7 Οκτ 2020



Άθερμο μέλι.

ΤΟ ΑΘΕΡΜΟ 🍯 ΜΕΛΙ........

Άθερμο θεωρείται το ακατέργαστο μέλι που εξάγεται απ’ την κηρήθρα χωρίς καμία επεξεργασία και παρέχεται στον καταναλωτή όπως ακριβώς το παράγουν οι μέλισσες. 

Το μέλι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία υποβαθμίζεται καθώς καταστρέφονται τα ένζυμα, η αντιβακτηριακή του δράση και χάνει σε θρεπτική αξία.  

Υποβαθμισμένα μέλια λόγω θέρμανσης κατατάσσονται στην κατηγορία των βιομηχανικών και χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε διάφορα τρόφιμα ή στην ζαχαροπλαστική και δεν διατίθενται ως επιτραπέζια.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΤΟ 🍯 ΜΕΛΙ.......

Το μέλι περιέχει ζυμομύκητες και γυρεόκοκκους, οι οποίοι του προσδίδουν και την υψηλή θρεπτική του αξία. 

Συμβάλουν όμως και στην ταχύτερη κρυστάλλωση του και αυτό για πολλές εταιρείες θεωρείται αντιεμπορικό. 

Πιστεύουν ότι το μέλι που βρίσκεται στο ράφι πρέπει να είναι καθαρό και διαυγές. 

Γι αυτό το λόγο θερμαίνουν το μέλι στους 70ο C για 5-10 λεπτά. 

Οι ζυμομύκητες δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και καταστρέφονται. 

Έτσι το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε ρευστή φάση για περισσότερο διάστημα, αλλά χάνει σε θρεπτική αξία (Πρακτική Μελισσοκομία – Ανδρέα Θ. Θρασυβούλου, 1998). 

Μεγάλα εργοστάσια τυποποίησης μελιού χρησιμοποιούν ειδικό φίλτρο ώστε να αποβάλλουν τους γυρεόκοκκους που περιέχει, υποβαθμίζοντας το μέλι ακόμα περισσότερο, μετατρέποντάς το, ουσιαστικά, απλά σε μια γλυκαντική ουσία. 

Η γύρη εξάλλου αποκαλύπτει την προέλευση του μελιού. 

Με την αφαίρεση της, είναι αδύνατος ο εντοπισμός, σε οποιαδήποτε ανάλυση, της βοτανικής του προέλευσης αλλά και της χώρας συγκομιδής. 

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρίες τυποποίησης να εισάγουν μέλι, συνήθως από την Ασία, απ’ όπου έρχεται ήδη φιλτραρισμένο, να το αναμείξουν με ελληνικό και στη συνέχεια να το διακινήσουν χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει τι έχει συμβεί. 

Κανονικά μέλι το οποίο έχει υποστεί τέτοιου είδους επεξεργασία (φιλτράρισμα) πρέπει να διατίθεται με την ένδειξη “φιλτραρισμένο προϊόν” ενώ απαγορεύεται η αναγραφή στην ετικέτα οποιασδήποτε ένδειξης της βοτανικής και γεωγραφικής του προέλευσης....... (οδηγία 2001/110 ΕΕ).

Το μέλι θερμαίνεται επίσης και για να μειωθεί η σχετική υγρασία. 

Το ώριμο μέλι έχει υγρασία που κυμαίνεται από 14% έως 17% μερικές φορές και λίγο περισσότερο. 

Οι αγορανομικές διατάξεις επιτρέπουν υγρασία μελιού μέχρι 21%. 

Όσο περισσότερο ξεπερνά η υγρασία του προϊόντος το 17%, τόσο γρηγορότερα αυτό μπορεί να υποστεί ζύμωση και να ξινίσει. 

Μέλια με υγρασία μεγαλύτερη από 17% θερμαίνονται στους 70ο C για 5-10 λεπτά ή στους 80ο C για 2 λεπτά ώστε να πέσει η υγρασία και να μειωθεί η πιθανότητα να ξινίσει (Πρακτική Μελισσοκομία – Ανδρέα Θ. Θρασυβούλου, 1998). 

Το παραγόμενο προϊόν όμως έχει χάσει κάθε βιολογική αξία παρότι μπορεί να καταναλωθεί κανονικά χωρίς πρόβλημα για τον άνθρωπο.......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου