27 Αυγ 2017



Καλαμπόκι, Αραβόσιτος, Ρόκα, Αραποσίτι, ( Zea mays )

Φυτό ποώδες, μονοετές ύψους μέχρι 2,5 μέτρα. Άνθη άρρενα και θήλεα αλλά στο ίδιο φυτό. 


Τα άρρενα σχηματίζουν ταξιανθία βότρυ στην κορυφή του βλαστού, ενώ τα θήλεα σχηματίζουν ταξιανθία στις μασχάλες του φυτού, στάχυς με παχιά ράχη που καλύπτεται από πλατιά βράκτια ( ο καρπός που τρώμε ). 
Καλιεργείται σε όλη την Ελλάδα, καλύπτει έκταση περίπου 2.000.000 στρεμμάτων, αρδευτικά σχεδόν στο συνολό τους και πολλαπλασιάζεται με σπορά.
Ανθίζει Ιούλιο-Αύγουστο.
Παράγει γύρη και μελιτώματα.Τα αρσενικά άνθη που είναι στην κορυφή του φυτού, παράγουν γύρη, χρώματος πορτοκαλί, σε μεγάλες ποσότητες αλλά μέσης θρεπτικής αξίας.
Ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο στην συλλογή γύρης από το καλαμπόκι. Με ζέστη και ξηρό καιρό η γύρη ελευθερώνεται γρήγορα και παρασύρεται από τον άνεμο. 

Ενώ αν ο καιρός είναι υγρός ή τα χωράφια έχουν μεγάλη υγρασία, οι μέλισσες συλλέγουν μεγάλες ποσότητες γύρης, ειδικά τις πρωινές ώρες. 
Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές οι καλαμποκιές παρασιτούνται από αφίδες που παράγουν μελιτώματα, που συλλέγονται από τις μέλισσες, θέλει όμως μεγάλη προσοχή, διότι υπάρχει η περίπτωση ψεκασμών, όταν έχουν αφίδες με μεγάλες απώλειες από τα μελίσσια.
Επίσης θέλει μεγάλη προσοχή, στα μεταλαγμένα καλαμπόκια που σπέρνουν και τα οποία μόνο ζημιά μπορούν να μας κάνουν.
Σε άλλες χώρες, έχει αναφερθεί, ότι σε ατμόσφαιρα πολύ υγρή και ζεστή ( διαφορά ημέρας νύχτας ) από τις τρίχες των πλατιών βρακτίων που καλύπτεται ο καρπός ( θήλεα άνθη ), εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες γλυκών χυμών, που συλλέγουν οι μέλισσες και έτσι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες μελιού ( Pellett 1977 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου