Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στον ύπερο.
Η διαδικασία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια ανέμου, του νερού, αλλά κυρίως των ζώων, εντόμων ως επί το πλείστον.
Οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων και δρουν σαν μηχανικοί μεταφορείς της γύρης.
Υπάρχουν πάνω από 20.000 διαφορετικά είδη μελισσών.
Η εξέλιξη των μελισσών ανά τους αιώνες δημιούργησε έναν οργανισμό πολυσυλλεκτικό ως προς την αναζήτηση τροφής στα φυτά. Αυτό όμως που την καθιστά αποτελεσματικό επικονιαστή είναι η ανθική σταθερότητα των εργατριών μελισσών.
Ανθική σταθερότητα είναι η τάση των συλλεκτριών μελισσών να συλλέγουν ένα είδος τροφής από ένα είδος φυτού και για παρατεταμένη χρονική διάρκεια, μέχρι αυτό να μην παρέχει πια επαρκείς ποσότητες νέκταρος και γύρης. Μ' αυτόν τον τρόπο η μέλισσα εξοικονομεί ενέργεια και χρόνο και από την άλλη, τα φυτά επωφελούνται γιατί επικονιάζονται αποτελεσματικά.
Η συμβολή της Apis Mellifera στην επικονίαση είναι τεράστια. Αρκεί όμως ένα και μόνο είδος όπως η Apis Mellifera να κάνει την διαφορά?
Η βιοποικιλότητα (ποικιλομορφία) σε είδη επικονιαστών, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας του οικοσυστήματος. Η πειραματική μείωση του πλούτου των ειδών έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας σε πολλά οικοσυστήματα.
Γενικότερα στην φύση αλλά και ειδικότερα στην αγροτική παραγωγή, η βιοποικιλότητα των μελισσών μπορεί να ωφελήσει την διεργασία επικονίασης με τουλάχιστον τρεις τρόπους: 1ος: ο πλούτος των ειδών επικονιαστών μπορεί να βελτιώσει άμεσα το σύνολο των φρούτων και των σπόρων (δηλαδή, την παραγωγικότητα), όπως για παράδειγμα στην καλλιέργεια καφέ, 2ος: διαφορετικές ποικιλίες άγριων μελισσών μπορούν να παρέχουν ιδανική σταθερότητα ως προς την επικονίαση, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες επισκέψεις των επικονιαστών που επισκέπτονται μία συγκεκριμένη ανθοφορία, και 3ον: ο συνολικός πληθυσμός άγριων μελισσών μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ανά επίσκεψη μεμονωμένων επικονιαστών.-
Τα τελευταία 30 χρόνια μειώθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός εντόμων κατά 25%! Η μείωση αυτή είναι τεράστια!
Όσο περισσότερα είδη εντόμων, τόσο περισσότερα είδη φυτών, τόσο περισσότερα είδη ζώων, τόσο πιο υγιής πλανήτης!
Συμπερασματικά, θα λέγαμε, ότι το ζητούμενο στον πλανήτη είναι η ποικιλομορφία των ειδών. Η βιοποικιλότητα φέρνει βιοποικιλότητα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου