11 Φεβ 2024



Χρήση οξαλικού οξέος.

Η χρήση του οξαλικού οξέος για την καταπολέμηση του βαρόα γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τη μελισσοκομική πρακτική, ύπαρξη γόνου αλλά και εποχή


Οξαλικό οξύ διένυδρο

χαρτοταινίες 40-45 εκ. μήκος, 3 εκ. πλάτος και 1-1,5 χιλιοστά πάχος.

Γλυκερίνη

Μυρμικό οξύ

Ποτήρι μεγάλο (3 λίτρων )

θερμόμετρο

μπεν-μαρί

Ειδική συσκευή εξάχνωσης

Ζυγαριά ακριβείας

Σύριγγα 5 ml

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ με ενστάλαξη.
Η χρήση του διένυδρου ( COOH)2 2H2O οξαλικού οξέος έχει ως εξής: 
Η εφαρμογή γίνεται όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου λόγο για να είμαστε αποτελεσματικοί. Η δόση σε περίοδο που τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου ή τον ελάχιστο γόνο είναι 80 γρ. οξαλικού οξέος σε 1:1 δηλαδή σε ένα λίτρο νερό και ένα κιλό ζάχαρη. 
Αν χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για τη διάλυση της ζάχαρης, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξαλικό οξύ. 
Χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να διαλυθεί. Από τη στιγμή που παρασκευάζουμε το διάλυμα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα. 
Ότι περισσεύει δεν αποθηκεύουμε αλλά το πετάμε. Μιλάμε αποκλειστικά για μια και μόνο εφαρμογή τη συγκεκριμένη περίοδο. 
Δεύτερη εφαρμογή με το ίδιο σκεύασμα απαγορεύεται. Η δοσολογία είναι 5 ml ανά πλαίσιο που πατάει το μελίσσι ανάμεσα στα κενά, επάνω δηλαδή στον πληθυσμό. 
Άρα αυτό που προέχει είναι να γίνει καλή εκτίμηση σε πόσα πλαίσια πατάει το μελίσσι. Σε περίοδο που τα μελίσσια έχουν γίνει 2 εφαρμογές ανά 12 ημέρες. Η δόση είναι 60 γρ. οξαλικού σε 1 λίτρο νερό και ½ ζάχαρη. 
Στη συνέχεια 5 ml ανά πλαίσιο. Σε θερμοκρασία μέχρι και 35 βαθμούς δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα προτιμήσουμε φυσικά τις απογευματινές ώρες. 
Η αποτελεσματικότητα φυσικά δεν μπορεί να είναι ανάλογη της περιόδου που τα μελίσσια δεν έχουν όνομα.

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ σε ταινίες γλυκερίνης.
α) 500 gr οξαλικό σε 1 λίτρο γλυκερίνη
β) 400 γρ. οξαλικό+200 ml μυρμηκικό σε 1 κιλό γλυκερίνη
Οδηγίες για την Παρασκευή ταινιών Οξαλικού οξέος.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή επιλογή αγοράς οξαλικού οξέος. 
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα, αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και καθαρότητας. 
Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το διένυδρο οξαλικό οξύ, συσκευασμένο, να αναγράφεται ο χημικός τύπος COOH)2 2H2O και γιατί όχι συνοδευόμενο από αντίστοιχο πιστοποιητικό.
– Κόβουμε χαρτοταινίες 40-45 εκ. μήκος, 3 εκ. πλάτος και 1-1,5 χιλιοστά πάχος.
– Σε 1 κιλό γλυκερίνη βάζουμε 400 γρ. οξαλικό οξύ
– Θερμαίνουμε σε μπεν-μαρί τη γλυκερίνη (σε γυάλινο σκεύος) μέχρι τους 65 βαθμούς και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξαλικό ανακατεύοντας μέχρι το διάλυμα να αποκτήσει διαυγές χρώμα.
– Το κατεβάζουμε από τη θέρμανση και το αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος και στη συνέχεια αν θέλουμε να εφαρμόσουμε τη 2η προτεινόμενη δοσολογία ρίχνουμε το μυρμηκικό οξύ.
– Από 100-120 ταινίες εμποτίζονται ανάλογα με την επιλογή, (προσθήκη μυρμηκικού οξέος)
– Σε μελίσσι των δέκα πλαισίων τοποθετούμε 4 ταινίες (40-45 εκ.)
Χρόνος που για προετοιμασία του διαλύματος είναι γύρω στα 20 λεπτά. 
Σε κάθε δεκάρι μελίσσι τοποθετούμε 4 ταινίες max. Στα διώροφα μελίσσια οι ταινίες τοποθετούνται μοιρασμένες στην περιοχή του γάμου στον όροφο και στον εμβρυοθάλαμο. 
Χρησιμοποιούνται Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο. Σε πλήρη περίοδο ανάπτυξης για παράδειγμα την Άνοιξη με πολλά πλαίσια γόνου προτείνεται μία δεύτερη εφαρμογή μετά από 12 ημέρες για αύξηση ποσοστού αποτελεσματικότητας που κυμαίνεται άνω του 90%. 
Μία εφαρμογή την περίοδο εκείνη προσφέρει στο μελίσσι μία ελάφρυνση η οποία δεν ξεπερνά το 60-65%. 
Όσο λιγότερος λόγος υπάρχει η περίοδος που εφαρμόζεται τόσο η αποτελεσματικότητα, ο λόγος που την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται μόνο μία εφαρμογή.

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ με εξάχνωση.
Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η εξάχνωση του κρυσταλλικού οξαλικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικές συσκευές εξάχνωσης. 
2,5 γρ. ανά μελίσσι η μέγιστη δοσολογία. Θερμοκρασία 225 -230 βαθμούς κελσίου. Οι λεπτοί κρύσταλλοι (το νέφος) εισέρχονται στο εσωτερικό της κυψέλης, όπου «καταπολέμα» τα ακάρεα. 
Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι χρονοβόρα και επικίνδυνη για τους μελισσοκόμους, καθώς θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας. 
Από την άλλη, διάφορες μελέτες έχουν βρει τη μέθοδο της εξάχνωσης αρκετά αποτελεσματική και συνοδεύεται από χαμηλή θνησιμότητα μετά τη θεραπεία. Προτείνονται δύο εφαρμογές ανά διάστημα 4-5 ημερών η μία από την άλλη αποτελεσματικότητα πάνω από 95% σε μελίσσια χωρίς γόνο.

Για την παρασκευή των ταινιών:
Το οξαλικό που πρέπει να θερμαίνεται όχι πάνω από 70 βαθμούς ,
Να προσθέσουμε το μυρμηκικό όταν το μείγμα είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Στην ενστάλαξη:
Το οξαλικό θα πρέπει να διαλυθεί πολύ καλά. Δεν γίνεται εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Χειμώνα όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. 
10-12 βαθμούς κελσίου η κατώτερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία για εφαρμογή.
Η διάχυση και αποτελεσματικότητα αν χρησιμοποιήσουμε το μισό υλικό για την κυψέλη μας και επαναλάβουμε με το άλλο μισό, αμέσως.

Στην εξάχνωση:
Αυστηρά μέτρα προστασίας για την υγεία μας που συνεπάγεται μάσκα full face με ειδικά φίλτρα και γάντια. 
Μετά από 6 εφαρμογές παρατηρείται μία μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του Μελισσιού σε σχέση με το Μάρτυρα καθώς και μικρός αριθμός αντικατάστασης βασιλισσών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου