23 Ιαν 2021



ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.

Η αρχή της μελισσοκομίας υπολογίζεται περίπου 17.000 χρόνια πριν.

- Γύρω στο 13.000 π.Χ. χρονολογούνται οι πρώτες ζωγραφιές ανθρώπων σε σπήλαια, που δείχνουν ανθρώπους να συλλέγουν μέλι από αποικίες μελισσών.


- Αιγυπτιακά γραπτά, αναφέρονται στη μελισσοκομία, ήδη από το 3.000 π.Χ, στις περιοχές παραπλεύρως του ποταμού Νείλου. Οι αρχαίοι μελισσοκόμοι της μεσογείου στέγαζαν τις μέλισσες σε μακριές, κυλινδρικές, πήλινες κατασκευές σε οριζόντια θέση.

-384 π.Χ.-  Ο Αριστοτέλης παρατηρεί, μελετά και γράφει για τις μέλισσες. Παρατήρησε και επιβεβαίωσε πρώτος την ανθική σταθερότητα, δηλαδή την τάση των μεμονωμένων επικονιαστών να επισκέπτονται αποκλειστικά ορισμένα είδη λουλουδιών μέσα σε ένα είδος, παρακάμπτοντας άλλα διαθέσιμα είδη λουλουδιών.

-25 π.Χ.- Ο Ρωμαίος συγγραφέας Βιργίλιος αναφέρεται στην φαρμακευτική χρήση της πρόπολης και καταπιάνεται με το θέμα της τοποθέτησης κυψελών.

-1400 μ.Χ.- Οι Αγγλοσάξωνες προάγουν τη χρήση κοφινιών και καλαθιών με υφασμένα φυτικά υλικά, και έτσι έχουμε αντικατάσταση των εύθραστων κεραμικών κυψελών.


Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 1500 μ.Χ. περίπου η εξαγωγή του μελιού γινόταν με πρότερη θανάτωση των μελισσών ή τουλάχιστον με καταστροφή της αποικίας.

-1609- Ο Τσαρλς Μπάτλερ ανέδειξε με σαφήνεια τον ρόλο της βασίλισσας μελισσών καθώς και τον αναπαραγωγικό ρόλο των κηφήνων.


-1622- Εισάγονται οι ευρωπαϊκές μέλισσες στην αμερικανική ήπειρο.

-1637- Ο Άγγλος μελισσοκόμος Richard Remnant διαπίστωσε το ρόλο της εργάτριας μέλισσας στη συλλογή μελιού.


-1684- Ο Άγγλος μελισσοκόμος Martin John ανακάλυψε ότι είναι οι μέλισσες αυτές που παράγουν το κερί και ότι δεν το συλλέγουν από κάπου.

-1700- Οι Ελβετοί F. Huber και F. Bumens διεξάγουν επιστημονικές μελέτες και εξάγουν συμπεράσματα για την ανάπτυξη της βασίλισσας, την παραγωγή κεριού, τις αποδόσεις των μελισσών καθώς και για τη χρήση των κεραιών τους.


-1851- Έχουμε την κατασκευή της κυψέλης κινητών πλαισίων που και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως από τον L. Langstroth.

-1857- Ο Γερμανός μελισσοκόμος Johannes Mehring ανέδειξε τη χρήση του κεριού ως μελισσοκομικού προϊόντος.


-1859- Ιταλικές μέλισσες εισάγονται στις Η.Π.Α.

- Το 1863 ιδρύθηκε στις Η.Π.Α η εταιρία Dadant & Sons και γίνεται ο μεγαλύτερος προμηθευτής μελισσοκομικών προϊόντων εκεί.


-1865- Ο Abbe Collin, στη Γαλλία, εφευρίσκει το πρώτο βασιλικό διάφραγμα για κυψέλες.

-1866- Ο Αυστριακός Franz von Hruschka εφευρίσκει τον πρώτο φυγοκεντρικό μελιτοεξαγωγέα αλλά για πλαίσια αυστριακού τύπου.


-1868- Ο Al Root σχεδίασε και κατασκεύασε μελιτοεξαγωγέα για πλαίσια Langstroth.

-1873- Έχουμε το πρώτο καπνιστήρι με φυσητήρα από τον Moses Quinby ο οποίος εργάστηκε  εμπνεόμενος από τον Al Root.

Όμως αυτός που το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ήτα ο Tracy Bingham, τo 1878.

-1896- Εφευρίσκεται ο τρόπος παραγωγής φύλλων κεριού με κυλίνδρους, ως βάση για πλαίσια μελισσών.

-1904- Παρατηρήθηκαν ασθένειες των μελισσών συνδεδεμένες με ακάρεα όπως η "Isle of Wight".

-1907- Ο Αμερικανός μελισσοκόμος αναδεικνύει τα οφέλη της νομαδικής μελισσοκομίας και σύντομα η νέα μελισσοκομική πρακτική υιοθετείται παγκοσμίως.

-1919- Ο βενεδικτίνος μοναχός Brother Adam δημιούργησε την μέλισσα Buckfast.

-1921-  Ανακαλύφθηκε ότι την νόσο"Isle of Wight", την προκαλεί το άκαρι της τραχείας.

-1945-  Ο Αυστριακός Karl von Frish ανακαλύπτει τον χορό των μελισσών.

-1957-  Μεταφέρονται και απελευθερώνονται στη Βραζιλία οι πρώτες αφρικανικές μέλισσες.

-1960-70- Σταδιακά αλλά με αλματώδεις ρυθμούς έχουμε την παγκόσμια διάδοση και προσβολή των μελισσών από το άκαρι Varroa. Η Αυστραλία είναι η μόνη ήπειρος σήμερα όπου δεν έχουμε προσβολή.

-1996-  Ένας νέος εχθρός κάνει την εμφάνισή του, προερχόμενο από την υποσαχάρια Αφρική, το μικρό σκαθάρι της κυψέλης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις Η.Π.Α.


Πλέον, τα προβλήματα των μελισσών και της μελισσοκομίας, απαιτούν δράσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν, σε παγκόσμιο  επίπεδο, αειφόρο προοπτική για τη μέλισσα αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου