19 Αυγ 2017



Νέα ανακάλυψη για το μέλι!

Τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγονται πειράματα σε ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα.



Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους που αφορούν:

α) Στη δράση του μελιού ενάντια σε βακτηριακά στελέχη (σταφυλόκοκκος, κολοβακτηρίδιο, κλεψιέλλα, ψευδομονάδα κ.α.) και 3 ανθρωπογόνων μυκήτων του γένους Candida. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα, αφού η εμφανιζόμενη θεραπευτική δράση του μελιού, συγκρίνεται και αποδεικνύεται σχεδόν ισότιμη με τη δράση των αντιβιοτικών που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

β) Ενδιαφέροντα ήταν και τα αποτελέσματα της έρευνας που έδειξε ότι το μέλι έλατου Βιτύνας και Καρπενησίου, το μέλι πεύκου Ευβοίας και το μέλι από πορτοκαλιές Λακωνίας, εμφάνισαν εξαιρετικά υψηλή προστατευτική δράση στο κυτταρικό DNA, άρα και πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση.
Μέλι για τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων
Το 2008, προτείνεται να χρησιμοποιείται για θεραπεία εγκαυμάτων, αλλά και στις πληγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα περιλάμβανε αποστειρωμένα επιθέματα τραύματος εμποτισμένα με μέλι τα οποία κυκλοφορούν ήδη στο εξωτερικό.
Το ανεπεξέργαστο μέλι έχει αναφερθεί και όχι αδικαιολόγητα ότι είναι φάρμακο.
Τώρα μια νέα ανακάλυψη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στα μέχρι τώρα δεδομένα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Lundκαι το Πανεπιστήμιο Sophiahemmet στη Σουηδία. Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα GyllenstiernaKrapperup, το Ίδρυμα DrPHåkanssonτου, EkhagaΊδρυμα και το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας Formas.
Αιτία ήταν το ότι ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από βακτήρια τα οποία αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία φαρμάκων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι 13 βακτήρια γαλακτικού οξέος ( LAB ) που ζουν στα στομάχια των μελισσών »μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, όπως MRSA, στο εργαστήριο.
Τι είδους έρευνα ήταν αυτή;
Αυτή ήταν μια εργαστηριακή μελέτη εξετάζοντας εάν οι ουσίες που υπάρχουν στο φυσικό μέλι είναι αποτελεσματικές έναντι πολλών ειδών βακτηρίων που συνήθως μολύνουν τα τραύματα.
Οι ερευνητές θέλουν να αναπτύξουν νέες θεραπείες, λόγω του αυξανόμενου προβλήματος των βακτηρίων που αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν στο μέλι, όπως έχει χρησιμοποιηθεί "για αιώνες ... στη λαϊκή ιατρική για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και τις πληγές", αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργεί.
Προηγούμενη έρευνα έχει εντοπίσει 40 στελέχη της LAB που ζουν στα στομάχια των μελισσών »(τα βακτήρια του στομάχου είναι κοινώς γνωστό ως« εντερική χλωρίδα »).13 από αυτά τα στελέχη LAB έχουν βρεθεί να βρίσκονται σε όλα τα είδη των μελισσών και σε πρόσφατη συγκομιδή μελιού από όλες τις ηπείρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι LAB δεν βρέθηκαν σε μέλια που υπήρχαν σε καταστήματα.
Η έρευνα έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα 13 στελέχη εργάζονται από κοινού για την προστασία των μελισσών από τα επιβλαβή βακτήρια, ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω διερεύνηση εάν αυτά τα 13 LAB μπορούν να είναι υπεύθυνα για τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού.
Τι έκανε και τι περιλάμβανε η έρευνα;
Τα 13 στελέχη LAB καλλιεργήθηκαν και δοκιμάστηκαν εναντίον 13 βακτηρίων που ήταν ανθεκτικά σε πάρα πολλά φάρμακα, και σε ένα είδος ζύμης που είχε αναπτυχθεί στο εργαστήριο από χρόνιες πληγές του ανθρώπου.
Τα βακτήρια περιελάμβαναν MRSA και ένα είδος του E. coli.
Εξέτασαν κάθε στέλεχος από τα 13 LAB χωριστά, για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του, σε κάθε τύπο βακτηριδίων ή μαγιάς, και στη συνέχεια και τα 13 στελέχη LAB εξετάστηκαν μαζί ενάντια στα βακτήρια και την μαγιά.
Ποια ήταν τα βασικά αποτελέσματα;
Κάθε ένα από τα 13 LAB, μείωσε την ανάπτυξη μερικών, από τα βακτήρια του τραύματος που ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Όταν χρησιμοποιήθηκαν και τα 13 μαζί ήταν πιο αποτελεσματικά από τα αντιβιοτικά.
Τα LAB παράγουν γαλακτικό οξύ, μυρμηκικό οξύ οξικό οξύ.Πέντε από αυτά παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου.Όλα και τα 13 μαζί, παράγουν επίσης άλλη μία τοξική χημική ουσία, συμπεριλαμβανομένων βενζολίου, τολουόλιο και οκτάνιο, καθώς επίσης ορισμένες πρωτεΐνες και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα.
Πώς οι ερευνητές ερμηνεύουν τα αποτελέσματα;
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι LAB που ζουν σε μέλισσες "είναι υπεύθυνες για πολλές από τις αντιβακτηριδιακές και θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός στην κατανόηση των κλινικών αποτελεσμάτων του μελιού σε περιπτώσεις διαχείρισης τραυμάτων¨.
Συμπέρασμα έρευνας!!!
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι 13 στελέχη LAB που βρέθηκαν στα στομάχια των μελισσών »είναι αποτελεσματικά ενάντια σε ένα ζυμομύκητα και πολλά βακτήρια που υπάρχουν σε ανθρώπινες πληγές.Παρά το γεγονός ότι τα πειράματα πρότειναν ότι τα 13 στελέχη LAB μπορούν να αναστείλουν τα βακτήρια (μικρόβια) περισσότερο από τα περισσότερα αντιβιοτικά, δεν αποδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να αποδεικνύει ότι δεν συνέβη κατά τύχη.
Όλες οι δοκιμές έγιναν σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, οπότε μένει να δούμε αν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα εκτός εργαστηρίων.
Υπήρχαν κάποιες πτυχές της μελέτης που δεν ήταν σαφής.
Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μειώνει την ικανότητά μας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την εξεύρεση νέων τρόπων για την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Εάν αυτό το κομμάτι της έρευνας θα συμβάλει σε αυτό, είναι προς το παρόν ασαφείς, αλλά η εξεύρεση αυτών των νέων θεραπειών θα είναι ζωτικής σημασίας.
ΥΓ) Εάν δεν έθιγε η έρευνα τόσο πολλά συμφέροντα, τα συμπεράσματα θα ήταν περισσότερο κατατοπιστικά και εκτός των άλλων, θα μας έλεγε πόσο καλό κάνει το ανεπεξέργαστο μέλι στην ζωή μας και την καθημερινότητα μας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου