6 Ιαν 2021



Βασιλόπιτα.

Βασιλόπιτα με πορτοκάλι και μαρζιπαν*......

Γιατί η φάση που περάσαμε το 2020 ήταν κρίντζι* και γιατί τα καλύτερα θέλω να πιστεύω οτι έρχονται. 

Η Άννα είχε την ιδέα του ντεκόρ της φετινής βασιλόπιτας (οικογενειακώς δεν είμαστε για τα συμβατικά) και ανέλαβε και την εκτέλεση του Grinch με ζαχαρόπαστα. 

Το λογοπαίγνιο, δικό μου! 

Στην αρχή ήμουν διστακτικός για όλο αυτό, αλλά με το «αμάν πια, έχεις μεγαλώσει και είσαι εκτός εποχής με πάτησαν στον κάλο 😚😚😚😚😚...

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΑΡΖΙΠΑΝ*

Υλικά:

500 g αλεύρι αυτοδιογκούμενο

250 g βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου

5 αυγά

1 κγ baking

400 g ζάχαρη η 300 g μέλι 

200 g γιαουρτι στραγγιστό

125 ml χυμός φρέσκου πορτοκαλιού

ξύσμα 1ος πορτοκαλιού

50 ml κονιάκ


150 g ψιλοκομμένες ζαχαρωμενες φλούδες πορτοκαλιού ή στραγγισμένο και σκουπισμένο γλυκό πορτοκάλι περγαμόντο κλπ ψιλοκομμένο ή φρουί γλασέ ψιλοκομμένα

150 g μαρζιπαν σε μικρά κυβακια

150 g αμύγδαλα λευκά τριμμένα σε σκόνη

άχνη για την επικάλυψη....

Μέθοδος:

Βάζω σε μπολ αλεύρι και μπέικιν. 

Το αφήνω στην άκρη. 

Σε άλλο μπολ βάζω το ζαχαρωμένο πορτοκάλι μαζί με το κομμένο μαρζιπαν και μια κ. σούπας αλεύρι . 

Ανακατεύω να καλυφθούν με το αλεύρι. 

Αφήνω στην άκρη.

Χτυπάω βούτυρο και ζάχαρη (η μέλι 🍯) για 7' να αφρατέψουν. 

Προσθέτω ένα ένα τα αυγά. 

Προσθέτω το ξύσμα, το κονιάκ και το αμύγδαλο συνεχίζοντας το χτύπημα . 

Προσθέτω το γιαούρτι κι εναλλάξ το χυμό με το αλεύρι. 

Σταματάω το μίξερ και προσθέτω το περιεχόμενο του μπολ με το πορτοκάλι.

 Ανακατεύω με σπάτουλα. 

Βάζω το μείγμα σε ταψί 30-32 εκ στρωμένο με λαδόκολλα και περασμένο με βούτυρο κι αλεύρι . 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις για 1 ώρα ή μέχρι να δούμε το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το κέικ. 

Αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν αναποδογυρίσω σε πιατέλα και πασπαλίσω με άχνη.....

Καλή επιτυχία, καλή Πρωτοχρονιά και....

Μην ξεχνάτε να βάλετε νόμισμα 

*Κρίντζι Ανατριχίλα σε συνδυασμό με αποστροφή, συνήθως αποτέλεσμα ετεροντροπής:

Στην γλώσσα των εφήβων✓✓✓

*Μαρζιπαν (Αμυγδαλόπαστα)

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου