρυπαντικού. 

Ειδικά εάν έχουμε πιεστικό μηχάνημα, αυτό είναι πιο εύκολο.

Ελπίζω να σας προβλημάτισα ώστε να μην βιαστείτε από μία πολύ χαμηλή τιμή ή μία «ευκαιρία» που θα την πληρώσετε τελικά διπλά σε χρόνο και χρήμα!!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου