10 Ιουλ 2021



ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!

Η μέλισσα της Ορχιδέας  (Οrchid bee- Euglossini) είναι ένα πανέμορφο έντομο με έντονο πράσινο μεταλλικό χρωματιστό που ζει στην Νότιο και Κεντρική Αμερική. 


Το αρσενικό για να προσελκύσει τα θηλυκά θα πρέπει να συλλέξει άρωμα από τις ορχιδέες οι οποίες το προσφέρουν με αντάλλαγμα την επικονίασή τους. 

Το άρωμα της ορχιδέας που απαιτείται για την προσέλκυση των θηλυκών είναι ουσιαστικά κολόνια δηλαδή σύνθεση διαφόρων αρωματικών ουσιών το οποίο όμως δεν παράγεται από μόνο μια ορχιδέα αλλά από πολλές ορχιδέες που συνυπάρχουν στη γύρω περιοχή. 

Μια ορχιδέα της περιοχής θα δώσει ένα μέρος από την απαραίτητη κολόνια με κάποια από τα απαραίτητα συστατικά, μια δεύτερη ορχιδέα θα συμπληρώσει το μίγμα με τα δικά της συστατικά, μια τρίτη θα συνεισφέρει το δικό της προϊόν κ.ο.κ. 

Ουσιαστικά οι ορχιδέες της περιοχής «συνεργάζονται» μεταξύ τους για να παρασκευάσουν το τελικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσει η αρσενικής μέλισσα. 

Μ’ αυτό τον τρόπο οι ορχιδέες αναγκάζουν τη μέλισσα να περιφέρεται από το ένα φυτό στο άλλο, επιτυγχάνοντας έτσι τη επικονίαση-γονιμοποίησή τους. Το πώς οι ορχιδέες, οι οποίες βρίσκονται σε κάποια μικρή ή μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, συνεννοούνται ώστε η κάθε μια από αυτές να συνεισφέρει τις δικές της  αρωματικές ουσίες σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις  και  το τελικό προϊόν να έχει πάντα μια σταθερή σύνθεση  δεν θα μπορέσουν ποτέ οι επιστήμονες να εξηγήσουν. 

Και μια λεπτομέρεια. Μία από τις ουσίες που χρησιμοποιούν οι ορχιδέες είναι η 3-μεθυλο-ινδόλιο. Η ουσία αυτή σε πολύ μικρή συγκέντρωση είναι ιδιαίτερα αρωματική σε υψηλότερη όμως συγκέντρωση είναι δύσοσμη γι’ αυτό και ονομάζεται «σκατόλη». 

Οι ορχιδέες φαίνεται ότι γνωρίζουν την ιδιοτροπία της χημικής αυτής ένωσης γι' αυτό και τη χρησιμοποιούν πάντοτε στις συγκεντρώσεις εκείνες που δίνουν άρωμα στην κολόνιά τους. 

Λίγο να τους ξεφύγει και οι αρσενικές μέλισσες θα βλέπουν τις θηλυκές με τα ........κιάλια

πηγή: Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου