11 Φεβ 2024



Πευκόμελο Ελληνικό και Τουρκικό, διαφοροποιήσεις.

ΓΥΡΕΟΚΟΚΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ

Στα ελληνικά πευκόμελα βρίσκεται μεγάλος αριθμός ειδών γυρεοκόκκων που συνήθως ξεπερνά τα 20 είδη. 


Οι γυρεόκοκκοι οφείλονται στην αποθηκευμένη γύρη που βρίσκεται στα στεφάνια του γόνου. 

Στα πευκοδάση, ο γόνος εκκολάπτεται και οι μέλισσες βάζουν στη θέση του μέλι, ακόμα και πάνω από τη γύρη (φωτογραφία). 

Όταν τα πλαίσια αυτά φυγοκεντρούνται στο τρύγο, η αποθηκευμένη γύρη πέφτει και εμπλουτίζει  στο μέλι. 

Επιπρόσθετη γύρη στα πευκόμελα μπορεί να βρεθεί από τα αποθηκευμένα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά μέλια τα οποία αφήνονται και τρυγιούνται μαζί με το πευκόμελο το φθινόπωρο. 

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ. 

Στο εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, αναλύθηκαν  συγκριτικά δείγματα ελληνικού πευκόμελου και τούρκικου και εντοπίστηκαν διαφορές τόσο στις πτητικές ουσίες, όσο και στα είδη γυρεοκόκκων που περιέχουν. 

Στα τούρκικα πευκόμελα συναντώνται γυρεόκοκκοι από τα φυτά Hedysarum, Scrophulariacea και Umbeliferae ενώ στα ελληνικά γυρεόκοκκοι καστανιάς, ερείκης, αρωματικών φυτών (θυμαριού, μέντας, σάλβιας, ρίγανης), πολυκόμπου και παλιουριού. 

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι σε θέση να διακρίνουν το ελληνικό από το τούρκικο πευκόμελο με βάση τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά

πηγη: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου