Οι απώλειες των μελισσών στην ανθοφορία της ελαιοκράμβης, γίνονται από ψεκασμούς για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών της καλλιέργειας. Χρησιμοποιούνται τα εγκεκριμένα πυρεθροειδή α-cypermethrin και cypermethrin τα οποία είναι ευρέος φάσματος εντομοκτόνα για τα οποία οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
α) Τα εγκεκριμένα πυρεθροειδή είναι ισχυρώς μελισσοτοξικά και θανατώνουν τις μέλισσες. Η χρήση τους απαγορεύεται στην ανθοφορία, και δεν εφαρμόζονται επίσης όταν υπάρχουν ανθισμένα ζιζάνια. Ο χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής 48 ώρες πριν από τον ψεκασμό (εγκύκλιο ΥΑΑΤ 5919/62354-13/5/2014).
β) Τα έντομα που προσβάλλουν την ελαιοκράμβη έχουν σημαντικούς εχθρούς όπως είναι τα παρασιτοειδή Υμενόπτερα και άλλα αρπακτικά έντομα. Τα ωφέλιμα αυτά έντομα περιορίζουν τις προσβολές μέχρι και 50% και μειώνουν σημαντικά τους πληθυσμούς των εχθρών της ελαιοκράμβης. Οι ψεκασμοί με πυρεθροειδή θανατώνουν τα ωφέλιμα έντομα και έχουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή την αύξηση των πληθυσμών των εντόμων που προσβάλλουν την ελαιοκράμβη (ιδιαίτερα των σκαθαριών).
γ) Η αλόγιστη χρήση των πυρεθροειδών επιταχύνει την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα έντομα. Είναι γνωστές περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας του Κευθόρρυγχου και του Σκαθαριού (κυρίως Γερμανία) από την αποκλειστική χρήση τους στην Ευρώπη.
δ) Οι προληπτικοί ψεκασμοί δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, δεν έχουν νόημα, αυξάνουν το κόστος παραγωγής μειώνουν τους φυσικούς εχθρούς των παρασίτων της ελαιοκράμβης. Η παρουσία των σκαθαριών της γύρης δεν συνεπάγεται απαραίτητα οικονομική ζημία. Οι πληθυσμοί του Κευθορρύγχου και των αφίδων βρίσκονται σε χαμηλά - ανεκτά επίπεδα εξαιτίας της δράσης των φυσικών τους εχθρών.
ε) Οι ψεκασμοί μετά την έναρξη της ανθοφορίας δεν βοηθούν. Οι προνύμφες του Κευθόρρυγχου, βρίσκονται στο εσωτερικό των ριζών και ο ψεκασμός στην ανθοφορία δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα. Οι προνύμφες του άλτη προσβάλλουν τους μίσχους των φύλλων και όχι τα άνθη, τα ενήλικα σκαθάρια τρέφονται με την γύρη των ανοικτών ανθέων χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ζημιά και οι αφίδες δεν μειώνουν την παραγωγή.
ΠΟΣΟΧΗ ΓΙΑ τους ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΞΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Η εμπορία γεωργικών φαρμάκων χωρίς άδεια συνεπάγει φυλάκιση τουλάχιστο ένα έτος (Ν. 4036, άρθρο 46,παρ 3) και η χρήστη γεωργικών φαρμάκων χωρίς την έκδοση σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων συνεπάγει πρόστιμο έως δέκα χιλιάδες ευρώ (Ν. 4036, άρθρο 45,παρ 9δ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου