Μιας και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε λόγω covid-19, ας κάνουμε ένα φανταστικό ταξίδι στο χωροχρόνο και ας μεταφερθούμε στο Amancio, έναν δήμο, στα νότια του Las Tunas, στην Κούβα, γύρω στο 2014.
Εκεί θα συναντήσουμε δύο έμπειρους μελισσοκόμους, τον Bartolomé Estévez και τον Raimundo Piñera να συζητάνε για το πρόβλημα του Βαρρόα. Ας δούμε ένα απόσπασμα από την κουβεντούλα τους:
- Raimundo Piñera: El problema de Varroa es enorme. Con el embargo ya no llega la medicina. Me estoy volviendo loco. No sé qué hacer...! (Το πρόβλημα του Βαρρόα είναι τεράστιο. Με το εμπάργκο δεν έρχεται κανένα φάρμακο πια. Πάω να τρελαθώ. Δεν ξέρω τι να κάνω...!
- Bartolomé Estévez: ¡Encontré la solución con una verdura! (Εγώ βρήκα τη λύση με ένα λαχανικό!)
- Raimundo Piñera: Nah ...en poco tiempo nos dirás que los pepinos de tu jardín ayudan! (Μπα... σε λίγο θα μας πεις ότι βοηθάνε τα αγγουρια του κηπου σου!).
- Bartolomé Estévez: Εxactamente! (ακριβώς!).
Σημείωση: τα πρόσωπα και τα ονόματα είναι φανταστικά και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Ο Pedro Rubiales Escalona, ερευνητής στην Κούβα, ανακάλυψε και εξέτασε επί 5 χρόνια την επίδραση των καρπών του φυτού Estropajo, ένα είδος αγγουριού (Luffa Cylindrica), το οποίο το κάνει χυμό και το αναμιγνύει με νερό. Στην έρευνα συμμετείχαν 16 μελισσοκόμοι, που κατείχαν περίπου 1.100 κυψέλες. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς κατέστη δυνατό να ελεγχθούν οι οι πληθυσμοί βαρρόα και η παραγωγή μελιού ανά έτος να εκτοξευθεί από τα 20 στα 50 κιλά ανά κυψέλη!
Με λίγα λόγια, τα Βαρρόα τα βρήκαν... αγγούρια!
Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου