23 Ιαν 2021



Βαρρόα.

ΒΑΡΡΟΑ - ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Επειδή η Apis Mellifera, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν μπορεί ακόμα να αυτοκαθαρίζεται και να ελέγχει αποτελεσματικά τους πληθυσμούς του Varroa, οφείλουν όλοι οι μελισσοκόμοι να προστατεύσουν το αγαπημένο τους έντομο από αυτή την λαίλαπα της μελισσοκομίας.


Εφόσον δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε το Βαρρόα, ο αγώνας μας είναι πάνω στον περιοδικό έλεγχο του πληθυσμού του στο μελίσσι.

Σε τι ποσοστό προσβολής, όμως, θα εφαρμόσουμε την κάθε θεραπεία και κάθε πότε θα επαναληφθεί?

Υπάρχουν πολλοί, εμπειρικοί και μη, τρόποι υπολογισμού της προσβολής Βαρρόα. Σε κάθε περίπτωση οι μετρήσεις είναι επιβεβλημένες.


Ας πάμε όμως να δούμε κάποια νούμερα. Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από την υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία και οι αποκλίσεις είναι μικρές.

Το θηλυκό και ώριμο αναπαραγωγικά Βαρρόα, εισέρχεται στο κελί ένα περίπου 24ωρο πριν τη σφράγισή του.

Σε εργατικό κελί προκύπτουν 4 θηλυκά Βαρρόα, μαζί με το αρχικό, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, το ένα ή και τα 2 από αυτά δεν φτάνει σε τέλεια αναπαραγωγική φάση. Οπότε μιλάμε για 2 Βαρρόα από το εργατικό κελί και 3-4 περίπου Βαρρόα από κελιά κηφήνων. Ο μέσος όρος είναι περίπου 3 Βαρρόα ανά κελί.

Τα Βαρρόα που εξέρχονται των κελιών, παρασιτούν για 5-11 24ωρα πάνω στις μέλισσες και στη συνέχεια, ως ώριμα αναπαραγωγικά άτομα εισέρχονται ξανά στα κελιά, λίγο πριν αυτά σφραγιστούν από τις μέλισσες.

Η βιολογική φθορά και οι απώλειες σε Βαρρόα από φυσικά αίτια έχουν υπολογιστεί, ότι αποτελούν περίπου του 1/6 του συνολικού πληθυσμού τους σε μελίσσια που εκτρέφουν γόνο. Οπότε, αν λάβουμε υπόψιν τα βαρρόα από εργατικό γόνο και κηφηνόγονο, αυτό που μπορεί να κάνει ζημιά αντιστοιχεί στα 2,5 Βαρρόα.

Αν έχουμε καταπολέμηση 60%, το 40% Βαρρόα που θα μείνει, κατά τον επόμενο αναπαραγωγικό του κύκλο θα γίνει πάλι 100% (40Χ2,5=100). Οπότε με 60% καταπολέμηση δεν έχουμε κάνει ουσιαστικά τίποτα! Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι, ενώ κάνουν θεραπεία, μετά από ένα μήνα περίπου έχουν τα ίδια και παραπάνω προβλήματα!

Με ποσοστό καταπολέμησης 80%, μετά από έναν κύκλο θα έχουμε προσβολή 50%.

Η ιδανικά αποτελεσματική θεραπεία αναφέρεται σε μετρήσεις με σχεδόν μηδενική πτώση Βαρρόα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι για να ελεγχθεί το πρόβλημα και το μελίσσι να είναι λειτουργικό, δεν αρκεί μία θεραπεία, αλλά απαιτούνται επαναλήψεις, συνδυαστικά με καταγεγραμμένα ποσοστά πτώσης, ή άλλης αξιόπιστης μέτρησης, μετά από κάθε θεραπεία.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου