23 Ιαν 2021



Βασίλισσες, Παραφυάδες.

ΠΟΥΛΑΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ - ΣΤΗ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ ΔΩΡΟ!

Κάπως έτσι θα μπορούσε να τροποποιηθεί μία αγγελία πώλησης από έναν μελισσοκόμο, κατά βάση, παραγωγό μελιού, αν επιθυμούσε να διαθέσει και παραφυάδες, ώστε να ενισχύσει το εισόδημά του, ο οποίος, ενώ δεν "τα έχει βάλει κάτω", νομίζει ότι πουλάει σε καλή τιμή γι' αυτόν.


Η μελισσοκομία, ως επιχείρηση, απαιτεί καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, προϋπολογισμό, απολογισμό, έσοδα, έξοδα, κέρδη. Χωρίς ικανοποιητικό κέρδος όλες οι προσπάθειες του μελισσοκόμου θα είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Πώληση παραφυάδων. Ποια θα μπορούσε να είναι μία καλή τιμή για τον μελισσοκόμο, για 5άρα παραφυάδα, πλήρη πληθυσμού (κι όχι σκόρπια διαδήλωση)?

Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν χωράνε δύο καρπούζια σε μία μασχάλη. Μία τιμή για κάποιον που ασχολείται, αποκλειστικά με την πώληση παραφυάδων μπορεί να είναι καλή και αξιοπρεπής, ενώ για κάποιον που τον ενδιαφέρει το μέλι, ίσως να μην αποφέρει ουσιαστικό κέρδος.

Ας δούμε κάποια νούμερα...

Κάθε μελίσσι απαιτεί εργατοώρες. Αν υπολογίσουμε τις εργατοώρες αυτές, μπορούμε να βρούμε ότι είναι κατά προσέγγιση 6-8 ώρες ανά μελίσσι τον χρόνο, ήτοι, με βάση τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, περίπου 30 ευρό. Αν σπάσουμε μελίσσι και θέλουμε να διατηρήσουμε και παραγωγικό μελίσσι από αυτό για να πάμε σε νομή, δεν μπορούμε να κόψουμε πάνω από μία πεντάρα παραφυάδα. Οπότε το κόστος της παραφυάδας, λόγω εργατοωρών, είναι ήδη 30:2=15 ευρό.-

Αν προσθέσουμε το κόστος θεραπειών, τροφών, καυσίμων κ.λπ., σε όχι και τόσο απαισιόδοξους υπολογισμούς μας κοστίζει τουλάχιστον (ο καταμερισμός σε κάθε μελίσσι) 10 ευρό ανά έτος. Οπότε 10:2=5.

5 πλαίσια κοστίζουν 5Χ60 λεπτά=3 ευρό.

5 κεριά πλαισίων κοστίζουν (αν μιλάμε για πιστοποιημένο αγνό κερί) 5Χ90 λεπτά=4,5 ευρό (ας κάνω δώρο το σύρμα και τα πριτσίνια).

Αν δίναμε σκέτη την βασίλισσα θα κερδίζαμε 10-15 ευρό. Ας πούμε 12.

Αν συνενώναμε την παραφυάδα που κόψαμε με το παραγωγικό μας μελίσσι, θα παίρναμε τουλάχιστον 5 κιλά μέλι παραπάνω. Αν το πουλούσαμε με μέση χοντρική τιμή 4 ευρό, σημαίνει ότι χάνουμε 20 ευρό.

Αν αθροίσουμε τα ποσά έχουμε: 15+5+3+4,5+20=47,5 ευρό (δεν έβαλα την βασίλισσα).

Αν, ας πούμε, πουλήσουμε την παραφυάδα 60 ευρό, τότε 

60 ευρό=η βασίλισσα και 1 παραφυάδα δώρο!

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου