7 Οκτ 2020



Θρακιώτικο Σαραγλί.

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ 🍯 ΜΕΛΙ.....

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½-⅓ φλιτζανιού νερό χλιαρό

Ή ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΤΟΙΜΟ ΦΥΛΛΟ.....


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

3½ φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 κούπα φυστίκι Αιγίνης ή Μεγάρων ψύχα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σουπας μέλι

1 κουτ. σούπας κανέλα

½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το ζεμάτισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3  φλιτζάνια μελι

1 φλιτζάνι νερό

1 ξυλάκι κανέλας

χυμό από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζετε το φύλλο: 

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος και προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχετε μια μέτρια ζύμη. 

Την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί. 

Στο μεταξύ ανακατεύετε τα καρύδια με τη φρυγανιά, το μέλι τη ζάχαρη και την κανέλα και φτιάχνετε το σιρόπι, δηλαδή, βράζετε το νερό με το μέλι και το ξυλάκι της κανέλας για 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά. 

Ρίχνετε στο τέλος το χυμό λεμονιού. 

Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισεστέ.

Κόβετε τα φύλλα σε λωρίδες με πλάτος 15εκ. Πασπαλίζετε την κάθε λωρίδα με λίγο από το μίγμα καρυδιού, περνάτε κατά μήκος μια βελόνα πλεξίματος και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό μαζί με τη βελόνα, τη βοήθεια της οποίας θα χρειαστείτε για να σουρώνετε το κάθε ρολό σαν ακορντεόν αν το θέλετε έτσι....

Τοποθετείτε κάθε φορά το κομμάτι σε λαδωμένο ταψί. 

Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τοποθετώντας τα κομμάτια του γλυκού δίπλα δίπλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καίτε το λάδι σε κατσαρολάκι (καταλαβαίνετε ότι έχει κάψει όταν ρίξετε λίγο ψωμί και σκουρύνει αμέσως) και περιχύνετε το σαραγλί με το καυτό λάδι. 

Όταν θα το ρίχνετε στο φύλλο, αυτό θα πρέπει να ασπρίζει και να κάνει χαρακτηριστικό ήχο. 

Ψήνετε το σαραγλί στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180οC και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 130οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμα.


Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και το αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί. 

Κόβετε το γλυκό και μεταφέρετε τα κομμάτια σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Καλή επιτυχία!!!!!

Και καλή απόλαυση με παγωτό!!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου