24 Δεκ 2020



Πόσο μέλι χρειάζεται ένα μελίσσι για ασφαλές ξεχειμώνιασμα ;

Ο μελισσοκόμος είναι αυτός που θα πρέπει να φροντίζει ώστε να έχουν πάντα τα μελίσσια του την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα τροφής.


Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να έχει ένα μελίσσι δεν μπορεί να δοθεί έτσι απλά με ένα νούμερο, γιατί έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες όπως η δυναμική του μελισσιού, η έκταση του γόνου, η περιοχή, οι καιρικές συνθήκες, και η ενόχληση που δέχεται. 

Επίσης εξαρτάται απο την κρίση και τον χαρακτήρα του κάθε μελισσοκόμου.

Τα στοιχεία που έχω απο το βιβλίο του Ν.Ι.Νικολαϊδη είναι πως ένα καλό μελίσσι χρειάζεται για τη διαχείμαση και την εαρινή του ανάπτυξη το λιγότερο 8-10 οκάδες μελιού με ιδανική τιμή τις 15 οκάδες. 

Ο κ. Θρασυβούλου στο βιβλίο του κάνει αναφορά σε πληροφορίες μελισσοκόμων, οτι απαιτούνται 10 ως 18 κιλά μέλι και 1-3 πλαίσια γύρη. 

Ένα γεμάτο πλαίσιο μελιού έχει περίπου 2-3 κιλά μέλι.

Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής συνηθίζεται να καταναλώνεται την Άνοιξη όπου θα χρησιμοποιηθεί για την εκτροφή του γόνου. Συνεπώς αν δεν αφήσουμε την κατάλληλη ποσότητα μελιού στην κυψέλη, όταν έρθει η άνοιξη το μελίσσι αυτό δεν θα προλάβει να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του και δεν θα αποδώσει στην μεγάλη ανθοφορία που έρχεται.

Δεν είναι μόνο το μέλι αλλά και η γύρη, η οποία  θα δώσει ώθηση στο μελίσσι να ξεκινήσει η εκτροφή του γόνου απο τέλη χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.

Σαν κανόνα θα μπορούσαμε να ορίσουμε ότι η τροφή που μένει πάντα στην κυψέλη θα πρέπει να είναι τόση ώστε να εξασφαλίσει στην αποικία το αίσθημα της ασφάλειας (Ντούλιτλ). 

Η συνταγή της επιτυχίας είναι σφιχτά μελίσσια με καλά αποθέματα (αφθονία μελιού).

Όπως αναφέρει ο Β.Λιάκος, η μέλισσα για να διατραφεί σωστά, έχε ανάγκη απο πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, άλατα, ιχνοστοιχεία και νερό τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στο μενού της, σε καθορισμένη ποιοτική και ποσοτική αναλογία. 

Το νέκταρ δε αποτελεί την κυριότερη πηγή υδατανθράκων στο διαιτολόγιο της μέλισσας!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου