24 Δεκ 2020



Μέλι.

Το μέλι μπορεί να ανέλθει από 0 έως 50 χλγ/κυψέλη στην διαμόρφωση ρόλο παίζει, η χλωρίδα, η κατάσταση και η δυναμικότητα των μελισσών. 
Ωστόσο, η μελισσοκομία παρέχει και άλλα προϊόντα, τα οποία παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον. 

Το μέλι: 

Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν που προέρχεται από την επεξεργασία του νέκταρος των ανθέων που κάνουν οι μέλισσες και από τους χυμούς που εκκρίνουν κάποια φυτά. Αναμιγνύοντας αυτούς τους χυμούς και το νέκταρ των ανθέων με ένζυμα που υπάρχουν στο στομάχι της μέλισσας τα αφυδατώνουν κάνοντας συνεχή αερισμό με τα φτερά τους και αφού η υγρασία πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό δημιουργείται το μέλι. Η ιδιότητα αυτή της μέλισσας χαρακτηρίζεται ως μοναδική και προκαλεί τον θαυμασμό. Το μέλι έχει μία περίπλοκη σύνθεση καθώς αποτελείτε από σάκχαρα (80%) και υγρασία (13-20%). 
Στα σάκχαρα έχουμε την γλυκόζη και την φρουκτόζη. 
Επίσης εκτός από τα παραπάνω το μέλι περιέχει και τις παρακάτω ουσίες: •Ολιγοσακχαρίτες (σπουδαία πρεβιοτικά) 
•Προβιοτικά (λακτοβάκιλλοι) 
•Ένζυμα και αμινοξέα 
•Οργανικά οξέα 
•Βιταμίνες B, C 
•Μέταλλα 
•Πολυφαινόλες, φαινολικά οξέα, μονοτερπένια, βιοφλαβονοειδή (αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά) 
Αντιμικροβιακές ουσίες (υπεροξείδιοτου υδρογόνου, μεθυλγλυοξάλη, 3-φαινυλο-γαλακτικό οξύ) 
•Αντικαρκινικές ουσίες (τριβουτυρίνη, τρι-υδροξυ-κετόνη ελληνικού θυμαρίσιου μελιού κλπ) 
•p-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί την αποτοξίνωση του οργανισμού ενεργοποιώντας τα γονίδια που εκφράζονται με τα ένζυμα του κυτοχρώματος Ρ450. 

Διάφοροι τύποι μελιού είναι οι εξής: 

• Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες. 
• Πορτοκαλιάς: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό. 
• Ηλίανθου: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό. 
• Ερείκης (σουσουρίσιο): Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κοκκινωπό. 
• Καστανιάς: Ανάμιξη μελιτώματος και νέκταρος. Πικρίζει ελάχιστα, έχει έντονο άρωμα. Κρυσταλλώνει σε 1,5-2 χρόνια. 
• Βαμβακιού: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό. 
• Πολύκομπου: Σκοτεινόχρωμο. Η γεύση του δεν αρέσει. Προσφέρεται για ανάμιξη με άλλα μέλια. 
• Ακακίας: Κρυσταλλώνει αργά, μετά από ένα χρόνο περίπου. 
• Πευκόμελο: Το65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, για αυτό αρέσει (έχει χαμηλή συγκέντρωση ζαχάρων). 
Δεν κρυσταλλώνει και έχει λιγότερες θερμίδες. 
• Ελάτης: Από τα πλουσιότερα σε ουσίες μέλια. Παραμένει ρευστό. 
• Βελανιδιάς: Από τα πλουσιότερα σε ουσίες μέλια. Παραμένει ρευστό. Η τιμή πώλησης στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 7-15 ευρώ/Kg λιανική, 3-4 ευρώ/Kg χονδρική (Τανανάκη και Θρασυβούλου, 2012).

πηγη:  Κρόκος Αθανάσιος Διπλωματική Εργασία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου