24 Απρ 2021



ΜΕΛΙΣΣΟΨΩΜΟ!

Ως "μελισσόψωμο", εννοούμε την αποθηκευμένη γύρη στα πλαίσια των μελισσών μιας κυψέλης.


Οι θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης είναι γνωστές και διακριβωμένες. 

Το "μελισσόψωμο" είναι επεξεργασμένη γύρη από τις μέλισσες και σαν υλικό είναι κατά πολύ αναβαθμισμένο για ανθρώπινη κατανάλωση σε σύγκριση με την γύρη που συλλέγεται από γυρεοπαγίδες στην είσοδο της κυψέλης.



Και αυτό γιατί:

-Περιέχει και νέκταρ λουλουδιών

-Περιέχει και πρόπολη.

-Περιέχει και ένζυμα μελισσών.

-Είναι προϊόν φυτικής ζύμωσης και πλούσιο σε ζωντανά ωφέλιμα βακτήρια για το πεπτικό.

-Δεν περιέχει παθογόνα γιατί οι μέλισσες φροντίζουν γι' αυτό με την επεξεργασία που κάνουν.

-Έχει λιγότερη υγρασία από την απλή, νωπή γύρη.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να εξαχθεί και αυτό γίνεται συνήθως με την καταστροφή της κηρήθρας του πλαισίου. 

Το "μελισσόψωμο" αποτελεί έναν διατροφικό δυναμίτη, όσο αφορά στη θρεπτική του αξία και στην ενίσχυση της υγείας του ανθρώπου!

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου